Ο Κλάους Σβαμπ ιδρυτής και μακροχρόνιος επικεφαλής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές καταγγελίες, σύμφωνα με προκαταρκτική εσωτερική έρευνα που αποκάλυψε η Wall Street Journal. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν αυθαίρετη διοίκηση, ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι σε γυναίκες εργαζόμενες, καθώς και προσωπικές δαπάνες εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων από τα ταμεία του οργανισμού.
Η έρευνα ξεκίνησε τον Απρίλιο με εντολή του Διοικητικού Συμβουλίου του WEF, ύστερα από καταγγελία πληροφοριοδότη. Μεταξύ των ευρημάτων συγκαταλέγεται και ένα email που φέρεται να έστειλε ο Σβαμπ σε γυναίκα στέλεχος το 2020, με το μήνυμα: «Νιώθεις ότι σε σκέφτομαι;», φράση που οι ερευνητές θεώρησαν ενδεχομένως ακατάλληλη.
Ο Σβαμπ, που παραιτήθηκε από επίσημο ρόλο στο Φόρουμ την περασμένη άνοιξη, απορρίπτει συνολικά τα ευρήματα, επιμένοντας ότι ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκε τη θέση του για προσωπικό όφελος. Δηλώνει πως, μαζί με τη σύζυγό του Χίλντε, υπηρέτησαν τον οργανισμό με αφοσίωση και διαφάνεια για δεκαετίες.
Ωστόσο, τα προκαταρκτικά στοιχεία σκιαγραφούν μια διαφορετική εικόνα: Οι μαρτυρίες περιγράφουν τον Σβαμπ να λειτουργεί σαν απόλυτος άρχοντας, με περιορισμένη λογοδοσία και εσωτερική εποπτεία. Αναφέρεται πως χρησιμοποιούσε την επιρροή του για να επιβάλλει αποφάσεις μέσω ψυχολογικής πίεσης και εκφοβισμού, ενώ παράλληλα ανεχόταν κλίμα διακρίσεων και παρενόχλησης.
Επίσης οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι, μεταξύ άλλων, υποβλήθηκαν δαπάνες άνω του 1,1 εκατ. δολαρίων για πολυτελή ταξίδια, κυρίως πρώτης θέσης για τη Χίλντε Σβαμπ, η οποία δεν είχε επίσημο ρόλο στο WEF. Περιλαμβάνονται επίσης δαπάνες για ταξίδια σε Βενετία, Μαϊάμι, Σεϋχέλλες και Μαρόκο χωρίς επαρκή επαγγελματική τεκμηρίωση, καθώς και έξοδα για 14 μασάζ, ορισμένα μέσω εταιρικών καρτών.
Καταγγελίες αφορούν και τη λήψη πολυτελών δώρων όπως γούνες, ασημένια σκεύη και κοσμήματα κατά παράβαση των εσωτερικών κανόνων του οργανισμού. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι πολλά από τα δώρα εκτέθηκαν στα γραφεία του Φόρουμ ή δωρίστηκαν σε φιλανθρωπίες.
Ακόμη η νομική εταιρεία Homburger παρουσίασε τα πορίσματα σε μαραθώνια συνάντηση με τον Σβαμπ και στο Διοικητικό Συμβούλιο. Η τελική έκθεση αναμένεται έως τα τέλη Αυγούστου, ενώ δεν αποκλείεται η διαβίβαση του φακέλου στις ελβετικές αρχές ή και στην εισαγγελία.
Η υπόθεση αυτή έρχεται σχεδόν έναν χρόνο μετά από ρεπορτάζ της Wall Street Journal που περιέγραφε τοξικό εργασιακό περιβάλλον στο WEF, με συστηματική υποτίμηση γυναικών και μαύρων εργαζομένων.
Τέλος παρότι ο Σβαμπ δεν έχει πλέον επίσημο ρόλο, οι εξελίξεις απειλούν να αμαυρώσουν την υστεροφημία του ως αρχιτέκτονα ενός από τους πιο ισχυρούς παγκόσμιους θεσμούς.
Πηγή: tanea.gr