Επανήλθε η ένταση στα ελληνοτουρκικά

Επανήλθε η ένταση στα ελληνοτουρκικά

Μετά την “καταπάτηση” της μέσης γραμμής από την Λιβύη με τις… ευλογίες της Τουρκίας, για την διενέργεια ερευνών υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, η Άγκυρα επανέρχεται στην ρητορική της μέσω του γκριζαρίσματος νησιών και νησίδων στο Αιγαίο, με αφορμή την ανακοίνωση της Αθήνας για τα δύο θαλάσσια πάρκα, σε Ιόνιο και Αιγαίο.

Η προειλημμένη εδώ και αρκετούς μήνες απόφαση της κυβέρνησης για την δημιουργία των περιβαλλοντικών πάρκων, η οποία ανακοινώθηκε χθες, έδειξε για μία ακόμη φορά το πραγματικό “πρόσωπο” της Άγκυρας, η οποία αμφισβητεί επί της ουσίας το εύρος του πάρκου στο Αιγαίο, κάνοντας λόγο για νησιά, νησίδες και βράχους “των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες” και ως εκ τούτου “δεν θα αποδώσουν κανένα αποτέλεσμα σήμερα”.

Μάλιστα τις επόμενες ημέρες, δηλώνει έτοιμη να ανακοινώσει τα δικά της περιβαλλοντικά πάρκα, τα οποία είναι βέβαιο ότι θα βάζουν στο …μάτι ακόμη και την κυριαρχία της χώρας στο Αιγαίο, γεγονός που απορρίπτει σε υψηλούς τόνους η Αθήνα.

Απάντηση μέσα και έξω

“Το γεγονός ότι αντιδρά η Τουρκία θα έπρεπε να προβληματίσει κάποιους τζάμπα πατριώτες εντός συνόρων” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας κατ’αρχήν στο εσωτερικό, και σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για ενδοτισμό.

Άλλωστε μόλις πριν από δύο ημέρες, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι Τουρκία θέλει να “κλείσει” την Ελλάδα, περιορίζοντας την στα 6 ναυτικά μίλια.

Ο κ. Μαρινάκης απευθύνθηκε όμως και στην γείτονα, εκφράζοντας την θέση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τακτικές “γκριζαρίσματος” της Ελλάδας.

“Δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Οπότε είναι κάτι το οποίο τη χώρα μας δεν πρόκειται να την επηρεάσει, ούτε πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της. Είναι μια απόφαση η οποία βασίζεται σε καθαρά περιβαλλοντικά κριτήρια και η Ελλάδα θα την υλοποιήσει στο ακέραιο. Δεν πρόκειται να μπει σε αυτή τη διαδικασία συζήτησης ενός ανύπαρκτου ‘γκριζαρίσματος’, το οποίο ποτέ δεν θα δεχτεί η ελληνική κυβέρνηση”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστηρίζοντας ότι οι επίμαχες εκτάσεις είναι οι εκτάσεις που για εμάς ήταν οι πιο σημαντικές.

“Με βάση αυτά τα κριτήρια, προχωρήσαμε σε αυτά τα δύο πρώτα πάρκα και θα συνεχίσουμε τον σχεδιασμό μας, όπως έχει ξεκινήσει να υλοποιείται, στο άμεσο μέλλον” πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα θα ανακηρύξει και το τρίτο περιβαλλοντικό πάρκο στα Δωδεκάνησα, όταν θα είναι έτοιμος ο σχεδιασμός του.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες πως η καθιέρωση των Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο Πέλαγος γίνεται με αμιγώς περιβαλλοντικά κριτήρια σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας. “Αναφορές σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες είναι εντελώς ανεδαφικές” σημείωναν, με το Υπουργείο Εξωτερικών να απαντά στο Τουρκικό ΥΠΕΞ: “Το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρο. Η άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης”.

Όλα δείχνουν ότι το τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν θα αργήσει, καθώς δεν υπάρχει ούτε φωνή ούτε… ακρόαση για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο φημολογείτο ότι θα λάβει χώρα μέσα στον Ιούλιο.

Πηγή: TheTOC.gr

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ