Της Ξανθής Γούναρη
Μπροστά σε έναν δεύτερο γύρο ακρίβειας βρίσκονται τα νοικοκυριά, χωρίς μάλιστα να έχουν επουλωθεί οι “πληγές” εκείνου που προηγήθηκε. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στο ερώτημα “ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα στη χώρα” η ακρίβεια καταλαμβάνει σταθερά την πρώτη θέση, με ποσοστά πάνω από 50%.
Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε τον Ιούλιο στο 3,1%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, ενώ για τρίτο συνεχή μήνα καταγράφεται αυξητική πορεία, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Παρότι το βάρος από το κόστος της στέγασης, όπου οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 6,6% –με τα ενοίκια να εκτοξεύονται κατά 11,3% και το ηλεκτρικό ρεύμα να καταγράφει την εκρηκτική αύξηση του 18,9%–, είναι μεγάλο, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο πληθωρισμός των τροφίμων, που φαίνεται να ξανασηκώνει κεφάλι.
Από τον Μάιο εφέτος έχουμε αντιστροφή της θετικής τάσης που είχε καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2024 έως τον Απρίλιο του 2025, όταν ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα παρέμενε χαμηλότερος από τον κοινοτικό μέσο όρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οι τιμές της ομάδας “Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά” αυξήθηκαν κατά 2,8% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω των ανατιμήσεων σε ψωμί (2%), άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής (5,8%), κρέατα (6,2%), νωπά ψάρια (7%), γιαούρτι (3,4%), φρούτα (19,3%), λαχανικά κατεψυγμένα (3,6%), ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά (6,4%) και καφέ (16,8%). Μάλιστα, τα φρούτα και ο καφές συγκαταλέγονται στα πέντε προϊόντα με τις μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις τιμών τον Ιούλιο του 2025.
Και οι προβλέψεις για την εξέλιξη των τιμών μόνο θετικές δεν είναι. Η άρση των αντιπληθωριστικών μέτρων του υπουργείου Ανάπτυξης, η διατήρηση υψηλών διεθνών τιμών πρώτων υλών και οι νέες πιέσεις από δασμούς και ενέργεια προμηνύουν δύσκολη συνέχεια. Άλλωστε, παραδοσιακά, ο Σεπτέμβριος φέρνει αυξήσεις σε σχολικά, χαρτικά και βασικά αγαθά.
Ανατιμήσεις που ζαλίζουν
Η ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτει ανατιμήσεις που ζαλίζουν, πλήττοντας πρωτίστως τα φτωχότερα νοικοκυριά, που ξοδεύουν αναλογικά πολύ μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματός τους για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους.
Σε διάστημα τεσσάρων ετών (Ιούλιος 2021 – Ιούλιος 2025) η γενική κατηγορία της διατροφής έχει ακριβύνει κατά 33,6%. Η αύξηση αυτή σημαίνει πρακτικά ότι ένα καλάθι με τρόφιμα που κόστιζε 100 ευρώ τον Ιούλιο του 2021 σήμερα κοστίζει 134 ευρώ!
Το ελαιόλαδο “βασιλιάς” των αυξήσεων
Το ελληνικό “υγρό χρυσάφι” αποδεικνύεται πράγματι χρυσάφι για την τσέπη των καταναλωτών. Το ελαιόλαδο κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση με 73%, καθώς ο δείκτης τιμών αυξήθηκε από 101,25 τον Ιούλιο 2021 σε 175,15 τον Ιούλιο 2025.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το ιστορικό υψηλό καταγράφηκε τον Ιούλιο του 2024 στις 240,15 μονάδες, ωστόσο, παρά τη σημαντική υποχώρηση κατά 27,1% από τότε, οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, σε μηνιαία βάση, από τον Ιούνιο στον Ιούλιο του 2025, το ελαιόλαδο σημείωσε νέα αύξηση 9,5%, γεγονός που δείχνει ότι η αγορά δεν έχει σταθεροποιηθεί, παρότι υπάρχει αύξηση της παραγωγής.
Η πικρή σοκολάτα
Τη δεύτερη θέση στις αυξήσεις καταλαμβάνουν τα προϊόντα σοκολάτας με αύξηση 62,5%, ενώ το κακάο και η σοκολάτα σε σκόνη ακολουθούν με 60,7%.
Οι διεθνείς κλυδωνισμοί στην παραγωγή κακάου στη Δυτική Αφρική, σε συνδυασμό με τα χρηματιστηριακά παιχνίδια, έχουν δημιουργήσει ένα τοξικό κοκτέιλ, που, όπως φαίνεται, δεν τελειώνει.
Χρυσή πρωτεΐνη
Απλησίαστο έχει γίνει το μοσχάρι, που σημειώνει αύξηση 53,2% από το 2021 μέχρι σήμερα, ενώ η ανατίμηση σε αρνί-κατσίκι είναι της τάξης του 40,4%.
Ακόμα και τα πουλερικά, που θεωρούνται η πιο προσιτή πρωτεΐνη, σημείωσαν αύξηση 28,9%. Τα αλλαντικά παρουσιάζουν μια σχετικά “συγκρατημένη” αύξηση, στο 20,5%.
Καφές και φρουτοπληθωρισμός
Και για τους λάτρεις του καφέ η πραγματικότητα είναι σκληρή, καθώς το δημοφιλές ρόφημα παρουσιάζει αύξηση 43,8%.
Τα νωπά λαχανικά είναι ακριβότερα συγκριτικά με το 2021 κατά 37,9%, ενώ τα κατεψυγμένα λαχανικά κατά 26%. Οι πατάτες, το βασικό συμπλήρωμα στο ελληνικό τραπέζι, εκτινάχθηκαν κατά 37,7% και τα φρέσκα φρούτα σημείωσαν αύξηση 32,4%.
Πανάκριβα γάλα και ψωμί
Τα βασικά γαλακτοκομικά προϊόντα καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις: το φρέσκο γάλα αυξήθηκε κατά 23,1%, το γιαούρτι κατά 30% και τα τυριά κατά 35,2%. Τα αυγά, που αποτελούν βασικό στοιχείο της διατροφής, παρουσιάζουν αύξηση 36,4%.
Το ψωμί, το καθημερινό τρόφιμο των Ελλήνων, σημείωσε αύξηση 35,9%, ενώ το ρύζι 23% και τα δημητριακά για πρωινό 19,1%. Το αλεύρι και τα άλλα δημητριακά παρουσιάζουν αύξηση 28,3%.
Τέλος, στην τετραετία, οι χυμοί φρούτων σημείωσαν αύξηση 38,6%, τα αναψυκτικά 28,7%, ενώ το μεταλλικό νερό παρουσιάζει τη χαμηλότερη αύξηση, στο 11,1%.
Πηγή: capital.gr