Νέο υπουργικό σήμερα στη…σκιά του ΟΠΕΚΕΠΕ, με μηνύματα για μεταρρυθμίσεις

Ειδική ομάδα ελέγχου για να επιστραφούν οι παράνομες...

Του Δημήτρη Γκάτσιου

“Γεύση” από τα προσεχώς, σε επίπεδο Κοινοβουλίου, αλλά και εμπέδωση της ευρείας πεποίθησης για τις…καμένες γέφυρες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποτέλεσε η χθεσινή εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την 51η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Από τη μία η απουσία τεσσάρων πολιτικών αρχηγών (της κυρίας Κωνσταντοπούλου και των κυρίων Βελόπουλου, Χαρίτση και Νατσιού) και από την άλλη το…πολικό κλίμα που επικράτησε στην κοινή παρουσία του πρωθυπουργού, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ στο κιόσκι του κήπου εδραιώνουν τη βαριά ατμόσφαιρα, αλλά και την αδυναμία του πολιτικού συστήματος να αναζητήσει και να βρει κώδικα επικοινωνίας. Ένα κώδικα επικοινωνίας που θα έπρεπε να θεωρείται, στην παρούσα χρονική συγκυρία των πολλαπλών γεωπολιτικών και γεωοικονομικών αβεβαιοτήτων, (αν μη τι άλλο) δεδομένος, ωστόσο οι συγκρούσεις των τελευταίων μηνών, οι οποίες είχαν ως απαρχή την υπόθεση των Τεμπών και πλέον κινούνται στο σκηνικό του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ τον έχουν οδηγήσει στο…φάσμα του αγνώστου.   

Η…σκιά της τοξικότητας, της όξυνσης και της πόλωσης που κυριαρχεί στην πολιτική αντιπαράθεση γίνεται όλο και πιο βαριά όσο η χώρα οδηγείται σταθερά προς τους προεκλογικούς μήνες του 2026 και του 2027. Τα σήματα του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενότητα και αποφυγή αχρείαστων εντάσεων θα παραμείνουν (κατά πάσα πιθανότητα) στη σφαίρα του ανέφικτου και αυτό καθώς σε λίγα εικοσιτετράωρα από τώρα στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν και πάλι οι βαθιές διαχωριστικές γραμμές του πολιτικού σκηνικού. Αφορμή, οι συζητήσεις στην Ολομέλεια για την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας περί σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και των προτάσεων της αντιπολίτευσης για προανακριτική επιτροπή. Οι αποκαλύψεις για τα…έργα και τις ημέρες του “αμαρτωλού” Οργανισμού έχουν οδηγήσει σε μία λογική ανταλλαγής εκατέρωθεν πυρών και κατηγοριών, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν ξεπεράσει το όριο, με τον κ. Μητσοτάκη να βρίσκει την ευκαιρία να τοποθετηθεί έναντι των κυρίων Ανδρουλάκη και Φάμελλου όχι μόνο για το δηλητηριώδες κλίμα, αλλά και για τις αντιπολιτευτικές βολές περί “καμόρα” και “εγκληματικής οργάνωσης”, οι οποίες ακούστηκαν εσχάτως από τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης.

“Είναι πολύ δύσκολο να προσποιούμαστε ότι συναντιόμαστε κοινωνικά και χαλαρά με συνομιλητές που μας κατηγορούν με απαξιωτικούς και χυδαίους χαρακτηρισμούς”, φέρεται να είπε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας την ατμόσφαιρα που επικράτησε μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, όταν αυτοί κάθισαν στο κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου. Οι αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στις συζητήσεις τους με εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, απλά επιβεβαίωσαν τη…βαθιά ψύξη στην οποία έχει μπει εδώ και μήνες η συμπόρευση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης είτε εντός, είτε εκτός Κοινοβουλίου, με την επικείμενη αντιπαράθεση στην Ολομέλεια να μην αφήνει κανένα περιθώριο αλλαγής.

“Φαίνεται ότι υπάρχει ένας διαγωνισμός από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ, για το ποιος θα χρησιμοποιήσει πιο τοξική φρασεολογία. Και αυτός ο ανταγωνισμός γίνεται ολοένα και χειρότερος. “Συμμορία”, “μαφία”, “καμόρα”, “χούντα”, “καθεστώς”: αυτή δεν είναι μια φρασεολογία η οποία ταιριάζει σε μια ώριμη δημοκρατία. Ούτε αυτό μπορεί να είναι επίπεδο ενός κοινοβουλευτικού διαλόγου αντάξιου αυτού που προσδοκούν οι πολίτες. Και, δυστυχώς, σε αυτόν τον ανταγωνισμό έχουν εισέλθει και κόμματα τα οποία εν πάση περιπτώσει θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται από μια διαφορετική -θα έλεγα- αίσθηση ευθύνης, καθώς έχουν κυβερνήσει τον τόπο αυτό. Άρα, σίγουρα η εικόνα του κοινοβουλίου αυτή την εποχή δεν νομίζω ότι μας επιτρέπει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το πώς οι πολίτες βλέπουν συνολικά τον κοινοβουλευτισμό”, είχε σπεύσει να επισημάνει ο πρωθυπουργός, στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον “Σκάι”.

Το υπουργικό

Όπως πράττει σε όλες τις τελευταίες πριν τις θερινές διακοπές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, έτσι και σε αυτήν που σηκώνει αυλαία στις έντεκα το πρωί, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εκπέμψει μηνύματα για την ανάγκη να υπάρξει δυναμική συνέχεια στην παραγωγή του κυβερνητικού έργου. Αλλά και συστάσεις για σύντομες διακοπές με…ταπεινότητα.

Λίγες εβδομάδες πριν το πολιτικό-οικονομικό ορόσημο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός ποντάρει πολλά στο μεταρρυθμιστικό τέμπο. “Απέχουμε δύο χρόνια ακόμα από τις εκλογές. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυο επιλογές για την κυβέρνησή μας: Ή να πατήσουμε φρένο λέγοντας ότι πάμε να κάνουμε μια πολιτική διαχείριση, να μαζέψουμε τα όποια προβλήματα ή να πατήσουμε γκάζι και να επιμείνουμε σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις πολλές από τις οποίες θα ολοκληρωθούν σε μια ενδεχόμενη τρίτη θητεία εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός”, σημειώνει ο πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, θα παρουσιάσουν 25 μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να…τρέξουν εντός του δεύτερου εξαμήνου, με τους υπουργούς να παραλαμβάνουν έναν…μίνι και επικαιροποιημένο μπλε φάκελο με τις άμεσες προτεραιότητες.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, θα αναλύσει το νέο Κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στον οποίο περιλαμβάνεται η αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την κατάργηση του δεύτερου γύρου των εκλογών στους ΟΤΑ. Επίσης, την άνοδο του πήχη για εκλογή από την πρώτη κάλπη λίγο επάνω από το 42%, με τους πολίτες να έχουν τη δυνατότητα δεύτερης επιλογής συνδυασμού στο ψηφοδέλτιο. Με τον τρόπο αυτό, εφόσον δεν προκύπτει νικητής, στους δύο πρώτους θα προτίθενται οι σταυροί της δεύτερης επιλογής, τους οποίους έχουν λάβει οι συνδυασμοί από την τρίτη θέση και κάτω. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ