Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Ο Αύγουστος παραμένει ο μήνας αιχμής για την τουριστική ζήτηση, όμως οι ταξιδιωτικές προτιμήσεις των επισκεπτών αλλάζουν, με αυξανόμενο ενδιαφέρον για λιγότερο προβεβλημένους προορισμούς. Αυτό δείχνει η τελευταία έκθεση της εταιρείας AirDNA για την Ευρώπη.
Η αύξηση της ζήτησης για την Ελλάδα φτάνει το 12% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο. Ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες όπως το Κόσοβο και η Μολδαβία, οι οποίες πέρυσι είχαν λιγότερες από 5.000 κρατήσεις για τον Αύγουστο, φέτος καταγράφουν σχεδόν διπλάσιο αριθμό. Επίσης, χώρες όπως η Πολωνία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Βόρεια Μακεδονία σημειώνουν αύξηση κρατήσεων άνω του 30%. Παράλληλα, η Βόρεια Ευρώπη κερδίζει έδαφος έναντι της Νότιας, καθώς προσφέρει πιο ήπιες θερμοκρασίες, χαμηλότερο κόστος και μικρότερη τουριστική πίεση. Η Εσθονία, η Λιθουανία και η Νορβηγία καταγράφουν αύξηση κρατήσεων κατά 20–30%, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία περιορίζονται σε μονοψήφια ποσοστά ανάπτυξης.
Η τάση αυτή συνδέεται με την ισχυρή δυναμική που παρουσίασε η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων τον Ιούνιο. Η ζήτηση άγγιξε τα 48,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, σημειώνοντας αύξηση 11,7% σε σχέση με πέρυσι. Ταυτόχρονα, οι διαθέσιμες καταχωρίσεις ανήλθαν σε 4,05 εκατομμύρια, ενώ η πληρότητα αυξήθηκε κατά 3,6%, αντανακλώντας το γεγονός ότι η ζήτηση αυξάνεται ταχύτερα από την προσφορά. Η μέση ημερήσια τιμή έφτασε τα 163€, αυξημένη κατά 6%, και τα έσοδα ανά διαθέσιμη διανυκτέρευση (RevPAR) αυξήθηκαν κατά 9,8%, στα 99€.
Παρότι η προσφορά αυξήθηκε, ο ρυθμός ανάπτυξης των καταχωρήσεων έχει επιβραδυνθεί αισθητά, ιδιαίτερα στις μεγάλες αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, λόγω της αυστηροποίησης των ρυθμιστικών πλαισίων. Σε αυτές τις χώρες, η ετήσια ανάπτυξη κυμάνθηκε μόλις από 0,7% έως 6,1%, τη στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν διψήφια ποσοστά.
Το μήνα που πέρασε, από τις 20 μεγαλύτερες αγορές στην Ευρώπη, οι 18 κατέγραψαν αύξηση πληρότητας τον Ιούνιο. Στην Ελλάδα οι πληρότητες παρέμειναν στα περσινά επίπεδα, οι διαθέσιμες καταχωρήσεις αυξήθηκαν γύρω στο 6% και η ζήτηση κοντά στο 7%.
Η Κροατία είδε τις καταχωρίσεις να μειώνονται κατά 0,8%, ενώ η ζήτηση αυξήθηκε κατά 11,7%, οδηγώντας σε άνοδο της πληρότητας κατά 10,6%. Η Πολωνία και η Τσεχία σημείωσαν ζήτηση άνω του 15%, ενώ Νορβηγία, Βέλγιο και Ολλανδία παρουσίασαν διψήφιες αυξήσεις κρατήσεων με ανάλογες βελτιώσεις στην πληρότητα.
Πηγή: capital.gr