Covid -19: Η πανδημία επιτάχυνε τη γήρανση του εγκεφάλου, ακόμη και σε όσους δεν νόσησαν ποτέ

Covid -19: Η πανδημία επιτάχυνε τη γήρανση του εγκεφάλου, ακόμη και σε όσους δεν νόσησαν ποτέ

Η πανδημία της Covid-19 είχε σημαντικές συνέπειες στην υγεία του εγκεφάλου μας, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη που αποκαλύπτει ότι η ίδια η εμπειρία της πανδημίας —ανεξαρτήτως μόλυνσης από τον ιό— επιτάχυνε τη γήρανση του εγκεφάλου. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ διαπίστωσαν ότι η απομόνωση, η αβεβαιότητα και το συνεχές άγχος των ετών της κρίσης επηρέασαν βαθιά τη γνωστική λειτουργία και τη δομή του εγκεφάλου. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο  επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, βασίστηκε σε δεδομένα από 15.334 υγιή άτομα, από τα οποία δημιουργήθηκε ένα μοντέλο γήρανσης του εγκεφάλου. Το μοντέλο εφαρμόστηκε έπειτα σε 996 άλλους συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου — είτε πριν την πανδημία είτε πριν και μετά.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: τα άτομα που πέρασαν τη φάση της πανδημίας είχαν κατά μέσο όρο εγκεφαλική γήρανση κατά 5,5 μήνες ταχύτερη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επιτάχυνση έφτασε και τους 20 μήνες, ανεξαρτήτως εάν το άτομο είχε μολυνθεί από τον ιό ή όχι. Η μόλυνση με την Covid-19, ωστόσο, επιδείνωνε περαιτέρω την κατάσταση, κυρίως στους μεγαλύτερους σε ηλικία. Παράλληλα, η επίδραση ήταν πιο έντονη στους άνδρες και σε άτομα που αντιμετώπιζαν κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες, όπως χαμηλό εισόδημα, ανεργία, χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και προβλήματα υγείας.

Επιπλέον, τα τεστ γνωστικών δεξιοτήτων αποκάλυψαν ότι όσοι είχαν νοσήσει παρουσίασαν μείωση στη γνωστική ευελιξία και την ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών. «Αυτό που με εξέπληξε περισσότερο», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Ali-Reza Mohammadi-Nejad, «ήταν ότι ακόμη και άτομα που δεν είχαν νοσήσει εμφάνισαν σημαντική επιτάχυνση στη γήρανση του εγκεφάλου τους. Αυτό δείχνει πόσο έντονη ήταν η επίδραση της πανδημικής εμπειρίας — από την απομόνωση μέχρι την αβεβαιότητα».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Η καθηγήτρια Dorothee Auer, μέλος της ερευνητικής ομάδας, πρόσθεσε: «Η πανδημία άσκησε τεράστια πίεση στους ανθρώπους, ιδίως σε εκείνους που ήδη αντιμετώπιζαν κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες». Κάποιες από τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα κληθούμε να διαχειριστούμε μόλις τώρα γίνονται γνωστές ενώ οι περισσότερες παραμένουν άγνωστες…

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ