Στροφή στην καλλιέργεια κινόας κάνουν πολλοί αγρότες στη Θεσσαλία, εγκαταλείποντας τις παραδοσιακές καλλιέργειες.
Η κινόα ως υπερτροφή με καταγωγή από το Περού και τη Βολιβία, φαίνεται πως ήρθε για να μείνει στη Θεσσαλία. Φέτος τα καλλιεργούμενα στρέμματα στην περιοχή διπλασιάστηκαν, έφτασαν τις τρεις χιλιάδες, ενώ η ζήτηση από τους παραγωγούς βαίνει ολοένα αυξανόμενη. Όπως λένε οι αγρότες, πρόκειται για μία νέα σύγχρονη καλλιέργεια, προσαρμοσμένη στην κλιματική αλλαγή για ένα βιώσιμο μέλλον.
Όπως τόνισε ο κ. Χρήστος Φτάρας, αγρότης, παραγωγός κινόας, όλα δείχνουν ότι το ψευτοδημητριακό ήρθε για να μείνει, καθώς, αν και μόλις στο τέταρτο έτος καλλιέργειας, οι αποδόσεις είναι ικανοποιητικές, με πολύ χαμηλό ρίσκο. Επιπλέον, ολοένα και περισσότεροι διατροφολόγοι την συνιστούν ανεπιφύλακτα ως super food. Ένα ακόμη πλεονέκτημά της είναι πως είναι φυσικά απαλλαγμένη από γλουτένη, καθιστώντας την ιδανική για άτομα με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη. Τα οφέλη της κινόα είναι πολλά, αφού φαίνεται να βοηθά στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, αλλά και στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, προστατεύοντάς μας από την παχυσαρκία. Οι φυτικές ίνες της προσφέρουν μεγαλύτερο κορεσμό, και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Επίσης έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επιπροσθέτως, συμβάλει στη διατήρηση σταθερής μεταγευματικής γλυκόζης, καθώς έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που την καθιστά καλή επιλογή για τα άτομα που έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη και τα άτομα με διαβήτη.
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr