Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχθηκε ο εξαγωγικός κόσμος της χώρας την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για δασμούς 15% στις εισαγωγές των ευρωπαϊκών προϊόντων, εξαιρουμένων του χάλυβα και του αλουμινίου. Και αυτό γιατί έχει θετικές αλλά και αρνητικές πτυχές, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει παρά την ευφορία που υπάρχει αυτές τις πρώτες ώρες.
Στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός πως αποφεύχθηκε ένα υψηλότερο ποσοστό δασμών της τάξης του 30%, όπως αρχικά απειλούσε ο πρόεδρος Τραμπ εάν δεν έβρισκε «ευήκοα ώτα» στην Ευρώπη καθώς και η άρση της αβεβαιότητας που επικρατούσε τόσους μήνες, η οποία προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στις παραγγελίες. Στον αντίποδα, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός πως από εδώ και πέρα θα υπάρχει μια μόνιμη επιβάρυνση στις εξαγωγές προϊόντων στις ΗΠΑ.
Στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός πως αποφεύχθηκε ένα υψηλότερο ποσοστό δασμών της τάξης του 30%
Η αρχή ενός νέου εμπορίου με τις ΗΠΑ
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης μιλώντας στον ΟΤ αναγνωρίζει πως προφανώς και οι δασμοί είναι επιβαρυντικοί για το εμπόριο, ωστόσο, τονίζει πως το ποσοστό 15% που συμφωνήθηκε ήταν καλύτερα από αρχικές απειλές του Τραμπ για δασμούς 30%. Επισημαίνει πως σίγουρα το πρώτο διάστημα θα υπάρξουν προβλήματα, ωστόσο θεωρεί πως πλέον ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ.
«Η συμφωνία έδωσε τέλος στην αβεβαιότητα και σήμανε την αρχή ενός νέου εμπορίου με τις ΗΠΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καλαμπόκης. Εμφανίζεται μάλιστα αισιόδοξος για τη συνέχεια, επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται ο εξαγωγικός κόσμος να αφήσει την αμερικάνικη αγορά, αντίθετα θα επιμείνει γιατί είναι σημαντική. «Ο πολυμήχανος, ο έξυπνος, ο δραστήριος Έλληνας εξαγωγέας θα βρει τον βηματισμό του», επισημαίνει ενώ σπεύδει να τονίσει την ανάγκη ενεργής στήριξης του κλάδου από την Πολιτεία, μέσα από ουσιαστικές πρωτοβουλίες που θα τονώσουν τη δυναμική του.
Ο κίνδυνος να στραφούν σε άλλες αγορές
Πεπεισμένος πως θα υπάρξουν επιπτώσεις έστω και μικρές στις τιμές εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων), Χρήστος Αποστολόπουλος. «Το 15% είναι μεν περισσότερο διαχειρίσιμο από το 30%, ωστόσο είναι σίγουρο πως θα επηρεάσει τις τιμές και θα έχει κάποια -έστω και μικρή- επίπτωση», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Δεν κρύβει μάλιστα την ανησυχία του για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις εξαγωγές φέτας, λέγοντας πως είναι πολύ πιθανόν κάποιοι παραγωγοί να αναζητήσουν νέες αγορές, όπου θα κερδίζουν περισσότερα για να διοχετεύσουν την παραγωγή τους.
Ήδη, όπως λέει, με την υφιστάμενη κατάσταση, δηλαδή με τους δασμούς ύψους 10% που ισχύουν από την Άνοιξη, έχει παρατηρηθεί μια αισθητή κάμψη στους ρυθμούς ανάπτυξης των εξαγωγών. «Είναι ενδεικτικό ότι τον Απρίλιο, η αύξηση περιορίστηκε σε μόλις 2%, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα έτρεχε με διψήφια νούμερα!», σημειώνει ο ίδιος.
Η απορρόφηση των ανατιμήσεων
Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ (Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών), Κώστας Ζούκας. «Υποδεχόμαστε τη συμφωνία για δασμούς 15% με ανακούφιση, αφού αποφεύχθηκε ο κίνδυνος δασμών της τάξης του 30%», σημειώνει χαρακτηριστικά. Σπεύδει ωστόσο, να επισημαίνει πως σε συνδυασμό με τη διολίσθηση του δολαρίου, τότε δημιουργείται αμφιβολία σχετικά με την ικανότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας να απορροφήσει τους κραδασμούς.
Αν και αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από την ευρωστία της κάθε επιχείρησης, ωστόσο εκτιμά ότι είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν ανατιμήσεις στο τελικό προϊόν που θα διατίθεται στα ράφια των αμερικανικών σούπερ μάρκετ. Με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελαστικότητά του…
Το αίτημα για εξαίρεση από τους δασμούς
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ζούκας σημειώνει ως θετική εξέλιξη τη λήξη της αβεβαιότητας, η οποία λειτουργούσε ανασταλτικά σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης και υποχρέωνε τις εταιρείες σε αναδίπλωση και στάση αναμονής. Πλέον, τώρα υπάρχει ένας ξεκάθαρο τοπίο, πάνω στο οποίο, όλοι καλούνται να κινηθούν ανάλογα με τις δυνάμεις τους…
Ο κ. Αποστολόπουλος θεωρεί πάντως πως η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει την εξαίρεση των ελληνικών τροφίμων και ειδικά της φέτας από τους δασμούς. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο κ. Καλαμπόκης, με δεδομένο πως ο πρόεδρος Τραμπ και η Φον ντερ Λάιεν άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάποιες εξαιρέσεις.
Πηγή: ot.gr