Πότε η άσφαλτος είναι πολύ ζεστή για τα πατουσάκια του σκύλου σας – Το τρικ με το χέρι

Πότε η άσφαλτος είναι πολύ ζεστή για τα πατουσάκια του σκύλου σας - Το τρικ με το χέρι

Αν και οι σκύλοι δεν λένε ποτέ όχι σε οποιαδήποτε έξοδο, ακόμα και στο πάρκο κάτω από τον καυτό ήλιο, η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύονται πολύ να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία τους και διατρέχουν κίνδυνο να υποστούν θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία, ακόμα και σε θερμοκρασίες που για εμάς φαίνονται σχετικά ήπιες.

Οι γάτες είναι συνήθως πιο ικανές να αποφύγουν τα παραπάνω, ωστόσο κι αυτές μπορεί να υποστούν θερμικό στρες, ιδίως όταν βρίσκονται εκτεθειμένες στον ήλιο για ώρες.

Οι σκύλοι με «πλακουτσωτή» μουσούδα (γαλλικά μπουλντόγκ, παγκ κτλ) αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερη δυσκολία στο να αποβάλλουν θερμότητα από το σώμα τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο βασικός μηχανισμός ψύξης των σκύλων είναι το λαχάνιασμα – και σε αυτές τις φυλές, η ανατομία των αεραγωγών τους περιορίζει την αποτελεσματικότητα αυτού του μηχανισμού.

Αντίθετα, φυλές με πιο μακριά μουσούδα, όπως οι γερμανικοί ποιμενικοί ή τα λαμπραντόρ, έχουν καλύτερη ικανότητα απαγωγής της θερμότητας.

Η γούνα είναι επίσης σημαντικός παράγοντας. Αν και μπορεί να φαίνεται λογικό να κουρέψετε ένα σκύλο με πυκνό τρίχωμα (όπως τα χάσκι), οι ειδικοί τονίζουν πως το διπλό τους τρίχωμα λειτουργεί ως φυσικό θερμομονωτικό. Αν κουρευτεί, μπορεί τελικά να απορροφά περισσότερη θερμότητα. Η σωστή λύση είναι το συχνό βούρτσισμα για την απομάκρυνση νεκρής τρίχας και κόμπων.

Υπέρβαρα ζωάκια και φάρμακα

Τα παχύσαρκα κατοικίδια είναι αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο. Οι πιθανότητες θερμοπληξίας σε αυτές τις περιπτώσεις αυξάνονται σημαντικά. Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τη θερμότητα, οπότε αξίζει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Τι να κάνετε πριν και κατά τη διάρκεια της βόλτας

-Ξεκινήστε με μικρές βόλτες τις πρώτες ζεστές μέρες για να δώσετε χρόνο στον σκύλο σας να προσαρμοστεί.

-Αποφύγετε τις μεσημεριανές ώρες –προτιμήστε πρωινές ή βραδινές εξόδους.

Αν η υγρασία ξεπερνά το 65%, ο μηχανισμός του λαχανιάσματος δεν λειτουργεί αποτελεσματικά. Ο αέρας είναι ήδη πολύ υγρός για να γίνει σωστή εξάτμιση.

Μην αφήνετε ούτε για ένα λεπτό τα ζωάκια σας στο αυτοκίνητο, ακόμα και αν θεωρείτε ότι οι θερμοκρασίες είναι ανεκτές. Ένα αμάξι στους 21°C μπορεί να φτάσει τους 32°C μέσα σε λίγα λεπτά.

Πάρτε μαζί σας νερό και ελέγξτε την άσφαλτο

Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας μπολ και νερό. Προσπαθήστε να κάνετε συχνές στάσεις σε σκιερά μέρη για να το αφήσετε να ξεκουραστεί και να ενυδατωθεί.

Μην ξεχνάτε να ελέγχετε την άσφαλτο: Ο «κανόνας των 7 δευτερολέπτων» για τους σκύλους είναι ένας απλός τρόπος για να διαπιστώσετε αν μια επιφάνεια είναι πολύ ζεστή για τις πατούσες τους. Αν δεν μπορείτε να κρατήσετε άνετα το πίσω μέρος του χεριού σας πάνω στο πεζοδρόμιο για 7 δευτερόλεπτα, τότε είναι πιθανό να είναι υπερβολικά καυτό για να περπατήσει ο σκύλος σας. Οι πατούσες των σκύλων είναι πιο ευαίσθητες από το ανθρώπινο δέρμα και μπορούν εύκολα να υποστούν εγκαύματα από ζεστές επιφάνειες. Προτιμήστε βόλτες σε γρασίδι ή χώμα.

Πώς να αναγνωρίσετε τη θερμοπληξία στον σκύλο

Τα πρώτα σημάδια υπερθέρμανσης είναι:

  • Υπερβολικό λαχάνιασμα
  • Παράξενη ή βαριά αναπνοή
  • Αδυναμία, αποπροσανατολισμός, κόκκινα ούλα

Η θερμοπληξία εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία του σώματος φτάσει τους 41°C ή παραπάνω. Αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, επικοινωνήστε άμεσα με κτηνίατρό σας.

Αν η μεταφορά διαρκεί πάνω από 10–15 λεπτά, ξεκινήστε άμεσα προσπάθειες ψύξης: ρίξτε δροσερό (όχι παγωμένο) νερό πάνω στο σώμα και δροσίστε τον σκύλο σας με ανεμιστήρα.

Πηγή: www.topetmou.gr

Πηγή: govastileto.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ