Το Ιράν στις φλόγες: Υποψίες για σαμποτάζ και φόβοι νέου πολέμου με Ισραήλ

Το Ιράν στις φλόγες: Υποψίες για σαμποτάζ και φόβοι νέου πολέμου με Ισραήλ

Στις φλόγες έχουν τυλιχτεί μυστηριωδώ εδώ και δύο εβδομάδες συγκροτήματα κατοικιών, διυλιστήρια πετρελαίου, ένας δρόμος έξω από μεγάλο αεροδρόμιο,  ακόμη και ένα εργοστάσιο υποδημάτων στο Ιράν, εγείροντας ανησυχίες για σαμποτάζ.

Επίσημα, οι αρχές αποδίδουν αυτές τις πυρκαγιές και εκρήξεις σε απλές συμπτώσεις όπως διαρροές αερίου, αυτανάφλεξη απορριμμάτων ή στην παλαιότητα των υποδομών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους New York Times που επικαλούνται αξιωματούχους, τρεις Ιρανούς και έναν Ευρωπαίο, πολλές από αυτές τις εκρήξεις είναι ενέργειες δολιοφθοράς. Εύλογα οι υποψίες τους πέφτουν στο Ισραήλ επικαλούμενοι το ιστορικό του σε μυστικές επιχειρήσεις μέσα στο Ιράν, όπως εκρήξεις και δολοφονίες.

Ευρωπαίος αξιωματούχος, ειδικός στο Ιράν, εκτίμησε επίσης ότι οι επιθέσεις είναι σαμποτάζ, υποψιαζόμενος την εμπλοκή του Ισραήλ, με βάση το ιστορικό του στη χώρα — τόσο ως μορφή ψυχολογικού πολέμου όσο και για την εξόντωση στόχων.

Η αμερικανική εφημερίδα υπενθυμίζει, εξάλλου, ότι ανώτερος αξιωματούχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών είχε υποσχεθεί ότι θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις εντός του Ιράν.

Ορισμένα από τα περιστατικά σημειώθηκαν σε στρατηγικής σημασίας υποδομές, όπως η πυρκαγιά σε διυλιστήριο πετρελαίου στην Άμπανταν, στον νότο της χώρας, το Σάββατο 19 Ιουλίου, όπου ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, πολλοί τραυματίστηκαν και μια γραμμή παραγωγής τέθηκε εκτός λειτουργίας. Άλλα περιστατικά, όπως εκρήξεις σε κατοικίες και εργοστάσια, συμβάλλουν στη γενικότερη αίσθηση χάους και αστάθειας, υπογραμμίζει το αμερικανικό δημοσίευμα.

Τι λέει επίσημα η Τεχεράνη

Οι περισσότερες από τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στο Ιράν αποδόθηκαν από Ιρανούς αξιωματούχους σε διαρροές αερίου. Ο Γοδράτολλαχ Μοχαμαντί, επικεφαλής της Πυροσβεστικής και της Δημόσιας Ασφάλειας της Τεχεράνης, δήλωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι οι διαρροές αυτές οφείλονται σε παλαιωμένο εξοπλισμό, τη χρήση ελαττωματικών συσκευών αερίου και την παραμέληση βασικών κανόνων ασφαλείας.

Ωστόσο, κάποιες από τις εκρήξεις σε κατοικημένες περιοχές ήταν τόσο ισχυρές, που σήκωσαν τεράστιες στήλες καπνού στον αέρα και προκάλεσαν κατάρρευση τοίχων και ταβανιών.

Οι αρχές προσπάθησαν να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα η κρατική εταιρεία αερίου δημοσίευσε στατιστικά που, κατά τους ισχυρισμούς της, δεν δείχνουν καμία αξιοσημείωτη αύξηση σε εκρήξεις από διαρροές αερίου σε σύγκριση με πέρυσι. Ο Δήμος της Τεχεράνης κάλεσε την εταιρεία αερίου και το υπουργείο Ενέργειας για να παρουσιάσουν εκθέσεις σχετικά με «τις πρόσφατες εξελίξεις», χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση ως ανασκόπηση “υπό φυσιολογικές συνθήκες”.

Ενδείξεις δολιοφθοράς

Ωστόσο, το να συμβαίνουν εκρήξεις από διαρροές αερίου μία ή δύο φορές τη μέρα σε ολόκληρη τη χώρα είναι το λιγότερο ύποπτο.

Στην πόλη Κομ, ένα συγκρότημα διαμερισμάτων φαινόταν σαν να είχε χτυπηθεί από βόμβα. Οι τοίχοι διαμερίσματος στο ισόγειο κατέρρευσαν, τα παράθυρα θρυμματίστηκαν, ενώ ένα κίτρινο ταξί που ήταν σταθμευμένο στο δρόμο καταπλακώθηκε από τα χαλάσματα. Η δύναμη της έκρηξης -η οποία τραυμάτισε επτά άτομα- σκέπασε ολόκληρο το τετράγωνο με συντρίμμια.

Δύο Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους New York Times ότι το διαμέρισμα είχε νοικιαστεί από άτομα που το εγκατέλειψαν αφού άνοιξαν το γκάζι στο φούρνο και την κουζίνα, δίνοντας την εντύπωση ότι ήθελαν εσκεμμένα να προκαλέσουν πυρκαγιά ή έκρηξη.

Ένα παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε σε πολυώροφο συγκρότημα στην Τεχεράνη, το οποίο παρέχει επιδοτούμενη στέγαση σε υπαλλήλους της Δικαιοσύνης. Η έκρηξη εκεί κατέστρεψε τοίχους και παράθυρα. Τρεις Ιρανοί αξιωματούχοι είπαν πως πιστεύουν ότι πρόκειται για ενέργεια σαμποτάζ με σκοπό να προκληθεί πανικός στους δικαστές και τους εισαγγελείς, παρόμοια με τις στοχευμένες επιθέσεις του Ισραήλ κατά επιστημόνων που σχετίζονταν με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ένα μέλος των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι η συνεχής αλληλουχία εκρήξεων -ακόμη και αν κάποιες είναι ατυχήματα- έχει δημιουργήσει κλίμα έντονης ανησυχίας τόσο στους αξιωματούχους όσο και στην κοινωνία.

Την κατάσταση ήρθε να επιδεινώσει ο ύποπτος θάνατος του πρώην υπαρχηγού των Φρουρών ταξίαρχου Γχολαμχοσεΐν Γκεϊμππαρβάρ, που σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, πέθανε λόγω επιπλοκών από τραυματισμούς από χημικά όπλα, που είχε υποστεί στον πόλεμο με το Ιράκ τη δεκαετία του 1980.

Τελείωσε πράγματι ο πόλεμος;

«Το ιστορικό της ιρανικής κυβέρνησης με συγκάλυψη και έλλειψη διαφάνειας, σε συνδυασμό με τις ασαφείς απαντήσεις της, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να ενισχύει το φόβο και την καχυποψία», δήλωσε ο Ομίδ Μεμαριάν, ειδικός για το Ιράν στο DAWN, ένα think tank με έδρα την Ουάσινγκτον.  «Ο κόσμος γνωρίζει ότι το καθεστώς συχνά υποβαθμίζει ή αρνείται τις ισραηλινές επιθέσεις».

Ελλείψει κάποιας επίσημης παραδοχής για αυτό που πολλοί κάτοικοι θεωρούν συντονισμένες επιθέσεις, ορισμένοι αναρωτιούνται αν ο πόλεμος όντως τελείωσε ποτέ.

Ο συντηρητικός πολιτικός και σύμβουλος του προέδρου της Βουλής, Μάχντι Μοχαμαντί, τόνισε ότι η κατάσταση με το Ισραήλ είναι απρόβλεπτη. «Όποιος νομίζει ότι έχουμε να κάνουμε με εξελίξεις γραμμικές και προβλέψιμες, είναι αφελής», είπε σε μια από τις ηχογραφημένες ομιλίες του στο Telegram. «Δεν βρισκόμαστε σε κατάπαυση του πυρός· βρισκόμαστε σε εύθραυστη αναστολή, και οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να τελειώσει — και να επιστρέψουμε σε πόλεμο».

Πάντως σε κάθε περίπτωση, ύμφωνα με τους New York Times, οι ιρανικές αρχές διστάζουν να δηλώσουν δημόσια την υποψία τους για πιθανή εμπλοκή του Ισραήλ, επειδή -όπως λένε- δεν θέλουν να στριμωχτούν πολιτικά, αναγκασμένες να απαντήσουν στρατιωτικά. Άλλωστε, η επανέναρξη του πολέμου ενέχει τον κίνδυνο περαιτέρω εξασθένισης των στρατιωτικών του δυνατοτήτων, σημειώνει το αμερικανικό δημοσίευμα.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ