Του Νίκου Ρουσάνογλου
Η αδιαφορία ιδιοκτητών που δεν κατοικούν στα ακίνητά τους, ιδιωτών Ελλήνων και ξένων, όπως επίσης και μεγάλων ομίλων που διαχειρίζονται (;) εκατοντάδες, ή ακόμα και χιλιάδες κατοικίες, οδηγεί σε περαιτέρω “μαρασμό” ολόκληρα κτίρια κατοικιών, μόλις μερικά χρόνια μετά την οικονομική κρίση. Η περίοδος εκείνη εξακολουθεί να έχει αφήσει το “στίγμα” της σε πολλές πολυκατοικίες, όπου η εικόνα εγκατάλειψης και φθοράς είναι εμφανής ακόμα και σήμερα. Η ατιμωρησία των ιδιοκτητών, τα λιγοστά διαθέσιμα “όπλα” των διαχειριστών και το νομοθετικό κενό, προσφέρουν το απαιτούμενο “άλλοθι” για ασυνείδητες συμπεριφορές, που καταλήγουν – στην καλύτερη των περιπτώσεων, να μεταφέρει περισσότερα βάρη στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες και στην χειρότερη περίπτωση σε εγκατάλειψη των κοινόχρηστων χώρων των κτιρίων και σημαντικό όγκο συσσωρευμένων οφειλών.
Με πάνω από 500.000 κλειστά διαμερίσματα μόνο στην Αττική, είναι προφανές ότι η “εξίσωση” των κοινοχρήστων είναι δυσεπίλυτη. Ιδιοκτήτες ηλικιωμένοι, άνθρωποι που μένουν σε άλλες πόλεις ή ακόμα και χώρες, ούτως ή άλλως καθιστούν την πληρωμή κοινοχρήστων περίπλοκη υπόθεση. Τα τελευταία χρόνια όμως και ιδίως μετά το “κύμα” κατασχέσεων και πλειστηριασμών, είναι χιλιάδες τα ακίνητα που έχουν περιέλθει υπό την κατοχή των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (servicers). Η μετάβαση αυτή που καταγράφεται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, συχνά απαιτεί χρόνο και σε κάποιες περιπτώσεις, καθιστά την συνεννόηση του διαχειριστή με τον νέο ιδιοκτήτη δυσχερή, ή ακόμα και αδύνατη. Στην αγορά αναφέρουν ότι αν και κάποιοι servicers και κάποιες τράπεζες είναι συνεπείς στις καταβολές των κοινοχρήστων, υπάρχουν και περιπτώσεις, που αυτό δεν συμβαίνει, προκαλώντας πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της πολυκατοικίας.
Ένας ακόμα παράγοντας που έχει προστεθεί τα τελευταία χρόνια, είναι και η μεγάλη επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ακόμα και της Golden Visa. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που έχει περιέλθει σε γνώση του Capital.gr, αφορά πολυκατοικία πλησίον της Λ. Συγγρού, δίπλα στο Κουκάκι, όπου κάποια διαμερίσματα αξιοποιούνται από εταιρείες διαχείρισης βραχυχρόνιων μισθώσεων, που δεν συνεργάζονται με τον διαχειριστή και αγνοούν επιδεικτικά τις πληρωμές των κοινοχρήστων. Το αποτέλεσμα είναι στην πολυκατοικία να έχει κοπεί η σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω απλήρωτων οφειλών.
Όσον αφορά την Golden Visa, υπάρχουν – ευτυχώς λίγες – περιπτώσεις επενδυτών, που προχώρησαν σε αγορά αποκλειστικά για ίδια χρήση και έχουν αναθέσει σε δικηγόρο, ή μεσιτικό γραφείο, την διαχείριση του διαμερίσματος, που όμως επικαλούνται διάφορες δικαιολογίες και επίσης δεν πληρώνουν τις οφειλές του ιδιοκτήτη. Το θετικό είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των αγοραστών-επενδυτών, έχουν προχωρήσει σε εκμισθώσεις μακροχρόνιας διάρκειας, επομένως τα ακίνητα κατοικούνται από μισθωτές και φυσικά τακτοποιούνται και οι οφειλές των κοινοχρήστων.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ έχει προτείνει μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως κίνητρο για τους ιδιοκτήτες και να προβούν σε εξόφληση των οφειλών τους. Μία εξ αυτών είναι να υποχρεωθεί ο ιδιοκτήτης, όταν θελήσει να πουλήσει το ακίνητο που έχει αποκτήσει (π.χ. μια τράπεζα, ή εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων), να καλείται να προσκομίσει στον συμβολαιογράφο υπεύθυνη δήλωση του διαχειριστή της πολυκατοικίας ότι δεν οφείλει κοινόχρηστα. Η δήλωση αυτή θα εκδίδεται μέσω www.gov.gr και θα προσαρτάται στο συμβόλαιο. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, κ. Στράτος Παραδιάς, “με τον τρόπο αυτό, θα υπάρχει μια δικλείδα ασφαλείας που θα υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη να εξοφλήσει τις οφειλές του, μιας και είναι άδικο να επιβαρύνονται οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες κι αυτός να πουλήσει ανενόχλητος το διαμέρισμά του χωρίς να καλύψει τις οφειλές του”. Υπενθυμίζεται ότι στις αγοραπωλησίες ακινήτων, ο νέος ιδιοκτήτης παραλαμβάνει το σπίτι χωρίς βάρη και υποχρεώσεις, δηλαδή δεν αναλαμβάνει να καλύψει τυχόν απλήρωτες οφειλές του προηγούμενου κατόχου.
Πηγή: capital.gr