Σε κατάσταση συναγερμού Μαγνησία, Λάρισα και Τρίκαλα λόγω ευλογιάς των αιγοπροβάτων – Δέσμη 7 άμεσων μέτρων από τον ΥΠΑΑΤ Κώστα Τσιάρα

Πρόβατα κτηνοτροφία

Σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν και η Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Λάρισας και Τρικάλων, μαζί με άλλες περιοχές της χώρας, στο πλαίσιο της έκτακτης παρέμβασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.

Η εξάπλωση της επιζωοτίας προκαλεί έντονη ανησυχία στους κτηνοτρόφους του Πηλίου και της πεδινής Μαγνησίας, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων και εντείνεται η πίεση στις τοπικές κτηνιατρικές αρχές.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, σε συντονισμό με την Πολιτική Προστασία και την Ελληνική Αστυνομία, ανακοίνωσε δέσμη 7 άμεσων μέτρων που τίθενται σε εφαρμογή για τον περιορισμό και την εκρίζωση της νόσου. Στόχος, όπως τονίζεται, είναι «η καθολική κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων» ώστε να αποφευχθεί ευρύτερη διασπορά.

Τα επτά επείγοντα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή:

  • Κήρυξη περιοχών σε Ειδική Κινητοποίηση: Μεταξύ άλλων, ειδικό καθεστώς κινητοποίησης ισχύει πλέον και για τη Μαγνησία, μαζί με τις Λάρισα, Τρίκαλα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Σέρρες, Φωκίδα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρο και άλλα κρίσιμα σημεία.
  • Καθολική απαγόρευση μετακινήσεων αιγοπροβάτων στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης, με την Ελληνική Αστυνομία να πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους σε δρόμους και μεταφορικά μέσα. Η επιτήρηση ενισχύεται με χρήση drones για τον εντοπισμό παράνομης βόσκησης.
  • Επιστράτευση όλων των διαθέσιμων κτηνιάτρων που εργάζονται σε εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να υποστηρίξουν τις ομάδες ελέγχου στο πεδίο.
  • Άμεση εφαρμογή υγειονομικών μέτρων ακόμα και σε περιπτώσεις ένστασης ή δικαστικών προσφυγών από κτηνοτρόφους, με εφαρμογή του άρθρου 7 του Κανονισμού (ΕΕ) 625/2017 που προβλέπει θανάτωση των μολυσμένων ζώων.
  • Συστηματική απολύμανση αγροτικών δρόμων στις ζώνες προστασίας, με ευθύνη των Περιφερειών και έμφαση στα σημεία γύρω από τις εστίες της επιζωοτίας.
  • Άμεση επιβολή προστίμων και κυρώσεων για κάθε παράβαση, ενώ εξετάζεται και η αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου.
  • Σύσταση Ειδικής Επιτροπής Διαχείρισης της επιζωοτίας, με τη συμμετοχή ειδικών από το ΥΠΑΑΤ, την ΕΘΕΑΣ, τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις Κρέατος και Φέτας, τον ΣΕΒ-ΓΑΠ, τον ΣΕΚ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στο προσκήνιο οι ευθύνες των τοπικών αρχών

Με δεδομένη τη σημασία της κτηνοτροφίας στη Θεσσαλία, αλλά και την ευαισθησία των τοπικών κοινωνιών στην προστασία της δημόσιας υγείας, το στοίχημα της εφαρμογής των μέτρων σε περιοχές όπως η Μαγνησία αποκτά κρίσιμη σημασία.

Το Πήλιο, όπου δραστηριοποιούνται δεκάδες μικροί και μεσαίοι παραγωγοί αιγοπροβάτων, έχει ήδη αναδείξει τον κίνδυνο απώλειας ζωικού κεφαλαίου, ενώ αναμένονται και αντιδράσεις για την αυστηρότητα των ελέγχων.

Ο Υπουργός Κώστας Τσιάρας έχει ήδη ξεκινήσει κύκλο επαφών με περιφερειακούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, ενώ το Υπουργείο δηλώνει σε διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα. Κεντρικό μήνυμα αποτελεί η ανάγκη «πλήρους συμμόρφωσης και συνεργασίας» για την αντιμετώπιση της κρίσης.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ