Νερό: Έρχονται μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας – Οι άξονες του σχεδίου

Νερό: Έρχονται μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας - Οι άξονες του σχεδίου

Παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας θα παρουσιαστεί σήμερα Τετάρτη 23 Ιουλίου από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα παρουσιαστεί το εθνικό σχέδιο για τα ύδατα.

Με τα αποθέματα νερού να έχουν μειωθεί σχεδόν 45% σε σχέση με το 2023 στην Αττική, η κυβέρνηση καλείται να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση του σημαντικού προβλήματος της λειψυδρίας. Οι άξονες του σχεδίου θα παρουσιαστούν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου.

Μια εκ των παρεμβάσεων θα περιλαμβάνει την κεντρικοποίηση της διαχείρισης των υδάτων, με την ΕΥΔΑΠ (Αθήνα) και την ΕΥΑΘ (Θεσσαλονίκη) σε πρώτο πλάνο. Το εθνικό σχέδιο για τα ύδατα αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Όπως λένε χαρακτηριστικά, «μεταρρύθμιση η οποία δεν έρχεται να απαντήσει απλά στις πιεστικές ανάγκες του σήμερα, αλλά κυρίως να προετοιμάσει τη χώρα για τις μεγάλες προκλήσεις των επόμενων 30 ετών».

Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το σχέδιο, και την οποία επικαλείται το Bloomberg, περισσότερες από 700 εταιρείες ύδρευσης, που ελέγχονται κυρίως από δήμους, θα συγχωνευθούν σε τρεις για να βελτιωθεί η διαχείριση του σπάνιου πόρου. Οι υπάρχουσες εταιρείες για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη – ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ – θα επεκτείνουν την κάλυψή τους, ενώ μια τρίτη οντότητα θα αναλάβει την ευθύνη για την υπόλοιπη χώρα, δήλωσε το άτομο, ζητώντας να μην κατονομαστεί, καθώς το σχέδιο δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Ταμείο για έργα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα νέο ταμείο για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση φραγμάτων, μονάδων αφαλάτωσης και άλλων επενδύσεων για την προστασία της ασφάλειας των υδάτων, ανέφερε η ίδια πηγή. «Η Αττική, η περιοχή γύρω από την Αθήνα και το νησί της Κρήτης θα εισαχθούν καθεστώς λειψυδρίας, ώστε να επιταχυνθούν τα νέα έργα», σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το σχέδιο, και την οποία επικαλείται το Bloomberg.

Όπως γράφει το Bloomberg, το πακέτο μέτρων έρχεται καθώς η Ελλάδα μαστίζεται από ένα κύμα καύσωνα που ανεβάζει τις θερμοκρασίες στην ηπειρωτική χώρα έως και 43 βαθμούς Κελσίου αυτή την εβδομάδα. Τα αποθέματα νερού για τα 4,4 εκατομμύρια άτομα στην πρωτεύουσα και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής μειώνονται για τρία συνεχόμενα χρόνια λόγω της ζέστης και των χαμηλών βροχοπτώσεων.

Επενδύσεις και project

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.327 έργα ύδρευσης στην Ελλάδα, τα οποία απαιτούν επενδύσεις άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ (5,8 δισεκατομμύρια δολάρια), ανέφερε το άτομο, προσθέτοντας ότι από το 2019, έχουν ήδη υλοποιηθεί 278 έργα διαχείρισης υδάτων, κόστους 356,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπογράμμισε επίσης, ότι οι τρεις εταιρείες ύδρευσης θα παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο, αλλά η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές: οι διαδικασίες προσλήψεων θα βελτιστοποιηθούν, ενώ η κυβέρνηση θέλει να προσελκύσει διευθυντές από τον ιδιωτικό τομέα.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ