Γιατί η Αθήνα δεν «ξεκουράζεται» από την κίνηση τα καλοκαίρια;

Γιατί η Αθήνα δεν «ξεκουράζεται» από την κίνηση τα καλοκαίρια;

Η κίνηση και τα τοπικά μποτιλιαρίσματα στην Αθήνα εν μέσω Ιουλίου, είναι αναμφίβολα από τις καταστάσεις στις οποίες δεν ήταν –μέχρι πρότινος- συνηθισμένοι οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου. Το φετινό καλοκαίρι, όμως, το μποτιλιάρισμα ταλαιπωρεί τους Αθηναίους, για κάποιες ώρες της ημέρας, ακόμα και το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Σύμφωνα με το δελτίο κυκλοφορίαw το πρωί της Τετάρτης (23/7) κίνηση καταγραφόταν σε πολλούς κεντρικούς δρόμους της Αττικής, με τα περισσότερα προβλήματα να παρουσιάζονται στον Κηφισό.

Πυκνή ροή οχημάτων υπήρχε:

  • Στην Αθηνών-Κορίνθου/Λεωφόρο Αθηνών (κυρίως στο ρεύμα εξόδου)
  • Στην Αθηνών-Λαμίας (από το κέντρο έως τον κόμβο Καλυφτάκη)
  • Στη Λεωφόρο Κηφισού και στα δύο ρεύματα (από Λένορμαν έως Φιλαδέλφεια)

Στο κέντρο της Αθήνας, αυξημένη ήταν η κίνηση στις εξής οδούς:

  • Κηφισίας (άνοδος και κάθοδος, από το ύψος του Φάρου Ψυχικού)
  • Βασ. Σοφίας (και στα δύο ρεύματα)
  • Βασ. Κωνσταντίνου

Σημαντική επιβάρυνση καταγραφόταν και γύρω από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ καθυστερήσεις εντοπίζονταν στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, στο ρεύμα προς Πειραιά (από Αλίμου έως Καραϊσκάκη).

Ο Κηφισός, η οδική αρτηρία «εφιάλτης» των Αθηναίων, παραμένει – ανά χρονικές φάσεις και σε συγκεκριμένα τμήματα- μποτιλιαρισμένος και τους καλοκαιρινούς μήνες

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στο in από το Κέντρο Διαχείρισης Οδικής Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, κίνηση παρατηρείται το φετινό καλοκαίρι- αν και για αρκετά μικρότερο διάστημα της μέρας σε σχέση με τον χειμώνα- στις λεωφόρους Συγγρού και Κατεχάκη, στον Κηφισό, στην Ποσειδώνος, στην Μικράς Ασίας και Αλιπέδου.

Οι Αθηναίοι παραμένουν στο κλεινόν άστυ

Γιατί όμως μποτιλιαριζόμαστε στο τέλος του Ιουλίου στον Κηφισό- τον οδικό άξονα «μαρτύριο» για μεγάλη μερίδα των κατοίκων του λεκανοπεδίου κατά τους χειμερινούς μήνες;

«Γιατί οι πολίτες περνούν πια μεγάλο μέρος του καλοκαιριού στην Αθήνα, κάνουν λιγότερες διακοπές, εργάζονται περισσότερο» εξηγεί ο συγκοινωνιολόγος και καθηγητής στο ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Κεπαπτσόγλου.

Και ακριβώς επειδή οι Αθηναίοι παραμένουν στην πόλη, μαζί τα παιδιά τους που τη σημερινή εποχή δεν πηγαίνουν τόσο πρόθυμα στο εξοχικό του παππού και της γιαγιάς, οι μετακινήσεις για δραστηριότητες μέσα στην πόλη δεν διακόπτονται. Τα παιδιά πηγαίνουν σε summer camps, οι Αθηναίοι στις εργασίες τους και μετά για φαγητό ή για ποτό. Τα Σαββατοκύριακα, η κίνηση «τροφοδοτείται» από τα «μπάνια του λαού» και τη διασκέδαση την Παραλιακή.

«Υπάρχει τοπική συμφόρηση στις τουριστικές- εμπορικές πιάτσες. Μικρομποτιλιαρίσματα παρατηρούνται στο εμπορικό τρίγωνο, στο Κολωνάκι, στο Παγκράτι» αναφέρει με τη σειρά του ο Ορφέας Καρούντζος, Δρ. συγκοινωνιολόγος- μηχανικός και επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Συγκοινωνιακής Τεχνικής ΕΜΠ.

Λίγοι Αθηναίοι φεύγουν, πολλοί τουρίστες έρχονται

Οι τουριστικές ροές προς την Αθήνα παίζουν νευραλγικό ρόλο στη διατήρηση της κίνησης στη μητρόπολη τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Τα αυτοκίνητα που ενοικιάζουν οι τουρίστες και ειδικά τα τουριστικά λεωφορεία, αλλάζουν τους συσχετισμούς της κίνησης μέσα στην πόλη» λέει ο κ. Καρούντζος εξηγώντας πως τα τουριστικά βαν και τα τουριστικά λεωφορεία προκαλούν μποτιλιάρισμα στην Αμαλίας, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, στη στενή Μητροπόλεως με τα πολλά ξενοδοχεία, στο Καλλιμάρμαρο, πέριξ της Πλάκας όπου μένουν οι τουρίστες και σε άλλα σημεία της πόλης.

Οπως προσθέτει: «Ειδικά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, αλλά και σε άλλα σημεία, όπου οι οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων προχωρούν σε παράνομη στάση, αποκλείουν σημαντικό κομμάτι δρόμου ή και λεωφορειολωρίδα. Ακόμα και ελάχιστα λεπτά να κρατάει αυτή η στάση, καταφέρνει να δημιουργήσει αλυσιδωτή αντίδραση: πίσω από το τουριστικό λεωφορείο θα «κολλήσει» το λεωφορείο του ΟΑΣΑ και πίσω από αυτό τα ΙΧ των πολιτών. Εχουμε δει απορριμματοφόρα να «κολλάνε» πίσω από τουριστικά λεωφορεία τις βραδινές ώρες».

Μάλιστα, τα τουριστικά λεωφορεία που κινούνται στο κέντρο, έρχονται τόσο από αεροδρόμιο όσο και από Πειραιά, γι’ αυτό και σύμφωνα με τον κ. Καρούντζο, απαιτείται μητροπολιτικός σχεδιασμός για αυτό το θέμα και όχι μόνο από τον Δήμο Αθηναίων.

Αν και υπάρχει πλαίσιο σύντομης στάσης και στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων σε συγκεκριμένα σημεία της Αθήνας, οι οδηγοί πολλές φορές τα σταθμεύουν για περισσότερη ώρα από το επιτρεπόμενο ή σταματούν σε ακατάλληλα σημεία, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο. Επίσης, ο μεγάλος τους όγκος κάνει δύσκολη την κίνηση των άλλων οχημάτων γύρω τους

Σημειώνεται πως ο Δήμος ζήτησε πέρυσι από το Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής του EMΠ να εκπονήσει μια μελέτη στην οποία θα ορίζονται κενοί χώροι/οικόπεδα για να παρκάρουν έως μία ώρα οι οδηγοί τα τουριστικά λεωφορεία. Η μελέτη περιλαμβάνει και ανανέωση του σχεδίου των «11 σημείων» που ισχύουν τώρα για την ολιγόλεπτη αποβίβαση και επιβίβαση των τουριστών που επιβαίνουν στα λεωφορεία.

Η συγκεκριμένη μελέτη παραδόθηκε στον Δήμο πριν από λίγες μέρες και περνάει τώρα στο επόμενο στάδιο επεξεργασίας, οπότε και τα όσα προβλέπει αναμένεται να ισχύσουν από το επόμενο καλοκαίρι.

Μέχρι τότε, τις συστηματικές παραβάσεις στο κομμάτι της ολιγόλεπτης στάθμευσης από τους οδηγούς των τουριστικών λεωφορείων κυνηγά σε καθημερινή βάση η Δημοτική Αστυνομία.

Τα σημεία όπου παρατηρείται συμφόρηση

Ο Κίμων Λογοθέτης, σύμβουλος διαχείρισης κυκλοφορίας, εξηγεί στο in πως στην αρχή του Ιουλίου, η κίνηση στην Αττική μειώθηκε σε ποσοστό  10% , ενώ στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου όπου βρισκόμαστε, η πτώση έχει φτάσει στο 30% περίπου.  Η αποσυμφόρηση είναι ήδη εμφανής στους περιφερειακούς οδικούς άξονες, βλ. για παράδειγμα τη λεωφόρο Υμηττού.

Παρόλα αυτά, όπως υπογραμμίζει ο κ. Λογοθέτης: «Λόγω του τουριστικού κύματος στην Αθήνα, στο κέντρο, η κατάσταση είναι χειρότερη τον Ιούλιο από ό,τι τους προηγούμενους μήνες».

Στην Εθνική Οδό, στο ρεύμα προς Κόρινθο, σημειώνονται μικρά μποτιλιάρισματα κατά τη διάρκεια μιας καλοκαιρινής ημέρας

Τα σημεία που παρατηρείται η κυκλοφοριακή συμφόρηση είναι συγκεκριμένα:

-Από και προς το λιμάνι του Πειραιά, ειδικά τις πρωινές ώρες. Το κέντρο του Πειραιά έχει σταθερή συμφόρηση –βλ. για παράδειγμα την κίνηση στην Εθνάρχου Μακαρίου. «Οι οδικοί άξονες γύρω από το πρώτο λιμάνι της χώρας δεν μπορούν πια να αντέξουν το βάρος της δραστηριότητας εντός του λιμανιού» σημειώνει ο κ. Λογοθέτης.

-Υπαρκτή η κίνηση και στις σήραγγες του Φαληρικού Ορμου (μετά το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) μέχρι τον κόμβο Μ. Ασίας και Αλιπέδου

-Στον Κηφισό, αν και υπάρχει πτώση της κίνησης σε ποσοστό που φτάνει το 30%, παραμένει η συμφόρηση στα τμήματα: από τα  ΚΤΕΛ μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια και από τις Τρεις Γέφυρες στην άνοδο μέχρι το Περιστέρι στην κάθοδο

Στην Οδό Αγίας Αννης στον Βοτανικό η κίνηση είναι υψηλή και τους καλοκαιρινούς μήνες μιας και οι μεταφορές των φορτηγών δεν σταματούν

-Στην Αθηνών- Κορίνθου στο ρεύμα προς Κόρινθο καταγράφεται επίσης κίνηση για πολλές ώρες της μέρας, μιας και πολλά φορτηγά κινούνται στη βιομηχανική ζώνη του Ασπρόπυργου. Μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμπορευματικός σταθμός στο Θριάσιο, έργο που έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Μεταφορών, η κατάσταση σε εκείνο το σημείο είναι δύσκολο να αλλάξει.

Σταθερή η κίνηση στον Σκαραμαγκά

– Η Ορφέως και η Αγίας Αννης είναι δύο δρόμοι πολύ στενοί στον Βοτανικό, από τους οποίους περνούν μεγάλα φορτηγά. Σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη, οι ανάγκες της εφοδιαστικής αλυσίδας, από τις εταιρείες που έχουν έδρα στον Βοτανικό, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

– Σταθερή κίνηση πολλές ώρες της μέρας σε: Λεωφόρο Συγγρού, Αμαλίας, Βασ. Σοφίας, Βασ. Κωνσταντίνου, Αρδηττού και Βούρβαχη.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη, «η σταθερή κίνηση στις παραπάνω αρτηρίες σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το κλείσιμο της Βασ. Ολγας, αφού αναγκάζει ΜΜΜ και τουριστικά λεωφορεία να χρησιμοποιούν εναλλακτικές οδούς, προκαλώντας έτσι ένα σταθερό τοπικό μποτιλιάρισμα. Το άνοιγμα μίας λωρίδας της Βασ. Ολγας για Ι.Χ και ΜΜΜ, το οποίο αναμένεται τον ερχόμενο Οκτωβρίο, θα ανακουφίσει σημαντικά την κίνηση σε αυτή την περιοχή».

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ