Ταϊλάνδη – Καμπότζη: Τύμπανα πολέμου στη ΝΑ Ασία – Τουλάχιστον 12 νεκροί και εκκενώσεις δεκάδων χιλιάδων

Ταϊλάνδη - Καμπότζη: Τύμπανα πολέμου στη ΝΑ Ασία - Τουλάχιστον 12 νεκροί και εκκενώσεις δεκάδων χιλιάδων

Από ανταλλαγές πυρών στην αμφισβητούμενη συνοριακή περιοχή ανάμεσα σε Ταϊλανδη και Καμπότζη το πρωί της Πέμπτης, φτάσαμε πολύ γρήγορα σε πυραυλικές επιθέσεις και αεροπορικές επιδρομές με θύματα αμάχους.

Η κρίση στην Νοτιοανατολική Ασία προκαλεί ανησυχία καθώς αναλυτές εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι η κατάσταση να χειροτερεύσει πριν υπάρξει κάποιο παράθυρο για αποκλιμάκωση.

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Καμπότζη. Ανάμεσά τους και ένα 8χρονο παιδί.

Αεροπορικές επιδρομές

Ο υπουργός Υγείας Σομσάκ Τεπσούτιν δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι ενέργειες της Καμπότζης, μεταξύ των οποίων μία επίθεση σε νοσοκομείο, θα πρέπει να θεωρηθούν εγκλήματα πολέμου.

Μαχητικά αεροσκάφη της Ταϊλάνδης έπληξαν νωρίτερα στρατιωτικούς στόχους στην Καμπότζη ενώ πυρά πυροβολικού που αποδίδονται στο αντίθετο στρατόπεδο προκάλεσαν τον θάνατο αμάχων σύμφωνα με την Μπανγκόκ.

Η Ταϊλάνδη διέταξε το κλείσιμο των συνόρων της σε όλη τη συνοριακή γραμμή με την Καμπότζη και απομάκρυνε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους από τα σύνορα.

Κάτοικοι των συνοριακών περιοχών της Ταϊλάνδης μετακινούνται από τα χωριά τους

Ο πρωθυπουργός της Καμπότζης Hun Manet χαρακτήρισε την αεροπορική επιδρομή της Ταϊλάνδης ως ένοπλη εισβολή στη χώρα του και ζήτησε «επείγουσα» σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την ευθύνη της έναρξης της σύγκρουσης και απειλούν η μία την άλλη με δυναμική αντίδραση.

Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες  γύρω από μια αμφισβητούμενη περιοχή στα σύνορα, διαμάχη που κληροδότησε η γαλλική αποικιοκρατία.

ΤαϊλάνδηΤαϊλάνδη

Το χρονικό της πρόσφατης σύγκρουσης

Στρατιωτικές συγκρούσεις τον Μάιο είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης από την Καμπότζη.

Τα δύο κράτη αντάλλαξαν απειλές και αντίποινα. Η Καμπότζη μπλόκαρε τις εισαγωγές καυσίμων και φυσικού αερίου, καθώς και φρούτων και λαχανικών από την Ταϊλάνδη.

Στις 16 Ιουλίου, τρεις ταϊλανδοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από έκρηξη νάρκης ενώ βρίσκονταν σε περιπολία κατά μήκος της αμφισβητούμενης συνοριακής περιοχής.

Την Τετάρτη, ένας Ταϊλανδός στρατιώτης τραυματίστηκε και έχασε το δεξί του πόδι σε έκρηξη νάρκης, για την οποία οι αρχές της Ταϊλάνδης κατηγόρησαν την Καμπότζη.

Η Καμπότζη έχει αρνηθεί ότι έχει τοποθετήσει νάρκες και ισχυρίζεται ότι οι Ταϊλανδοί στρατιώτες έχουν παρεκκλίνει από συμφωνημένα μονοπάτια της ζούγκλας και έχουν ενεργοποιήσει θαμμένες νάρκες  που έχουν ξεμείνει στην περιοχή από παλιότερες συγκρούσεις.

Μετά το περιστατικό της Τετάρτης, το κυβερνών κόμμα Pheu Thai της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από την Καμπότζη και ότι θα απελάσει τον πρεσβευτή της Καμπότζης από τη χώρα.

Σε απάντηση, η Καμπότζη ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει όλους τους διπλωμάτες της από την Ταϊλάνδη.

Η σύγκρουση μεταξύ της Ταϊλάνδης και της Καμπότζης είναι «πιθανό να χειροτερέψει πριν βελτιωθεί», δήλωσε στο CNN ο Thitinan Pongsudhirak, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Chulalongkorn της Ταϊλάνδης.

«Τις επόμενες ημέρες μπορεί να δούμε περισσότερες «αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις, κλιμάκωση. Κάθε πλευρά έχει τόσο μεγάλη συσσωρευμένη ένταση».

Η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Paetongtarn Shinawatra τέθηκε σε διαθεσιμότητα αυτόν τον μήνα μετά τη διαρροή μιας τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον ισχυρό πρώην ηγέτη της Καμπότζης, Hun Sen, ο οποίος κυβέρνησε με σιδερένια πυγμή τη χώρα πριν παραδώσει την εξουσία στον γιο του τον 2023.

Στη συνομιλία η Shinawatra φάνηκε να επικρίνει τις ενέργειες και τους χειρισμούς του στρατού της χώρας της – που έχει πολλές φορές προχωρήσει σε αιματηρά πραξικοπήματα-  στη μακρόχρονη συνοριακή διαμάχη με την Καμπότζη.

Η Paetongtarn Shinawatra σε δήλωσή της σήμερα καταδίκασε τις ενέργειες της Καμπότζης, εξέφρασε την υποστήριξή της στους αξιωματικούς και την κυβέρνηση που οργανώνουν την άμυνα της χώρας και υπενθύμισε ότι η ίδια είχε προσπαθήσει για να διατηρηθεί η ειρήνη, την οποία πάντα θεωρεί, όπως είπε, την καλύτερη επιλογή.

Αποκλιμάκωση ζητούν Μαλαισία και Κίνα

Ο Anwar Ibrahim, πρωθυπουργός της Μαλαισίας και σημερινός πρόεδρος της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), της οποίας μέλη είναι τόσο η Ταϊλάνδη όσο και η Καμπότζη, ζήτησε αποκλιμάκωση και ζητά να μεσολαβήσει για να επανέλθει η ηρεμία στην περιοχή.

«Έχω στείλει μηνύματα και στους δύο πρωθυπουργούς και ανυπομονώ να μιλήσω μαζί τους αργότερα σήμερα», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Το λιγότερο που μπορούμε να περιμένουμε είναι να υποχωρήσουν και ελπίζω να προσπαθήσουν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Anwar Ibrahim, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «ανησυχητική» και περιγράφοντας την Ταϊλάνδη και την Καμπότζη ως βασικά μέλη της ASEAN.

Η σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών υποβαθμίζει κι άλλο την περιφερειακή συμμαχία της ASEAN (συμμετέχουν 10 χώρες της ΝΑ Ασίας) που δεν έχει καταφέρει να χειριστεί ούτε τον εμφύλιο στην Μιανμάρ.

Η Κίνα εξέφρασε τη «βαθύτατη ανησυχία» της για τις συγκρούσεις και προέτρεψε σε διάλογο.

«Το Πεκίνο θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση της αποκλιμάκωσης», ανέφερε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Guo Jiaku, τονίζοντας ότι το Πεκίνο τηρεί μια δίκαιη και αμερόληπτη στάση.

Η Καμπότζη υπήρξε επί μακρόν σταθερός σύμμαχος της Κίνας, λαμβάνοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις.

Το ιστορικό της συνοριακής διαμάχης

Η συνοριακή διαμάχη χρονολογείται από την εποχή που η Καμπότζη ήταν αποικία των Γάλλων.

Αυτοί χάραξαν τη συνοριακή γραμμή σε περιοχές όπου οι άνθρωποι μετακινούνταν ελεύθερα μεταξύ των δύο χωρών για αιώνες.

Αυτό δεν θεωρήθηκε σημαντικό πρόβλημα μέχρι τη δεκαετία του 1950, όταν η Καμπότζη προσέφυγε για τη διεκδίκηση των συνόρων της στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ), το οποίο το 1963 καθόρισε τη θέση τους.

Το 2008 υπήρξε αναθέρμανση της αντιπαράθεση με αφορμή τον ναό Preah Vihear που βρισκόταν στην αμφισβητούμενη περιοχή και η Καμπότζη τον κατέταξε στα πολιτιστικά της μνημεία.

Και πάλι, το ΔΔΔ ενεπλάκη στο θέμα το 2011 και αποφάσισε υπέρ της Καμπότζης το 2013.

Το γιατί τώρα υπάρχει ξανά κλιμάκωση δεν είναι σαφές, αν και θα μπορούσε να εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αστάθειας των ισορροπιών το τελευταίο διάστημα μετά και την εκλογή του Τραμπ.

Οι περισσότεροι πάντως αναλυτές ανησυχούν για το γεγονός ότι οι ηγεσίες και στις δύο χώρες είναι αδύναμες στο εσωτερικό τους, κάτι που όπως λένε δυσκολεύει το να βρεθεί διέξοδος αποκλιμάκωσης.

Με πληροφορίες από CNN, Al Jazeera, BBC, Guardian



Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ