Την απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης στη στήριξη της μεσαίας τάξης και των μισθωτών υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Παράλληλα, προανήγγειλε το τέλος της αδιαφάνειας στον ΟΠΕΚΕΠΕ, μιλώντας για την ανάγκη ενός «νέου κοινωνικού συμβολαίου» με τον αγροτικό κόσμο, ενώ έστειλε σαφή μηνύματα στην Τουρκία για την εξωτερική πολιτική και τα ενεργειακά έργα.
Στο πεδίο της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι πολλοί πολίτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της συσσωρευμένης ακρίβειας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «δεν πανηγυρίζει για την οικονομία».
Αναφέρθηκε στη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας και στην αύξηση του μέσου μισθού, καθώς και στη διατήρηση πλεονασμάτων που, όπως είπε, επιτρέπουν την επιστροφή μέρους τους στην κοινωνία. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως στόχος είναι να στηριχθούν η μεσαία τάξη και οι μισθωτοί, ενώ υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για στοχευμένες παρεμβάσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ.
ΟΠΕΚΕΠΕ
Αναφορικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι διαχρονικό, διακομματικό και κοινωνικό, με γενιές αγροτών να εξαρτώνται από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Διευκρίνισε ότι η απόφαση για την εξυγίανση του Οργανισμού προηγήθηκε της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και υπογράμμισε πως η ΑΑΔΕ διαθέτει την τεχνογνωσία για να φέρει εις πέρας το έργο αυτό.
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «το πάρτι στον ΟΠΕΚΕΠΕ τελειώνει», προσθέτοντας ότι οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από όσους είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Υποστήριξε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να αποκαλυφθεί το εύρος του προβλήματος, με τη Δικαιοσύνη να αναλαμβάνει την απόδοση ευθυνών και την επιστροφή των χρημάτων, ενώ τόνισε την ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τον αγροτικό κόσμο, όπου οι ενισχύσεις θα συνδέονται με την αύξηση της παραγωγικότητας.
Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου
Σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα έργα θα ξεκινήσουν όταν το επιτρέψουν οι γεωπολιτικές συνθήκες και επιλυθούν τα ζητήματα χρηματοδότησης. Υπογράμμισε ότι το έργο είναι σημαντικότερο για την Κύπρο παρά για την Ελλάδα και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα γίνει». Επισήμανε, ωστόσο, ότι η Τουρκία θέτει ερωτήματα με τα οποία η ελληνική πλευρά διαφωνεί.
Ελληνοτουρκικά και Λιβύη
Στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών είναι αποτέλεσμα πολιτικών δεκαετιών και πως η Ελλάδα έχει αντιδράσει στην ενίσχυση του αφηγήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Εξέφρασε την προσδοκία για ήρεμες σχέσεις, σημειώνοντας ότι οι ακραίες εντάσεις έχουν αποφευχθεί, αλλά μια οριστική λύση παραμένει δύσκολη όσο η Τουρκία δεν απομακρύνεται από τις βασικές αναθεωρητικές της θέσεις.
Προανήγγειλε συνάντηση με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου θα θέσει τα ζητήματα αυτά. Για τα θαλάσσια πάρκα, διευκρίνισε ότι αποτελούν καθαρά περιβαλλοντική πρωτοβουλία και βρίσκονται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, απορρίπτοντας τις τουρκικές αμφισβητήσεις. Απαντώντας σε επικρίσεις για αδράνεια στην εξωτερική πολιτική, υπερασπίστηκε τους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, μίλησε για πρόσκληση προς την κυβέρνηση της Τρίπολης για συζήτηση σχετικά με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ενώ χαρακτήρισε το τουρκολιβυκό μνημόνιο «παράλογο, όχι μόνο παράνομο». Για το μεταναστευτικό, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιστρέψει σε πολιτική ανοιχτών συνόρων και δεν θα ανεχθεί μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών.
Εκλογές, Τσίπρας και Σαμαράς
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2027 με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, ασκώντας κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης για «διαγωνισμό τοξικής φρασεολογίας». Για τον Κώστα Καραμανλή, ανέφερε ότι αν καταδικαστεί, δεν θα παραμείνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σημαντικές αλλαγές στον τομέα των πολεοδομιών.
Για τον Αντώνη Σαμαρά και τις παρεμβάσεις που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα δεν έκανε έκανε κάποιο σχόλιο και αρκέστηκε στο να δηλώσεις πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν ανήκει πλέον στη Νέα Δημοκρατία και ότι αυτό δεν ήταν κάτι που προκάλεσε ο ίδιος, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για την εξέλιξη.
Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει την παραχάραξη της ιστορίας, κατηγορώντας τον ότι εξαπάτησε τον ελληνικό λαό και προκάλεσε ένα τρίτο μνημόνιο.
Πηγή: ot.gr