Τι περιμένουμε φέτος από Αμερικανούς, Αυστραλούς και Κινέζους

Τουρισμός: Τι περιμένουμε φέτος από Αμερικανούς, Αυστραλούς και Κινέζους

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Είναι από τις πιο σημαντικές “δεξαμενές” εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό, λόγω της σημαντικά αυξημένης δαπάνης ανά επίσκεψη σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές αγορές και της μεγάλης διάρκειας παραμονής. Είναι χαρακτηριστικό πως ΗΠΑ, Καναδάς, Κίνα, Ινδία και Αυστραλία δίνουν περίπου το 11% των συνολικών τουριστικών εισπράξεων (στοιχεία για το 2023).

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι προοπτικές από τις μακρινές αυτές αγορές είναι ιδιαίτερα θετικές για φέτος, με τους ελληνικούς προορισμούς να κερδίζουν σε δημοφιλία και την χώρα μας να βρίσκεται σταθερά στις επιλογές των ταξιδιωτών.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση για τις χώρες που σκέφτονται να επισκεφτούν τους επόμενους 12 μήνες, η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση για την αγορά της Αυστραλίας (με ποσοστό 9,8%) και του Καναδά (7,9%) και στην 13 η θέση για την αγορά των ΗΠΑ (με 8,4%). Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ και τον Καναδά, η διαφορά σε προτίμηση μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών που προηγούνται κατά μια ή δυο θέσεις είναι της τάξεως της μιας ποσοστιαίας μονάδας. 

Αναφορικά με τις αγορές της Κίνας και της Ινδίας, η Ελλάδα βρίσκεται εκτός τοπ-15, στην 31η και 26η θέση (με 3,8% και 5,9%) αντίστοιχα, καθώς οι αγορές αυτές έχουν στις πρώτες θέσεις προτίμησης κυρίως, ασιατικούς προορισμούς. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι ειδικά για την αγορά της Ινδίας, η Ελλάδα ανέβηκε 13 θέσεις σε σχέση με το 2024 που βρισκόταν στην 39η θέση.

Τονίζεται πως η έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ με τίτλο “Το προφίλ σημαντικών αγορών του Ελληνικού Τουρισμού” διενεργήθηκε στις αρχές του έτους και περιέχει πληθώρα ερωτήσεων σχετικές με την καταναλωτική συμπεριφορά τους επόμενους 12 μήνες, εμπεριέχοντας τους καλοκαιρινούς μήνες που είναι καίριας σημασίας για τον ελληνικό τουρισμό.

Σχετικά με τους ανταγωνιστικούς προορισμούς της Ελλάδας στη Μεσόγειο, δηλαδή Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Τουρκία και Κροατία, παρατηρείται ότι σε όλες τις αγορές, τις δύο πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Γαλλία (πρώτη σε Καναδά, Κίνα και Ινδία) και η Ιταλία (πρώτη σε ΗΠΑ και Αυστραλία). Με εξαίρεση την Αυστραλία όπου η Ελλάδα (3η) προηγείται (οριακά) κατά μια θέση της Ισπανίας (4η ), στις άλλες χώρες την τρίτη θέση έχει η Ισπανία και ακολουθεί η Ελλάδα στην τέταρτη. Πορτογαλία, Τουρκία και Κροατία έπονται.

Γενικότερα, τη χαμηλότερη πρόθεση για διακοπές στο εξωτερικό για το 2025 έχει η αγορά των ΗΠΑ (57%) και τη μεγαλύτερη η αγορά της Ινδίας (72,4%). Αντίστοιχα, η πρόθεση σε Καναδά και Αυστραλία είναι 69,5% και στην Κίνα 59,5%. Μια σημαντική ιδιαιτερότητα της αγοράς της Ινδίας είναι ότι έχει το μεγαλύτερο ποσοστό (13,8%) ταξιδιωτών που σχεδιάζουν να κάνουν 5 ή περισσότερα ταξίδια (όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες χώρες κυμαίνεται μεταξύ 4,2% στην Αυστραλία και 9,9% στην Κίνα), ενώ το προτιμητέο είδος διακοπών είναι τα “ταξίδια στη φύση” και ακολουθεί ο “ήλιος και θάλασσα”, όπου οι ελληνικοί προορισμοί είναι πολύ ανταγωνιστικοί. 

Τι θα ξοδέψουν, πόσο θα μείνουν

Το 25,1% των Αμερικανών είναι διατεθειμένο να ξοδέψει πάνω από 215 δολάρια (183 ευρώ) και το 12,3% των Καναδών είναι διατεθειμένο να ξοδέψει πάνω από 265 δολ. Καναδά (166 ευρώ) ανά διανυκτέρευση.  Tο 32,5% των Κινέζων είναι διατεθειμένο να ξοδέψει πάνω από 900 γουάν (107 ευρώ) και το 38,9% των Ινδών είναι διατεθειμένο να ξοδέψει πάνω από 4.800 ρουπίες (47 ευρώ) ανά διανυκτέρευση. To 11,6% των Αυστραλών είναι διατεθειμένο ξοδέψει πάνω από 385 δολ. Αυστραλίας (216 ευρώ) ανά διανυκτέρευση.

Για τον προγραμματισμό του ταξιδιού, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, παρατηρείται μια τάση για πιο έγκαιρο προγραμματισμό κρατήσεων, τόσο για τη διαμονή όσο και για τη μεταφορά και τις δραστηριότητες. Συνολικά, οι Κινέζοι και οι Ινδοί κάνουν τον πιο έγκαιρο προγραμματισμό και οι Καναδοί τον λιγότερο έγκαιρο.

Αναφορικά με την διάρκεια του ταξιδιού, η προτίμηση είναι κυρίως σε ταξίδια μεσαίας (5-7 ημέρες) ή μεγάλης (περισσότερες από 7 μέρες) διάρκειας. Ιδιαίτερα υψηλό (69,8%) είναι το ποσοστό των Ινδών που σκοπεύουν να κάνουν ταξίδι μεσαίας διάρκειας. Σε σχέση με πέρυσι, παρατηρείται σημαντική αύξηση του ποσοστού των Ινδών και Αυστραλών που ενδιαφέρονται για ταξίδια 5-7 ημερών και των Αμερικανών και Καναδών για ταξίδια άνω των 7 ημερών. Επίσης, σε ΗΠΑ, Ινδία και Αυστραλία, παρατηρείται μείωση για ταξίδια 1-4 ημερών ενώ, αντίθετα, στον Καναδά και την Κίνα αύξηση.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ