Το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ένα από τα παλαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου, διαδραμάτισε «υπερβολικά μεγάλο» ρόλο στη δημιουργία ρατσιστικών επιστημονικών θεωριών και επωφελήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη δουλεία, όπως διαπίστωσε μια έρευνα για την ιστορία του.
Το πανεπιστήμιο συγκέντρωσε τουλάχιστον 30 εκατομμύρια λίρες από πρώην φοιτητές και δωρητές που είχαν σχέσεις με τη δουλεία των αφρικανικών λαών σε ολόκληρη τη βρετανική αυτοκρατορία, σύμφωνα με τα ευρήματα επίσημης έρευνας που δημοσίευσε η Guardian.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι το Εδιμβούργο έγινε «καταφύγιο» για καθηγητές που ανέπτυξαν θεωρίες «λευκής υπεροχής» τον 18ο και 19ο αιώνα και που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία των «φυλετικών ψευδοεπιστημών» που τοποθετούσαν τους Αφρικανούς στο κατώτατο σημείο της φυλετικής ιεραρχίας.
Αποκαλύπτεται ότι το αρχαίο πανεπιστήμιο – το οποίο ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα – εξακολουθούσε να διαθέτει κληροδοτήματα αξίας 9,4 εκατομμυρίων λιρών που προήλθαν απευθείας από δωρητές που συνδέονταν με τη δουλεία, τις αποικιακές κατακτήσεις και αυτές τις ψευδοεπιστήμες, και τα οποία χρηματοδότησαν διαλέξεις, μετάλλια και υποτροφίες που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Ο Sir Peter Mathieson, πρύτανης του πανεπιστημίου, ο οποίος ανέθεσε την έρευνα, δήλωσε ότι τα ευρήματά της ήταν «δύσκολα να διαβαστούν», αλλά ότι το Εδιμβούργο όφειλε να μην έχει «επιλεκτική μνήμη» για την ιστορία και τα επιτεύγματά του.
Σε επίσημη δήλωση, ο Mathieson εξέφρασε τη συγγνώμη του πανεπιστημίου για «το ρόλο του όχι μόνο στο να αποκομίσει υλικά οφέλη από πρακτικές και συστήματα που προκάλεσαν τόσο μεγάλο πόνο, αλλά και στο να συμβάλει στη δημιουργία και τη διαιώνιση ρατσιστικών ιδεών που είχαν σημαντικές επιπτώσεις στις εθνοτικές και φυλετικές μειονότητες».
Κύρια ευρήματα της έρευνας:
- Το πανεπιστήμιο επιδίωξε συνειδητά δωρεές από αποφοίτους που συνδέονταν με το δουλεμπόριο για την ανέγερση δύο σημαντικών κτιρίων του: του Old College (1790s) και της παλαιάς Ιατρικής Σχολής (1870s).
- Οι δωρεές αυτές αντιστοιχούν σε 30 εκατ. λίρες, αλλά σε σημερινές τιμές εκτιμώνται στις 845 εκατ. λίρες.
- Υπήρχαν τουλάχιστον 15 κληροδοτήματα από τη δουλεία και 12 από την αποικιοκρατία (Ινδία, Σιγκαπούρη, Νότια Αφρική), εκ των οποίων 10 είναι ακόμη ενεργά.
- Το πανεπιστήμιο κατέχει σχεδόν 300 κρανία που συλλέχθηκαν τον 19ο αιώνα από εκτοπισμένους ανθρώπους και θύματα του δουλεμπορίου στο πλαίσιο της φρενολογίας (ψευδοεπιστήμη που συνέδεε τη μορφή του κρανίου με τον χαρακτήρα).
- Λιγότερο από 1% του προσωπικού και μόλις 2% των φοιτητών είναι μαύροι, παρότι ο μέσος όρος στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 4%.
Οι συντάκτες της έκθεσης δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους έθεσαν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το ρόλο του πανεπιστημίου ως έδρα του Σκωτσέζικου Διαφωτισμού τον 18ο και 19ο αιώνα, όταν έγινε διάσημο για το έργο διακεκριμένων προσωπικοτήτων όπως ο οικονομολόγος Άνταμ Σμιθ και ο φιλόσοφος Ντέιβιντ Χιουμ.
Η επιτροπή που ανέλαβε την έρευνα συνέστησε στο πανεπιστήμιο να:
- Να κατευθύνει τους πόρους από τα κληροδοτήματα σε προσλήψεις ακαδημαϊκών από μαύρες και μειονοτικές κοινότητες και να επενδύσει σε έρευνα και διδασκαλία για τον ρατσισμό και την αποικιοκρατία.
- Να μην αναγνωρίζει πλέον τον ορισμό του αντισημιτισμού από την Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, γιατί, όπως υποστηρίζεται, περιορίζει την ελευθερία λόγου για την πολιτική του Ισραήλ.
- Να διακόψει τις σχέσεις του το πανεπιστήμιο με το ισραηλινό κράτος.
Ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Mathieson, είπε ότι το πανεπιστήμιο εξετάζει σοβαρά αυτές τις συστάσεις, αλλά δεν έχει ακόμη δεσμευτεί να μην αναγνωρίζει πλέον τον ορισμό της Διεθνής Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος για τον αντισημιτισμό ούτε να διακόψει τις σχέσεις του πανεπιστημίου με το κράτος του Ισραήλ.
Πηγή: tanea.gr