Φρούδες οι ελπίδες για λήξη πολέμου στην Ουκρανία πριν το 2026 – Τι αναφέρει Βρετανός διπλωμάτης

Φρούδες οι ελπίδες για λήξη πολέμου στην Ουκρανία πριν το 2026 – Τι αναφέρει Βρετανός διπλωμάτης

«Όποιος πιστεύει ότι ο Ζελένσκι είναι πραγματικά αποφασισμένος να προωθήσει την ειρήνη στην Ουκρανία, μάλλον είναι υπερβολικά αισιόδοξος. Εγώ, τουλάχιστον, πιστεύω όλο και περισσότερο ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί και μέσα στο 2026». Αυτό πιστεύει Βρετανός πρώην διπλωμάτης στη Μόσχα.

Ο επόμενος γύρος απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αναμένεται να ξεκινήσει στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ της Τετάρτης 23 Ιουλίου και πρόκειται για την τρίτη συνάντηση από τότε που οι συνομιλίες επανεκκινήθηκαν τον Μάιο 2025.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι ένας νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμα και αυτή την εβδομάδα και τόνισε ότι «πρέπει να γίνει τα πάντα για να επιτευχθεί εκεχειρία».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον διπλωμάτη Ίαν Πράουντ, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μια εκεχειρία θα είναι εφικτή, και είναι πιθανό ο πόλεμος να συνεχιστεί μέχρι το 2026.

«Όπως έχω ξαναπεί, δεν πιστεύω ότι ένας ακόμα γύρος κυρώσεων θα επηρεάσει ουσιαστικά τον Πρόεδρο Πούτιν χωρίς ουσιαστική πρόοδο προς την ειρήνη» λέει ο Πράουντ σε ανάλυσή του στο Responsible Statecraft.

Είναι σαφές ότι μια ειρηνευτική συμφωνία ή τουλάχιστον μια ουσιαστική εκεχειρία με σαφές πλαίσιο ειρηνευτικής διαδικασίας θα είναι εφικτή μόνο όταν οι πρόεδροι της Ουκρανίας και της Ρωσίας συναντηθούν, κάτι που ζητάει επίμονα ο Ζελένσκι.

Ωστόσο, όπως λέει ο Πράουντ, εδώ υπάρχει και μεγάλο στοιχείο πολιτικού θεάτρου, εκ μέρους του Ζελένσκι. Στις συνομιλίες του Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, o Πούτιν δεν θα δεχόταν συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του χωρίς έστω ένα προσχέδιο συμφωνίας να είναι στο τραπέζι.

Αυτή τη φορά, η ρωσική πλευρά απέρριψε εκ των προτέρων την ιδέα συνάντησης μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι για τους ίδιους λόγους, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει ότι «υπάρχει πολύ δουλειά να γίνει πριν συζητήσουμε πιθανές συναντήσεις κορυφής».

Η Μόσχα δεν θέλει περιορισμένη αντζέντα

Αυτή τη φορά, η ουκρανική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχους στις συνομιλίες της Τετάρτης την περαιτέρω απελευθέρωση ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου, το ζήτημα της επιστροφής των ουκρανών παιδιών που έχουν απομακρυνθεί, καθώς και την οργάνωση της συνάντησης Ζελένσκι-Πούτιν.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο Βρετανός διπλωμάτης, αυτή η περιορισμένη ατζέντα δεν αρκεί και πάλι για να πείσει το Κρεμλίνο ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για τα βασικά ζητήματα της Ρωσίας, κυρίως για τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Χωρίς σοβαρή συζήτηση για αυτά τα ουσιαστικά ζητήματα και για την τύχη των δυνάμεων και εδαφών μετά τη διακοπή των εχθροπραξιών, δεν πρέπει να περιμένουμε συνάντηση κορυφής σύντομα» υπογραμμίζει ο Πράουντ.

Φυσικά, η απειλή των δευτερευουσών κυρώσεων από τις 2 Σεπτεμβρίου αυξάνει την πίεση στη Ρωσία να επιδείξει πρόοδο, πολύ περισσότερο από ό,τι στις συνομιλίες του Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη. Από την οπτική του Ζελένσκι, εάν δεν υπάρξει συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη, θα ακολουθήσουν οι δευτερεύουσες κυρώσεις.

Η τακτική των Ευρωπαίων

Την ίδια στιγμή σημειώνει ο Πράουντ, που γίνονται προσπάθειες για ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας παραμένουν η προτιμώμενη τακτική τόσο από τον Ζελένσκι όσο και από την ΕΕ.

«Αυτή η δυναμική της Δύσης, που απειλεί με κυρώσεις τη Ρωσία χωρίς να απαιτεί από την Ουκρανία να κάνει παραχωρήσεις, έχει διαμορφωθεί από το 2015 και αποδεικνύεται ανεπαρκής» υπογραμμίζει ο Πράουντ.

Τον Ιούνιο, ο Ζελένσκι πίεζε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ζητώντας μεταξύ άλλων τον περιορισμό της τιμής του ρωσικού πετρελαίου στα 30 δολάρια το βαρέλι.

«Η πρόσκληση για συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη είναι λοιπόν, όπως και τον Μάιο, μια πολιτική πράξη θεάτρου από τον Ζελένσκι, που χρειάζεται να διατηρήσει την υποστήριξη των Δυτικών χορηγών για να συνεχίσει η ροή χρημάτων και όπλων προς την Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα θέλει να ενισχύσει το προφίλ του ως παγκόσμιος ηγέτης.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ