Η μαία, υποψήφια διδάκτωρ του ΕΚΠΑ, health coach και Πρόεδρος του Παρατηρίου Μαιευτικής Βίας, Κωνσταντίνα Νούσια, μίλησε στο «Morning Point» για τον χρόνο εμφάνισης της εμμηνόπαυσης και ανδρόπαυσης αλλά και για τους τρόπους ηπιότερης αντιμετώπισης των συμπτωμάτων που προκαλούν.
Σύμφωνα με την έρευνά της, η μέση ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης στην Ελλάδα είναι τα 51 έτη. Η κ. Νούσια ροτείνει φυσικούς τρόπους και εναλλακτικές μεθόδους για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια αυτών των φυσιολογικών μεταβολών του οργανισμού.
Όπως ανέφερε, «η κλιμακτήριος ξεκινά περίπου 10 χρόνια πριν την τελευταία έμμηνο ρύση, σηματοδοτεί η τελευταία έμμηνος ρύση την εμμηνόπαυση. Εάν έχουμε ένα χρόνο περίπου να δούμε περίοδο, σημαίνει ότι έχουμε μπει επίσημα στην εμμηνόπαυση». «Ο μέσος όρος που έχουμε εμείς οι Ελληνίδες εμμηνόπαυση, που μπαίνουμε, είναι τα 51 έτη, άρα γύρω στα 40 με 41 ξεκινάει η κλιμακτήριος» εξήγησε.
Πρόσθεσε ότι « να γνωρίζετα ότι πάρα πολλές γυναίκες που περιμένουν έξω από έναν από ένα ιατρείο παθολογικό ή καρδιολογικό, συνήθως δεν έχουν πρόβλημα, αλλά έχουν κλιμακτήριο, δηλαδή έχουν ένα σύμπτωμα που μπορεί να έχουν ταχυκαρδίες, φτερούγισμα στην καρδιά τους και να νομίζουν ότι έχουν καρδιολογικό πρόβλημα και να πηγαίνουν στο καρδιολόγο αναζητώντας λύση.
Και βέβαια ο καρδιολόγος μπορεί να τους πει δεν βρίσκω κάποιο αίτιο, μπορεί να πάνε σε έναν παθολόγο γιατί μπορεί να έχουν κνησμό, μπορεί να έχουν διάφορα άλλα προβλήματα, εξάψεις, εφίδρωσης, αλλά να μην γνωρίζουν ότι είναι στην κλιμακτήριο. Στον ψυχίατρο, να έχουν κατάθλιψη, να έχουν αϋπνίες, να θεωρούν ότι κάτι του συμβαίνει, απλά κλιμακτήριος».
«Επιδεινώνονται τα συμπτώματα χρόνο με το χρόνο. Έχουμε όλο και πιο έντονα. Γιατί τι σημαίνει ουσιαστικά εμμηνόπαυση; Σταματάνε οι ωοθήκες μας να παράγουν ωάρια, πέφτουν δηλαδή ορμόνες και αρχίζουμε εμείς να αδειάζουμε από τα οιστρογόνα μας από την προγεστερόνη μας, ακόμη και από την τεστοστερόνη[…] Έχουν πάρα πολλές γυναίκες κατάθλιψη. Έχουν νεύρα.
Αισθάνονται ότι κανείς δεν μπορεί να τους καταλάβει και πραγματικά δεν τους καταλαβαίνει το περιβάλλον, ούτε το οικογενειακό, ούτε το φιλικό, ούτε το επαγγελματικό[…] Δεν θέλουμε μόνο κατανόηση, θέλουμε και συμβουλευτική. Στην Ευρώπη και στη Γερμανία που υπήρξα για κάποια χρόνια, αλλά και στην Αγγλία και στην Αμερική, οι γυναίκες πηγαίνουν από τα 35 τους να λάβουν οδηγίες για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν την περίοδο της κλιμακτηρίου, αλλά και τις εμμηνόπαυσης, Να ξέρετε ότι ό,τι χτίσουμε από τα 40 μας θα απολαύσουμε στα 50 μας, τα 60 μας, τα 70 μας και θα έχουμε καλύτερα γεράματα[…]
Θα πρέπει να εξηγήσουμε στις γυναίκες, να τις συμβουλεύσουμε και αυτός είναι ο ρόλος και της μαίας, nα είναι συμβουλευτικός και ολιστικός απέναντι στα συμπτώματα που έχει η γυναίκα και στον τρόπο ζωής της. Να την εισάγει στο lifestyle medicine[…].
Ολόκληρη η συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί
Πηγή: tanea.gr