Η ΕΕ καλεί τον Νίγηρα να αφήσει ελεύθερο τον ανατραπέντα πρόεδρο Μπαζούμ

Η ΕΕ καλεί τον Νίγηρα να αφήσει ελεύθερο τον ανατραπέντα πρόεδρο Μπαζούμ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε χθες Σάββατο τη χούντα του Νίγηρα να απελευθερώσει τον ανατραπέντα πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ, καθώς συμπληρώθηκαν ακριβώς δυο χρόνια από τη φυλάκισή του «για πολιτικούς λόγους», σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Με τη σύζυγό του Αντιζά, ο κ. Μπαζούμ παραμένει υπό κράτηση σε πτέρυγα του προεδρικού μεγάρου, καθώς δεν δέχτηκε να υποβάλει την παραίτησή του μετά την ανατροπή του από τους στρατηγούς την 26η Ιουλίου 2023, σύμφωνα με δικηγόρους του.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, αλλά θλίβεται για την κράτηση του Μοαμέντ Μπαζούμ και άλλων προσωπικοτήτων, καθώς και αντιπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών», επισήμανε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας.

Ο Νίγηρας επιθυμεί να δικάσει τον Μπαζούμ για «Εσχάτη Προδοσία»

Η χούντα ανακοίνωνε τον Αύγουστο του 2023 πως σκόπευε να δικάσει τον κ. Μπαζούμ για «συνωμοσία» με σκοπό να τρωθεί «η ασφάλεια και η εξουσία του κράτους» και για «το έγκλημα της προδοσίας». Η δεύτερη κατηγορία επισύρει την ποινή του θανάτου, τονίζουν συνηγοροί του.

Το 2024, η χούντα προχώρησε στην άρση της ασυλίας του κ. Μπαζούμ, κάτι που άνοιξε τον δρόμο για να διεξαχθεί δίκη.

Ως σήμερα πάντως, ο ανατραπείς πρόεδρος -εξελέγη το 2021 και δεν έχει παραιτηθεί- δεν είναι αντιμέτωπος με δικαστική διαδικασία.

«Η ΕΕ παραμένει διαθέσιμη για διάλογο, ειλικρινή, έντιμο και δομημένο, με τις αρχές του Νίγηρα», βασισμένο στον «αμοιβαίο σεβασμό» και σε «κοινά συμφέροντα», προστίθεται στην ανακοίνωση εξ ονόματος του ευρωπαϊκού συμβουλίου.

Η δικτατορία του Νίγηρα προχώρησε σε μεγάλες αλλαγές στη χώρα

Μετά την εκδίωξη Μπαζούμ στον Νίγηρα τον Ιούλιο του 2023, οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν και οι ξένες στρατιωτικές βάσεις έκλεισαν, ενώ το ουράνιο και η ηλεκτρική ενέργεια εθνικοποιήθηκαν.

Ο Νίγηρας γνώρισε σημαντική οικονομική ανάκαμψη το 2024, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 8,4%, σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2% του 2023. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έναρξη εξαγωγών πετρελαίου μεγάλης κλίμακας και στην ισχυρή γεωργική παραγωγή, με τη βοήθεια ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.

Η συμμαχία μεταξύ Νίγηρα, Μπουρκίνα Φάσο και Μάλι, τριών από τα φτωχότερα κράτη της Αφρικής υπό την ονομασία «Συμμαχία των Κρατών του Σαχέλ» – Alliance des États du Sahel (AES) έχει οδηγήσει σε ανάπτυξη και τις τρεις χώρες που αλληλοϋποστηρίζονται σε ζητήματα ασφαλείας, πάταξης της τρομοκρατίας και οικονομικής ανάπτυξης ενώ εξετάζεται η πιθανότητα κοινού νομίσματος.

Η από κοινού δημιουργία αντιτρομοκρατικής δύναμης οδήγησε σε ασφάλεια σε αγροτικές περιοχές και αυξημένη παραγωγή. Συνεργάζονται με τη Ρωσία και έχουν πολύπλοκες διπλωματικές σχέσεις με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ