Βρετανία: Το υπουργικό συμβούλιο πιέζει τον Στάρμερ να αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης

Βρετανία: Το υπουργικό συμβούλιο πιέζει τον Στάρμερ να αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης

Μετά την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης, έχει αυξηθεί η πίεση και προς τον πρωθυπουργό της Βρετανίας να κάνει το ίδιο.

Ο Κιρ Στάρμερ δέχεται πιέσεις τόσο από μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, όσο και από τον Εμανουέλ Μακρόν. Βασικό επιχείρημα είναι η διαρκώς επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.

Απογοήτευση

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, που επικαλείται άτομα με γνώση του θέματος, ορισμένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχουν απογοητευτεί από το γεγονός ότι ο Στάρμερ υπαναχωρεί. Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί ότι θα αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης, αλλά δεν προχωρεί στην ανακοίνωσή της αναγνώρισης.

Τέσσερις υπουργοί κάλεσαν τόσο τον Κιρ Στάρμερ όσο και τον υπουργό Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι να κινηθούν πιο γρήγορα. Πρόκειται για τους υπουργούς Υγείας Γουές Στρίτινγκ, Δικαιοσύνης Σαμπάνα Μαχμούντ, Βόρειας Ιρλανδίας Χίλαρι Μπεν και Πολιτισμού Λίζα Νάντι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος προσπαθούσε να πείσει τον Στάρμερ να αναγνωρίσουν από κοινού κράτος της Παλαιστίνης τους τελευταίους μήνες, ανακοίνωσε την απόφασή του, εντείνει την πίεση στον Βρετανό πρωθυπουργό. Το βράδυ της Πέμπτης, και μετά την ανακοίνωση του Εμανουέλ Μακρόν, ο Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι «η κρατική υπόσταση είναι αναφαίρετο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού». Είπε επίσης ότι μια εκεχειρία θα έθετε τη Βρετανία «σε πορεία» προς την αναγνώριση, αλλά δεν δεσμεύτηκε για το χρονοδιάγραμμα.

Κατάσταση λιμού

Οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα κατέρρευσαν ακόμη μία φορά την Πέμπτη, με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να αποσύρουν τις διαπραγματευτικές τους ομάδες από το Κατάρ. Και οι δύο κατηγορούν τη Χαμάς για άτοπες απαιτήσεις, με τις ΗΠΑ να προαναγγέλλουν «εναλλακτικές λύσεις» για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ωστόσο, η κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται ραγδαία, καθώς το Ισραήλ έχει αποκλείσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας. Βρέφη και νήπια υποφέρουν από υποσιτισμό, πολλά παιδιά πεθαίνουν, ενώ οι εικόνες του λιμού έχουν φτάσει σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με το Bloomberg, έχει αυξήσει την ένταση εντός της βρετανικής κυβέρνησης. Σε μεγάλο βαθμό, για το γεγονός ότι μόλις πριν από δύο εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Ένωση σύναψε συμφωνία με το Ισραήλ με σκοπό να αυξηθεί η ροή τροφίμων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η συμφωνία δεν τηρείται

Η ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι για τον λιμό ευθύνεται η Χαμάς. Ωστόσο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και πολλές άλλες ανθρωπιστικές ομάδες κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι δεν τήρησε τη συμφωνία.

Από την έναρξη του πολέμου, με αφορμή την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα έχουν καταστρέψει τον θύλακα. Περισσότεροι από 59.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει, τεράστιες κατοικημένες περιοχές έχουν μείνει ερείπια, ενώ ο άμαχος πληθυσμός υποφέρει από τη στέρηση βασικών ειδών διατροφής και φαρμάκων.

REUTERS/Dawoud Abu Alkas

Πολλοί από τους παραδοσιακούς συμμάχους του Ισραήλ –πλην των ΗΠΑ- μιλούν πλέον για κυρώσεις εις βάρος του Τελ Αβίβ, με στόχο να σταματήσει ο πόλεμος. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναστείλει ορισμένες εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ και έχει επιβάλει κυρώσεις σε ανώτερα μέλη της κυβέρνησης Νετανιάχου.

«Δεν είναι αρκετό»

Ανώτερα στελέχη των Εργατικών έχουν προειδοποιήσει δημόσια και κατ’ ιδίαν ότι ακόμη και αν το Ηνωμένο Βασίλειο επιλέξει να αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνη στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, μπορεί να είναι πολύ αργά. Η κλίμακα της καταστροφής είναι τεράστια.

Ο υπουργός Υγείας, Γουές Στρίτινγκ, έκανε μια ασυνήθιστη δημόσια παρέμβαση, και μάλιστα για ζήτημα που δεν αποτελεί μέρος των καθηκόντων του. Δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τρίτη ότι ελπίζει ότι η αναγνώριση θα γίνει «ενόσω απομένει ένα κράτος της Παλαιστίνης που πρέπει να αναγνωριστεί».

Επίσης, ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Χαν, συμμετείχε στις εκκλήσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο να αναγνωρίσει άμεσα την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση την επόμενη μέρα, προτρέποντας την κυβέρνηση να «κάνει πολύ περισσότερα για να πιέσει την ισραηλινή κυβέρνηση».

Η σύνοδος της Νέας Υόρκης

Η Βρετανία θα συμμετάσχει στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών που συγκαλείται από τη Γαλλία και τη Σαουδική Αραβία στη Νέα Υόρκη για το παλαιστινιακό την επόμενη εβδομάδα. Προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί αν θα πάει ο υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, ή κάποιον υφυπουργό.

Η Γαλλία αναμένεται να αξιοποιήσει τη σύνοδο κορυφής για να συζητήσει τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας και τη λύση των δύο κρατών. Ωστόσο το κράτος της Παλαιστίνης θα το αναγνωρίσει επίσημα στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο.

Η Βρετανία δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα ακολουθήσει τη Γαλλία σε αυτό, ανέφεραν οι πηγές. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, υποστηρίζει τις τελευταίες εβδομάδες ότι εστιάζει κυρίως στην ανακούφιση των δεινών στην περιοχή.

«Αναγνωρίζω τη συζήτηση για την αναγνώριση και πρέπει να προχωρήσουμε στην αναγνώριση στο κατάλληλο σημείο», δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων. Αρκετοί βουλευτές των Εργατικών τον παρότρυναν να κινηθεί πιο γρήγορα. Ωστόσο ο Ντέιβιντ Λάμι είπε: «Για να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω ότι η αναγνώριση θα άλλαζε την κατάσταση στο πεδίο».

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ