Λένε ότι δεν ξέρεις τι μαμά ή τι μπαμπάς θα είσαι μέχρι να γίνεις γονιός. Μπορεί να είσαι γενικά ένας ψύχραιμος άνθρωπος και τελικά οι συνθήκες να το φέρουν έτσι ώστε να σου βγει υπερπροστατευτικότητα και ένταση με το παιδί. Μπορεί να μην είσαι τρυφερό άνθρωπος αλλά στο παιδί σου να είσαι ο πιο στοργικός γονιός.
Κάποια πράγματα οι γονείς τα μαθαίνουμε όσο μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, κάποια πράγματα τα αλλάζουμε, προσαρμοζόμαστε ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού και της οικογένειας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.
Τα νέα ζευγάρια καλό είναι να συζητούν πριν κάνουν παιδί όχι μόνο το εάν και πότε θα γίνουν γονείς αλλά και για άλλα ζητήματα που θα τους γλιτώσουν αργότερα από διαφωνίες και θα τους βοηθήσουν να βιώσουν πιο αρμονικά τους νέους ρόλους τους ως γονείς.
10 πράγματα που κάθε ζευγάρι πρέπει να συζητήσει πριν κάνει παιδί
1. Είμαστε έτοιμοι να γίνουμε γονείς; Ό,τι κι αν περιλαμβάνει αυτό, οικονομικά, συναισθηματικά, ψυχολογικά και πρακτικά.
2. Πώς ήταν τα παιδικά σας χρόνια: Τι θέλετε να περάσετε στα παιδιά σας και τι δεν θα κρατούσατε από τη δική σας εμπειρία;
3. Ποιοι θα είναι οι ρόλοι σας: Πώς θα μοιράσετε τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις για τη φροντίδα του μωρού, του σπιτιού κλπ.
4. Ποιες είναι οι απόψεις σας για την πειθαρχία. Είναι σημαντικό οι γονείς να έχουν κοινό μέτωπο και στρατηγική για τους κανόνες και τα όρια.
5. Πώς θα είστε μια ομάδα. Τα όρια που θα θέσετε στους άλλους- στους συγγενείς για παράδειγμα- όσον αφορά στην ανατροφή των παιδιών. Συζητήστε για το πώς θα λειτουργείτε ως ομάδα.
6. Θέματα θρησκείας/ βάπτισης: Θέλετε να βαπτίσετε το παιδί, θα το μεγαλώσετε με βάση τις αρχές κάποιας θρησκείας – κι αν ναι πόσο σημαντική είναι για εσάς.
7. Εκπαίδευση: Μπορεί να είναι νωρίς, αλλά είναι καλό να γνωρίζετε για το τι είδους εκπαίδευση θέλετε να έχει το παιδί. Όχι μόνο ακαδημαικά αλλά και στο σπίτι. Σας αρέσει η μοντεσσοριανή προσέγγιση, η παιδοκεντρική ή το gentle parenting.
8. Πόσα παιδιά θέλετε να κάνετε! Ο προγραμματισμός είναι σημαντικός, ακόμα κι αν υπάρχουν ανατροπές ή δυσκολίες.
9. Οι αξίες σας: Ποιες αξίες θέλετε να περάσετε στο παιδί, ποιες είναι σημαντικές για εσάς.
10. Οικονομικός προγραμματισμός: Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Θα δουλεύετε και οι δύο; Θα κάνετε και δεύτερο παιδί; Θα χρειαστείτε καινούριο αυτοκίνητο;
Πηγή: govastileto.gr