Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε σήμερα ότι απομάκρυνε εσπευσμένα πάνω από εκατό χιλιάδες αμάχους από περιοχές κατά μήκος των συνόρων με την Καμπότζη, μετά τις ανταλλαγές πυρών και βομβαρδισμών που ξέσπασαν χθες.
Το ταϊλανδικό υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε πως 100.672 πολίτες, κάτοικοι τεσσάρων επαρχιών που γειτονεύουν με την Καμπότζη, μεταφέρθηκαν σε κέντρα υποδοχής, ενώ από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας της χώρας έκανε γνωστό ότι ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας των πυρών του καμποτζιανού πυροβολικού έφθασε πλέον τους 14.
Οι δύο χώρες συνεχίζουν να ανταλλάσσουν σφοδρά πυρά για δεύτερη ημέρα.
Το χρονικό της σύγκρουσης
Ένοπλες συγκρούσεις ξέσπασαν την Πέμπτη το πρωί κοντά στον αμφισβητούμενο αρχαίο ναό Prasat Ta Moan Thom στην επαρχία Surin της Ταϊλάνδης, πολύ κοντά στα σύνορα με την Καμπότζη, όπου τις τελευταίες εβδομάδες επικρατεί ένταση.
Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος πυροβόλησε πρώτος, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται.
Τα στρατεύματα της Καμπότζης ανέπτυξαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτήρησης στις 7:35 π.μ. (τοπική ώρα) πριν στρατιώτες με εκτοξευτές ρουκετών πλησιάσουν ένα στρατιωτικό φυλάκιο της Ταϊλάνδης, σύμφωνα με την Μπανγκόκ. Στη συνέχεια, οι δυνάμεις της Καμπότζης άνοιξαν πυρ προς την ανατολική πλευρά του ναού, 200 μέτρα από την ταϊλανδική στρατιωτική βάση, και στόχευσαν επίσης μια τοπική κοινότητα με ρουκέτες, δήλωσε ο ταϊλανδικός στρατός.
Οι σχέσεις ανάμεσα σε Ταϊλάνδη και Καμπότζη βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του στρατού Richa Suksuwanon δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι σε απάντηση εξαπολύθηκαν αεροπορικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων έξι μαχητικών αεροσκαφών F-16 που επιτέθηκαν σε τοποθεσίες πάνω από τα σύνορα στην Καμπότζη και φέρεται να κατέστρεψαν δύο στρατιωτικούς στόχους.
Ωστόσο, αξιωματούχοι της άμυνας της Καμπότζης αρνήθηκαν ότι τα στρατεύματά τους έριξαν πρώτα και δήλωσαν ότι η χώρα απάντησε μόνο αφού τα ταϊλανδικά στρατεύματα εξαπέλυσαν «ένοπλη επίθεση κατά των δυνάμεων της Καμπότζης».
Η εκπρόσωπος Τύπου Maly Socheata κατηγόρησε την Ταϊλάνδη ότι παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Καμπότζης και δήλωσε ότι τα στρατεύματα της χώρας της «άσκησαν το δικαίωμά τους να υπερασπιστούν την κυριαρχία τους» αφού τα ταϊλανδικά μαχητικά έριξαν δύο βόμβες σε έναν δρόμο.
Γιατί έχουν ξεσπάσει μάχες;
Οι σχέσεις Ταϊλάνδης-Καμπότζης βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.
Τα σύνορα των 818 χιλιομέτρων μεταξύ των δύο χωρών αποτελούν εδώ και καιρό πηγή έντασης και αντιπαλότητας, καθώς αμφότερες αμφισβητούν τις οριοθετήσεις που χαράχθηκαν το 1907, κατά τη διάρκεια της γαλλικής αποικιοκρατίας στην Καμπότζη. Έχουν υπάρξει αψιμαχίες και στο παρελθόν, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που εμπλέκονται μαχητικά αεροσκάφη, σηματοδοτώντας μια σημαντική κλιμάκωση.
Οι συνοριακές περιοχές είναι γεμάτες με ιστορικούς ναούς αιώνων, μερικούς από τους οποίους διεκδικούν και οι δύο πλευρές.
Αν και η δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης έχει συζητηθεί στο παρελθόν, δεν υπάρχουν επίσημες ζώνες τώρα.
Στρατεύματα και από τις δύο πλευρές συγκρούστηκαν το 2011 κοντά στο ναό Preah Vihear, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, σκοτώνοντας 15-20 άτομα και προκαλώντας τον εκτοπισμό χιλιάδων ανθρώπων.
Η Καμπότζη προσέφυγε για πρώτη φορά στο Διεθνές Δικαστήριο το 1963. Το 2011, η Καμπότζη προσέφυγε και πάλι στο ΔΔΔ σε σχέση με τον ναό Preah Vihear. Το ΔΔΔ αποφάνθηκε υπέρ της Καμπότζης και της παρέδωσε τον έλεγχο της άμεσης περιοχής γύρω από τον ναό το 2013.
Ωστόσο, το δικαστήριο δεν ασχολήθηκε με καμία από τις άλλες αμφισβητούμενες περιοχές, ιδίως εκείνες εντός του «σμαραγδένιου τριγώνου», μιας κοινής συνοριακής περιοχής μεταξύ Καμπότζης, Λάος και Ταϊλάνδης, όπου τα στρατεύματα επίσης συγκρούονται συχνά.
Η Ταϊλάνδη αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του ΔΔΔ στο ζήτημα αυτό. Οι εντάσεις υποχωρούσαν μέχρι τη φετινή κλιμάκωση.
«Η όλη κατάσταση κατρακυλούσε εδώ και εβδομάδες, με την Καμπότζη να τοποθετεί νάρκες που τραυμάτισαν ταϊλανδούς στρατιώτες, και η απέλαση του πρεσβευτή της Καμπότζης από την Μπανγκόκ ήταν προφανώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», δήλωσε στο Al Jazeera ο Phil Robertson, διευθυντής της Asia Human Rights and Labour Advocates Consultancy.
«Έτσι, τώρα το ερώτημα είναι πραγματικά πόσο καιρό θα συνεχίσουν να πολεμούν και οι δύο πλευρές και πόσοι άμαχοι θα σκοτωθούν στα αδιάκριτα διασταυρούμενα πυρά που είναι ήδη εμφανή», πρόσθεσε.
Πηγή: in.gr