Καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκεται σε άνθηση και η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει την ενθάρρυνση της πρωτοκαθεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών στη νέα τεχνολογία, εταιρείες και επιχειρηματικοί όμιλοι σπεύδουν να επηρεάσουν την αμερικανική πολιτική που ορίζεται στην Ουάσιγκτον χρησιμοποιώντας έναν παλιό, καλό γνώριμο: το λόμπινγκ.
Μόνο στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου περισσότεροι από 500 οργανισμοί άσκησαν πιέσεις στον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times. Το ποσοστό είναι στο ίδιο επίπεδο με το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους, αλλά έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2023.
Η άνθηση του λόμπινγκ τα τελευταία δύο χρόνια υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η βιομηχανία της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία υποστηρίζεται από τις λεγόμενες Big Tech και σημαντικούς επενδυτές, επιδιώκει να διαμορφώσει πολιτική σε μια εποχή έντονης συζήτησης σχετικά με την τεχνολογία.
«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είναι μόνο ένας γιγάντιος πιθανός πελάτης, αλλά και ένας δημόσιος φορέας αξιολόγησης νέων τεχνολογικών προσεγγίσεων», δήλωσε στους Financial Times ο Τόνι Σαμπ, επικεφαλής πολιτικής τεχνητής νοημοσύνης στην δικηγορική εταιρεία DLA Piper και λομπίστας της OpenAI, της Boston Dynamics και άλλων εταιρειών. «Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν η κυβέρνηση συχνά θεωρούνταν εμπόδιο, η επιχειρηματική κοινότητα βλέπει ολοένα και περισσότερο την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως βασικό εταίρο».
Επιχείρηση διαμόρφωσης πολιτικής
Ο Σαμ Άλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, εταιρείας που κατασκευάζει το ChatGPT, δήλωσε σε ρυθμιστικές αρχές, αξιωματούχους και τραπεζίτες σε εκδήλωση που διοργάνωσε η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα την Τρίτη ότι «η κυβέρνηση πρέπει να αγκαλιάσει αυτήν την τεχνολογία».
Η OpenAI άρχισε να ασκεί πιέσεις το 2023, δαπανώντας 380.000 δολάρια, καθώς η Ουάσιγκτον άρχισε να εξετάζει σοβαρά τρόπους ρύθμισης του κλάδου. Η εταιρεία έχει ήδη υπερτετραπλασιάσει την προσπάθεια πιέσεων, δαπανώντας 1,8 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2025 για να επηρεάσει τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο.
Οι προσπάθειες άσκησης πίεσης έρχονται καθώς οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας δαπανούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ετησίως σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης, καθώς στοιχηματίζουν ότι η τεχνολογία θα είναι μετασχηματιστική για την παγκόσμια οικονομία.
Οι κατευθύνσεις του λόμπινγκ
Η Google, η Microsoft, η Amazon και η Meta έχουν υποστηρίξει πολυάριθμες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ενίσχυση των προσπαθειών τους για την Τεχνητή Νοημοσύνη, από μια ανεπιτυχή εκστρατεία για την απαγόρευση των πολιτειών από τη ρύθμιση της τεχνολογίας για μια δεκαετία, έως την άσκηση πιέσεων για κυβερνητική υποστήριξη για την κατασκευή τεράστιων κέντρων δεδομένων και νέων πηγών ενέργειας για την τροφοδότησή τους.
Για να υποστηρίξουν τα αιτήματά τους, τα στελέχη έχουν υποστηρίξει, μέσω λόμπινγκ, ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να προσθέσει τρισεκατομμύρια δολάρια στο ΑΕΠ των ΗΠΑ την επόμενη δεκαετία. Προειδοποιούν επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν την πολυτέλεια να μείνουν πίσω από την Κίνα στην Τεχνητή Νοημοσύνη και κινδυνεύουν να σπαταλήσουν το προβάδισμά τους στην Τεχνητή Νοημοσύνη εισάγοντας επαχθείς κανονισμούς ασφάλειας και δοκιμών, όπως αυτοί που εισάγονται στην Ευρώπη.
Τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Google και η Meta, επιδιώκουν επίσης ανακούφιση από μια σειρά ομοσπονδιακών υποθέσεων περί παραβίασης του αντιμονοπωλιακού νόμου που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναγκαστική τους διάλυση, ενώ νεοφυείς εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, όπως η OpenAI και η Anthropic, αγωνίζονται κατά αγωγών που τις κατηγορούν ότι κλέβουν πνευματική ιδιοκτησία εκδοτών για να εκπαιδεύσουν τα μοντέλα τους χωρίς συγκατάθεση ή πληρωμή. Οι ομάδες τεχνητής νοημοσύνης υποστηρίζουν ότι η χρήση αυτών των έργων επιτρέπεται ως «δίκαιη χρήση» βάσει του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Πηγή: ot.gr