“Η ελληνική κυβέρνηση κήρυξε μονομερώς δύο περιοχές, μία στο Ιόνιο Πέλαγος και μία στο Αιγαίο Πέλαγος, ως “θαλάσσια πάρκα” και δημοσίευσε χάρτη. Η Άγκυρα αντέδρασε λέγοντας ότι δεν έχει “καμία νομική ισχύ” και ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα ανακηρύξει επίσης τις δικές της θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές τις επόμενες ημέρες”, γράφει σε σημερινό της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα Hürriyet, απηχώντας χτεσινό δημοσίευμα της Milliyet, που επίσης δημοσίευσε το Capital.gr.
“Χθες, η Ελλάδα ανακήρυξε “θαλάσσιο πάρκο” στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, σε μια μονομερή κίνηση που είναι ασύμβατη με τη διαδικασία προσέγγισης που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περίπου 2,5 χρόνια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη Διακήρυξη των Αθηνών για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία της 7ης Δεκεμβρίου 2023. Η Τουρκία, η οποία αντέδρασε άμεσα στην κίνηση αυτή, θα κηρύξει επίσης θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές στο Αιγαίο τις επόμενες ημέρες”, γράφει η Hürriyet.
Όπως προσθέτει η Hürriyet: “Η Αθήνα υποστήριξε ότι το “θαλάσσιο πάρκο” είχε ως μοναδικό σκοπό την προστασία των θαλασσών, την αποτροπή της υπεραλίευσης και την περιβαλλοντική υγεία. Ωστόσο, η ανακήρυξη του “Θαλάσσιου Πάρκου” έχει επίσης πολιτική και νομική διάσταση. Κοιτάζοντας τον χάρτη, το πάρκο στο Αιγαίο είναι μικρότερο και μεγαλύτερο από τους ανεπίσημους χάρτες που είχαν δημοσιευτεί προηγουμένως στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, και περιλαμβάνει ορισμένους γεωγραφικούς σχηματισμούς που δεν αναφέρονται ονομαστικά στις διεθνείς συνθήκες (Λωζάνη 1923 και Παρίσι 1947). Ο νόμος για το “Θαλάσσιο Πάρκο” θα τεθεί σε ισχύ πιθανότατα μέχρι το τέλος του έτους”.
“Στη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα για το ίδιο θέμα πέρυσι, επαναλαμβάνεται ότι “Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 9 Απριλίου 2024, επαναλαμβάνεται ότι τα θαλάσσια πάρκα που θα κηρυχθούν στο Αιγαίο δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια στο πλαίσιο των αλληλένδετων θεμάτων του Αιγαίου μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων των γεωγραφικών σχηματισμών των οποίων η κυριότητα δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες. Τα ζητήματα που καταγράφονται στην εν λόγω δήλωσή μας παραμένουν και σήμερα επίκαιρα”. Στη δήλωση τονίζεται ότι θα πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες και προστίθεται: “Το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών θεμάτων, μεταξύ των παρόχθιων κρατών στις εν λόγω θάλασσες””, συμπληρώνει η τουρκική εφημερίδα.
Κλείνοντας ο αρθρογράφος προσθέτει: “Στην απάντησή του στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι τα δύο θαλάσσια πάρκα καλύπτουν περιοχές υπό ελληνική κυριαρχία, ότι οι τουρκικές απόψεις για τις κλειστές και ημίκλειστες θάλασσες είναι εντελώς αδικαιολόγητες και ότι το νομικό καθεστώς τους στο Αιγαίο είναι σαφές”.
Π.Κ.
Πηγή: capital.gr