Συναγερμός στην κυβέρνηση για τη λειψυδρία

Οδικός χάρτης τεσσάρων σημείων από τον Κ. Μητσοτάκη, με το βλέμμα στην...

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Οι μεγάλες προκλήσεις που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και τη διαχείριση των υδάτων βρίσκονται στο επίκεντρο της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό. Με τα στοιχεία για τους κινδύνους, με τους οποίους μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη η χώρα να προκαλούν ήδη έντονο προβληματισμό, στην Ηρώδου Αττικού 19 θα παρουσιαστεί το εθνικό σχέδιο για τα ύδατα, σε συνέχεια ειδικής σύσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μποδοσάκη και στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης και οι συναρμόδιοι υπουργοί. “Στόχος μας είναι η χώρα να εφαρμόσει άμεσα ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης των υδάτων”, είναι το μήνυμα που εκπέμπουν στελέχη.

Οι κεντρικές πτυχές

Τα βασικά θέματα επάνω στα οποία θα έρθει για να δώσει απαντήσεις το εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων αφορούν:

-Στις δομές διαχείρισης των υδάτων.

-Στα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια. Όπως είναι τα φράγματα και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων.

-Στα σχέδια διαχείρισης των υδάτων. Πρόκειται για την επικαιροποίηση ή την κατάρτιση περιφερειακών σχεδίων.

Οι κινήσεις που θα έρθουν στο προσκήνιο θα πρέπει να δίνουν άμεσες λύσεις, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η χώρα μας βρίσκεται στη 19η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά στον κίνδυνο εμφάνισης λειψυδρίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, την τελευταία δεκαετία καταγράφεται υπερδιπλασιασμός (+139%) στη χρήση νερού για ύδρευση, εξαιτίας της αυξημένης τουριστικής κίνησης. Μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται, επίσης, στα δίκτυα διανομής που έχουν απώλειες της τάξης του 50%, ενώ το 80% των υδατικών πόρων κατευθύνεται στην κάλυψη αρδευτικών αναγκών. Τομέας στον οποίο η χώρα μας δαπανά τον μεγαλύτερο όγκο νερού ανά εκτάριο αρδευόμενης γης στην Ευρωπαϊκή Ένωσης. Παράλληλα:

-Καταγράφεται μείωση της διαθεσιμότητας των επιφανειακών πόρων και αύξηση της χρήσης γεωτρήσεων με αποτέλεσμα την υφαλμύριση των υδάτων.

-Κατά την περίοδο 2000-2022 η άντληση υπόγειων υδάτων αυξήθηκε κατά 80%. Αντίθετα η χρήση επιφανειακών υδάτων μειώθηκε κατά 40%.

-Η σημαντική αύξηση στην άντληση υπόγειων υδάτων πιέζει τα αποθέματα στον υδροφόρο ορίζοντα και οδηγεί σε υφαλμύριση των υδάτων.

-Παρά τις αυξημένες βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Τα φράγματα της ΔΕΗ χρησιμοποιούνται τόσο για την παραγωγή ενέργειας όσο και για άρδευση και ύδρευση. Έτσι, η μείωση των αποθεμάτων εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για την επάρκεια του νερού, αλλά και για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στις συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί πριν οδηγηθούμε στη σημερινή παρουσίαση του εθνικού σχεδίου για τα ύδατα, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο η ανάγκη ολιστικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων (βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα) αλλά και το ζήτημα της υλοποίησης παρεμβάσεων σε οργανωτικό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλισθεί η έγκαιρη πραγματοποίηση των μεγάλων και μικρών έργων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Οι παρεμβάσεις, μάλιστα, θα κινηθούν στο πλαίσιο των προβλέψεων του Συντάγματος και των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που κατοχυρώνουν το νερό ως δημόσιο αγαθό. “Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και σε σχέση με την επάρκεια του νερού. Όλη η Μεσόγειος απειλείται ολοένα και περισσότερο από αυτό το πρόβλημα. Τυχόν αδράνεια θα ήταν τεράστιο πρόβλημα για την οικονομία, για τον τουρισμό, για τη γεωργία, για την ποιότητα της ζωής μας, για την ίδια τη χώρα. Είναι φανερό ότι δίπλα στις πρωτοβουλίες που υιοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια, πρέπει να υιοθετηθούν κι άλλες που να απαντούν έγκαιρα στο πρόβλημα, αντιμετωπίζοντας τα όποια οργανωτικά προβλήματα, προωθώντας τις αναγκαίες επενδύσεις και αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες”, έχει σημειώσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ