Έρευνα: Ρεκόρ στις online συναλλαγές για τους άνω των 65 ετών –

Έρευνα: Ρεκόρ στις online συναλλαγές για τους άνω των 65 ετών

Αυξάνουν τη χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών για οικονομικές συναλλαγές και οι Ελληνες μεγαλύτερων ηλικιών, με τις έρευνες να δείχνουν ότι πλέον η τεχνολογία βρίσκει όλο και περισσότερους οπαδούς ανάμεσά τους.

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση της διαδικτυακής παρουσίας των Ελλήνων ηλικίας άνω των 55 ετών

Μόνο την τελευταία τετραετία το ποσοστό των Ελλήνων άνω των 65 ετών που επέλεξε να κάνει τις αγορές του ηλεκτρονικά αυξήθηκε κατά 21%, ενώ σχεδόν 1 στα 2 ευρώ που πληρώνουν οι καταναλωτές στην Ελλάδα δαπανάται πλέον με κάρτα και άλλα ηλεκτρονικά μέσα, και όχι με μετρητά.

Το 2025 εκτιμάται ότι το 47% όσων ξοδεύουν οι Έλληνες ως καταναλωτές περνά μέσα από ηλεκτρονικά κανάλια πληρωμών. Τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας, που διεξήχθη από το INEMY - EΣΕΕ, έδειξε ότι 7 στους 10 Έλληνες χρησιμοποιούν κάρτες και ψηφιακά πορτοφόλια στις καθημερινές τους συναλλαγές.

Εντυπωσιακή είναι επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της FocusBari του πρώτου τριμήνου του 2025, η αύξηση της διαδικτυακής παρουσίας των Ελλήνων ηλικίας άνω των 55 ετών και ιδιαίτερα των άνω των 65 ετών. Δύο στους τρεις (71%) έχουν κάνει τουλάχιστον μία online αγορά το τελευταίο εξάμηνο, με το ποσοστό μεταξύ 45-54 ετών να φτάνει το 76%, παρουσιάζοντας σε σχέση με το 2021 αύξηση 10%, και μεταξύ 55-64 ετών το 61% (αύξηση 12%).

Καθημερινές συναλλαγές

Από τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής προκύπτει ότι περίπου 6 στους 10 Ελληνες (61,6%) έλαβαν στον προσωπικό τους λογαριασμό επίσημα έγγραφα (π.χ. πληρωμή φόρου), περίπου 5 στους 10 (46,0%) έκλεισαν ραντεβού με δημόσια υπηρεσία μέσω ιστοσελίδας ή εφαρμογής για προσωπικούς λόγους (39,1% το 2023).

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρονται τα ραντεβού με ΚΕΠ, ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), Εφορία (ΑΑΔΕ). Παράλληλα το 62,8% του πληθυσμού ηλικίας 16-74 ετών που έχει οποτεδήποτε χρησιμοποιήσει, έστω και μία φορά, το Διαδίκτυο πραγματοποίησε κάποια ηλεκτρονική αγορά ή παραγγελία αγαθών ή υπηρεσιών.

Ενδεικτικά το 75,6% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών αγόρασε είδη ένδυσης (συμπεριλαμβανομένων αθλητικών ενδυμάτων), είδη υπόδησης και αξεσουάρ (τσάντες, κοσμήματα κ.ά.), το 63,9% αγόρασε φαγητό που διανέμεται (delivery) από εστιατόρια, αλυσίδες ταχυφαγείων, catering κ.λπ., το 36,6% αγόρασε φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής, το 36,2% αγόρασε αθλητικά είδη, το 28,2% αγόρασε τρόφιμα ή ποτά από σουπερμάρκετ (φυσικά ή διαδικτυακά καταστήματα), το 27,6% αγόρασε καλλυντικά, προϊόντα ομορφιάς ή υγείας και το 23,4% ηλεκτρονικούς υπολογιστές, tablets, κινητά τηλέφωνα και αξεσουάρ αυτών.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ