Παίδων «Αγία Σοφία»: Από το κακοποιητικό περιβάλλον στα νοσοκομεία – Μωρά σε… αναμονή ελλείψει υποδομών

Παίδων «Αγία Σοφία»: Από το κακοποιητικό περιβάλλον στα νοσοκομεία - Μωρά σε... αναμονή ελλείψει υποδομών

Δεκάδες μικρά παιδιά και βρέφη εγκλωβίζονται στον κυκεώνα της ελληνικής γραφειοκρατίας και καταλήγουν σε παιδιατρικά νοσοκομεία χωρίς να χρήζουν νοσηλείας, ελλείψει κατάλληλων υποδομών, όταν οι οικογένειές τους μπλέκουν σε ποινικές υποθέσεις.

Μια τέτοια περίπτωση αφορά και στα παιδιά του Πολωνού καθηγητή που δολοφονήθηκε στην Αγία Παρασκευή και η μητέρα τους προφυλακίστηκε ως ηθική αυτουργός στο έγκλημα.

Για την κατάσταση που επικρατεί στα παιδιατρικά νοσοκομεία μίλησε στο Mega ο πρόεδρος εργαζομένων Παίδων «Αγία Σοφία», Δήμος Κωνσταντόπουλος, επιβεβαιώνοντας ότι το περιβάλλον δεν είναι αυτό που πρέπει γι’ αυτά τα παιδιά.

Και πρόσθεσε: «Εμείς ζούμε δραματικές στιγμές με τέτοια περιστατικά. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, που μαστίζει όχι μόνο το δικό μας νοσοκομείο αλλά τα παιδιατρικά νοσοκομεία γενικά. Οι εισαγγελείς ορθώς κάνουν. Με μια εισαγγελική εντολή στέλνουν τα παιδιά σε ένα νοσοκομείο θεωρώντας ότι τα προστατεύουν, αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι. Όταν κάνει το παιδί μια εισαγωγή, τότε αρχίζει ο Γολγοθάς ο δικός τους και ο δικός μας – πρωτίστως ο δικός τους γιατί η προάσπιση των παιδιών είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα».

Υπάρχουν περιπτώσεις στο Παίδων «Αγία Σοφία» που έχουν φιλοξενηθεί ταυτοχρόνως εξήντα παιδιά

Όπως εξήγησε, υπάρχουν οι οικογένειες με διαταραχές που οτιδήποτε και να συμβεί ο εισαγγελέας θεωρεί ότι πρέπει να τα προστατεύσει, επαναλαμβάνω, και να τα στείλει στο νοσοκομείο. Από την άλλη, δεν υπάρχουν δομές την ώρα που με εισαγγελική εντολή περνούν κάθε χρόνο από το «Αγία Σοφία» πάνω από 250 παιδιά ενώ αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται εκεί 25 παιδιά.

Υπάρχουν δε, περιπτώσεις όπου έχουν φιλοξενηθεί ταυτοχρόνως εξήντα παιδιά, «που σημαίνει εξήντα νοσηλευτικές κλίνες» τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Ακολούθως εξήγησε ότι σε περιπτώσεις που το παιδί βρίσκεται σε κακοποιητικό περιβάλλον πρέπει να φύγει αμέσως. Αυτό όμως δεν σημαίνει, όπως είπε, ότι θα έρθει στο νοσοκομείο και όλα θα είναι καλά. «Γίνονται όλες οι εξετάσεις και μετά αρχίζει ο Γολγοθάς, πού θα βρεθεί δομή για να φιλοξενηθεί το παιδί, στη συνέχεια ενδεχομένως να πάει στην οικογένεια ή κάπου αλλού».

Πρόκειται για παιδιά όλων των ηλικιών – από μηνών έως 16 ετών -, με τα μεγάλα παιδιά να είναι σε πολλές περιπτώσεις παραβατικά. «Τα παραβατικά παιδιά σπάνε πράγματα, καίνε, δημιουργούν τεράστια προβλήματα».

«Τα μωράκια πρέπει να πηγαίνουν κατευθείαν σε μια αγκαλιά»

«Είναι όλο ένα λάθος αυτό που γίνεται. Τα μωράκια δεν πρέπει να πηγαίνουν σε χώρους παιδικής προστασίας, πρέπει να πηγαίνουν κατευθείαν σε μια αγκαλιά», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος.

Ερωτηθείς για τον λόγο που δεν ακολουθείται άλλη διαδικασία, ο κ. Γιαννόπουλος απάντησε: «Δεν υπήρχε τόσο πολύ πριν από κάποια χρόνια. Άλλαξε η νομοθεσία, αλλά δεν πήγε προς το καλύτερο. Η fast track αποϊδρυματοποίηση δεν λέγεται αποϊδρυματοποίηση. Γεγονός είναι ότι τα παιδιά δεν έχουν πλέον χώρους και τα στέλνουν βάσει αυτή της νομοθεσίας σε κρατικά ιδρύματα ή εκκλησιαστικά».

«Τα προβλήματα των παιδιών έχουν πάρει την μορφή χιονοστιβάδας. Υπάρχει αυτοκτονικός ιδεασμός σε δύο παιδιά ανά τρεις ημέρες», κατέληξε ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ