Δημόσιο Χρέος: Έρχεται πιο κοντά η «λύση» για τα GDP warrants –

Δημόσιο Χρέος: Έρχεται πιο κοντά η «λύση» για τα GDP warrants

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2025 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το…σίριαλ με την εξαγορά από το Ελληνικό Δημόσιο του δικαιώματος για μπόνους 1% στην απόδοση των ομολόγων ύψους 62,9 δισ. ευρώ του PSI του 2012, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου με τις οποίες συνομίλησε ο ΟΤ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το «πακέτο» θα ενεργοποιούνταν σε περίπτωση που το ελληνικό ΑΕΠ έφτανε στα προ της κρίσης επίπεδα, ήτοι 267 δισ. ευρώ και η ανάπτυξη στο 2%.

Πρόκειται για τα αποκαλούμενα warrants με ρήτρα ΑΕΠ, τα οποία διατέθηκαν σε όσους δέχθηκαν τα «κουρεμένα» ομόλογα του PSI, ύψους 62,9 δισ. το 2012. Ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτή η συμφωνία έδινε τη δυνατότητα στους κατόχους τους να κερδίζουν έως και 1% τον χρόνο παραπάνω από τα  «κουρεμένα» ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, από τη στιγμή που ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπερνούσε το 2% και το ύψος του ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές ξεπερνούσε τα προ κρίσης επίπεδα. Ως γνωστόν, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι πάνω από 2% από το 2021, ενώ και το ΑΕΠ αναμένεται να βρεθεί πάνω από τα 267 δισ. ευρώ μέχρι και το 2027. Η ενεργοποίηση των warrants θα σήμαινε την πληρωμή επιπλέον τόκων ύψους τουλάχιστον 375 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τα «κουρεμένα» ομόλογα, τα οποία θα λήγουν σταδιακά έως το 2042.

Η εκτέλεση της απόφασης

Με την άσκηση του δικαιώματος επαναγοράς το κόστος θα περιοριζόταν στα περίπου 156 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του OT, η απόφαση του ελληνικού δημοσίου εκτελέστηκε στις 14 Μαΐου, καθώς η Ελλάδα πήρε τους τίτλους και έδωσε τα αντίστοιχα χρήματα.

Κατά τον περασμένο Απρίλιο, ο ΟΔΔΗΧ δέχθηκε ένα εξώδικο, από ένα γραφείο που ισχυριζόταν ότι διαχειριζόταν τα δικαιώματα κάποιων hedge funds, τα οποία διαμαρτύρονταν για το χαμηλό τίμημα με το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο δήλωνε ότι θα προχωρούσε στην ανταλλαγή αυτών των δικαιωμάτων.

Η Ελλάδα ενημέρωσε τους επενδυτές ότι ήθελε να επαναγοράσει όλα τα ανεξόφλητα warrants που συνδέονται με το ελληνικό ΑΕΠ και λήγουν το 2042 σε τιμή αγοράς 25,2 σεντς του ευρώ.

Σε σημείωμά της στις 7 Μαΐου, ανέφερε επίσης ότι θα ζητούσε να αποφανθεί το αγγλικό δικαστήριο σχετικά με τη νομική εγκυρότητα, αλλά και ότι η τιμή αγοράς είχε υπολογιστεί σωστά. Επί της ουσίας, το ελληνικό δημόσιο κατέθεσε αγωγή κατά της Wilmington Trust, η οποία λειτουργεί ως θεματοφύλακας (trustee) των warrants, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.

Πηγές του ΟΤ σημείωναν πως η συγκεκριμένη ομάδα αξιώνει μια τιμή κοντά στα 34 σεντς (και όχι 25,2 που υπολόγισε το Δημόσιο), κάτι το οποίο συνιστά μια διαφορά, η οποία αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ.

Η ετυμηγορία

Μετά την εξέλιξη αυτή ο ΟΔΔΗΧ, προσέφυγε στα αγγλικά δικαστήρια, προκειμένου να διασφαλίσει νομικά τα συμφέροντα του Δημοσίου. Τούτο διότι, μεταξύ άλλων, το δικαστήριο θα κρίνει αρχικά αν είναι εύλογη η τιμή εξαγοράς που προσφέρει το Δημόσιο με βάση τη σύμβαση υλοποίησης των GDP warrants.

Εάν το αγγλικό δικαστήριο αποφασίσει (μέχρι τέλος Δεκεμβρίου του 2025 και όχι μέχρι τον Ιούλιο του 2026 όπως φέρονται να ζητούσαν τα hedge funds) περί του αντιθέτου, η Ελλάδα ζητά να της υποδειχθεί τόσο η μέθοδος που θα πρέπει να ακολουθήσει όσο και η τιμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, δεν αποκλείεται ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας να κληθεί να καταθέσει σε αγγλικό δικαστήριο κατά τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ