Του Δημήτρη Γκάτσιου
Στην εντός της Βουλής μητέρα των μαχών για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως αυτή θα εξελιχθεί στη διάρκεια των συζητήσεων επί των προτάσεων για εξεταστική και προανακριτική επιτροπή, στρέφει άπασες τις δυνάμεις της η αντιπολίτευση. Σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η κυβερνητική έδρα αναζητεί πολιτικές και επικοινωνιακές διεξόδους, μέσα από την προβολή μεταρρυθμίσεων, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, αλλά και ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξουν τη μέχρι τέλους φθορά του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργού, πριν ο κ. Μητσοτάκης ανέβει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, προκειμένου να παρουσιάσει το πακέτο των μέτρων στήριξης, μέσα από την αξιοποίηση δημοσιονομικού χώρου, ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ. Τα… αντιπολιτευτικά ντεσιμπέλ για το σκάνδαλο του “αμαρτωλού” ΟΠΕΚΕΠΕ αυξάνουν συνεχώς την έντασή τους, ενώ σε παράλληλο χρόνο ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου αποκτά νέα δυναμική στο… παρά πέντε ενός πολιτικού φθινοπώρου γεμάτου εντάσεις και ανοιχτά μέτωπα, που θα καθορίσει (σε μεγάλο βαθμό) την εικόνα με την οποία ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και ΣΥΡΙΖΑ θα εισέλθουν στην επικείμενη προεκλογική περίοδο.
Επαναλαμβανόμενα πυρά
Η επιλογή για τη Χαριλάου Τρικούπη, όσον αφορά το μέτωπο του ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι μία. Στη σκιά αποκαλύψεων που σχετίζονται με “πράσινα” στελέχη, ο κ. Ανδρουλάκης χαράσσει στρατηγική μετωπικής σύγκρουσης με τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία και επιμένει στη γραμμή περί… γαλάζιας συμμορίας. Αλλά όχι μόνο σε αυτή. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εκπέμπει συνεχή μηνύματα στον πρωθυπουργό να δεσμευτεί δημοσίως ότι η Νέα Δημοκρατία θα υπερψηφίσει την πρόταση για προανακριτική, ενώ αποδομεί, στις δημόσιες παρεμβάσεις του, το κυβερνητικό επιχείρημα ότι η δικογραφία που έχει φτάσει στη Βουλή για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει επιβαρυντικά στοιχεία για τους κυρίους Βορίδη και Αυγενάκη. “Οι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς σε έγγραφο τριάντα σελίδων που περιλαμβάνεται στη δικογραφία προτείνουν τη διερεύνηση των δύο πρώην υπουργών για συγκεκριμένα αδικήματα. Ο μόνος τρόπος για να διερευνηθούν αυτά από την ελληνική δικαιοσύνη είναι να γίνει η προανακριτική, ενώ η εξεταστική που προτείνει η κυβέρνηση συνιστά αμνήστευση των υπουργών της”, είναι η σταθερή αποστροφή του κ. Ανδρουλάκη.
Πρεσάρισμα εφ’ όλης της ύλης
Με το πολιτικό σκηνικό σε… κατάσταση πόλωσης, η Χαριλάου Τρικούπη προετοιμάζεται για τη συζήτηση στην Ολομέλεια και κλιμακώνει την επίθεσή της στην Ηρώδου Αττικού 19. “Ας κάνει εξεταστική και από το 1821. Θα την ψηφίσω, εάν επιτρέψει να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες, που δεν περιγράφει το ΠΑΣΟΚ, περιγράφει συγκεκριμένα το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας”, σημειώνει ο κ. Ανδρουλάκης πετώντας το γάντι στον πρωθυπουργό. “Ο κ. Μητσοτάκης και στις υποκλοπές και στον ΟΠΕΚΕΠΕ πάντα λέει “όλα στο φως”, αλλά τελικά μόνο σκοτάδι. Είπα ότι έχω έναν αξιακό κώδικα. Όποιος τον παραβεί, φεύγει. Το τήρησα; Ναι. Θέλω, λοιπόν, να μου πείτε έναν από αυτούς που είναι μέσα στη δικογραφία που έφυγε και πλήρωσε.
Για να δούμε τον αξιακό κώδικα τον δικό μου και του πρωθυπουργού”, σχολιάζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ορίζοντας τις γραμμές άμυνας της Χαριλάου Τρικούπη στον απόηχο των τριγμών που έχει δημιουργήσει η παραίτηση του γραμματέα Νομαρχιακής Ηρακλείου.
Το μέτωπο του ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί, σε παράλληλο χρόνο, τον βατήρα για το ξεδίπλωμα μιας συνολικής κίνησης αποδόμησης των κυβερνητικών πεπραγμένων.
Στη Χαριλάου Τρικούπη σπεύδουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα να βυθίσουν το “γαλάζιο” αφήγημα περί της θετικής πορείας της οικονομίας, με στελέχη της να κάνουν λόγο για “έναν πρωθυπουργό μειωμένης ευθύνης και μειωμένης γνώσης για τα όσα βιώνει ο ελληνικός λαός”. Ο κ. Ανδρουλάκης εξακολουθεί να ασκεί σκληρή κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, με πρόταγμα (αυτή τη φορά) το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ούτε μία εβδομάδα διακοπές. Προς επίρρωση της επιχειρηματολογίας που αναπτύσσεται, η Χαριλάου Τρικούπη παραθέτει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 2023 δεν μπορούσε το 43% του ελληνικού λαού να κάνει μία εβδομάδα διακοπές, ενώ το 2024 έχουμε περάσει στη δεύτερη χειρότερη θέση της Ευρώπης με 46%. Όσον αφορά το μέτωπο των τραπεζών, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εγκαλεί την κυβέρνηση ότι, επί των ημερών της, έχουν κλιμακωθεί οι ολιγοπωλιακές πρακτικές, αλλά εκείνη αρκείται σε “παρεμβάσεις, βολικές αποφάσεις και ημίμετρα”.
Με βάση τις αναφορές της Χαριλάου Τρικούπη, το πρώτο τρίμηνο του 2025 τα καθαρά έσοδα από προμήθειες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ανήλθαν σε 544 εκατομμύρια ευρώ. “Το ίδιο χρονικό διάστημα το 2024 ήταν 477 εκατομμύρια ευρώ, περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ κάτω. Άρα, μας είπατε ότι θα φέρετε μέτρα-λύση και, αντί να μειωθεί το φορτίο που επωμίζεται ο ελληνικός λαός, αυξήθηκε κατά 16 εκατομμύρια σε ένα τρίμηνο”, έσπευσε να σημειώσει ο κ. Ανδρουλάκης, από το βήμα της Βουλής.
Διεργασίες
Στο γενικότερο μοτίβο της κεντροαριστερής… πολυκατοικίας, τη δική της βαρύτητα στις συζητήσεις δίνει η επικοινωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά, έπειτα από μια μακρά περίοδο… ερημοποίησης, αν όχι καχυποψίας ανάμεσα στα δύο κόμματα. Το κοινό αίτημα της Κουμουνδούρου και της Πατησίων για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ ακολούθησε, εσχάτως, η πρόταση που κατέθεσαν για την επαναφορά της 13ης σύνταξης και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, με το ερώτημα που ανακύπτει (σε πρώτη φάση) να είναι κατά πόσο η επικοινωνία ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και κατά πόσο είναι εφικτό να αλλάξει δεδομένα και κοινοβουλευτικές ισορροπίες. Σε κάθε περίπτωση (και σε αυτή τη χρονική γέφυρα) για πολλά στελέχη της Νέας Αριστεράς αυτά τα δύο κοινά… χτυπήματα δεν σημαίνουν κάτι παραπάνω, καθώς κρίνεται ότι η απόσταση από την Κουμουνδούρου είναι εξαιρετικά μεγάλη. Από την άλλη, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κρίνουν ότι αυτό που χαρακτηρίζει την Πατησίων είναι η διαφωνία για τη… ρότα του επόμενου διαστήματος, που οδήγησε και στη μετακίνηση της ημερομηνίας του συνεδρίου προς τον Οκτώβριο. Ουδείς, πάντως, μπορεί να… προφητεύσει τι μέλλει γενέσθαι εάν το πολιτικό κλίμα οδηγήσει την κυβέρνηση σε ένα περιβάλλον συνεχούς φθοράς. Όταν και (σε ένα τέτοιο σενάριο) θα φουντώσουν τα… τροχιοδεικτικά για πιθανές στρατηγικές συνεργασίες που θα έχουν στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού πόλου, ο οποίος θα αμφισβητήσει τη Νέα Δημοκρατία.
Πηγή: capital.gr