Μπριχ: «Η τεχνητή νοημοσύνη θα αποφασίζει και για τα φάουλ»

Πώς θα καταφέρουμε να ξανά κοιμηθούμε αν ξυπνήσoυμε μέσα στη νύχτα;

Στην αποκάλυψη ότι γίνονται οι πρώτες δοκιμές υπολογισμού των φάουλ από την τεχνητή νοημοσύνη προέβη ο Γερμανός πρώην διεθνής διαιτητής Φέλιξ Μπριχ, ένας ρέφερι υψηλού κύρους με διακρίσεις στην καριέρα του, γνωστός και στην Ελλάδα καθώς σφύριξε αγώνες της Stoiximan Super League. Παράλληλα, ο Φέλιξ Μπριχ, με βάση την εμπειρία του, αποκάλυψε και κάποια μυστικά για το πως να καταλαβαίνουν οι διαιτητές, αν ένας παίκτης κάνει φάουλ!

Ο 49χρονος Φέλιξ Μπριχ ήταν ένας από τους κορυφαίους διαιτητές και κρέμασε τη σφυρίχτρα του το καλοκαίρι μετά από δυο δεκαετίες στα γήπεδα. Σφύριξε συνολικά 359 αγώνες στη Bundesliga και 69 στο Champions League – αριθμός ρεκόρ. Στο βιογραφικό του φιγουράρει ο τελικός του Champions League του 2017 ανάμεσα στη Γιουβέντους και τη Ρεάλ, ενώ το 2014 είχε διευθύνει τον τελικό του Europa League μεταξύ Σεβίλλης και Μπενφίκα. Παράλληλα, είχε παρουσία στο Μουντιάλ του 2014 και του 2018, αλλά και στο Euro 2020. Είναι και διδάκτωρ νομικής.

Ο Μπριχ μίλησε στο εβδομαδιαίο περιοδικό Die Zeit για το μέλλον της διαιτησίας. «Η τεχνητή νοημοσύνη, ήδη, υπολογίζει αν κάποιος είναι οφσάιντ. Υπάρχουν ήδη οι πρώτες δοκιμές για το πώς να υπολογίζεται η σωματική επαφή – ήταν όντως αρκετή για να πέσει ένας παίκτης», τόνισε σχετικά.

Πάντως, ο Φέλιξ Μπριχ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι υπάρχει τρόπος ένας διαιτητής να αντιληφθεί αν γίνεται φάουλ. «Για μένα ήταν σημαντικό να βασίζονται στη δική μου αντίληψη», επεσήμανε ο Μπριχ. Και αποκάλυψε κάποια… μυστικά του: «Αν κάποιος πέσει χωρίς να έχει χτυπηθεί, οι συμπαίκτες του με κοιτάνε αμέσως. Θέλουν να δουν τι θα κάνει τώρα ο διαιτητής;»

Και πρόσθεσε: «Αν, από την άλλη, κάποιος έχει δεχθεί ένα πραγματικό φάουλ, οι συμπαίκτες του πρώτα θέλουν να δουν πόσο σοβαρά έχει χτυπήσει. Αντιδρούν τότε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου αργότερα».

Ηδη, η τεχνητή νοημοσύνη αρχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στη διαιτησία. Αυτό γίνεται με το ημιαυτόματο οφσάιντ, το οποίο από τη νέα σεζόν θα υπάρχει και σε όλους τους αγώνες της Super League, προς ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας της διαιτησίας. Επίσης, παρέχει ταχύτερες και πιο ακριβείς αποφάσεις, μειώνοντας τον χρόνο καθυστέρησης του παιχνιδιού. Οσο υπάρχει VAR τόσο θα ενισχύεται και η παρουσία της τεχνητής νοημοσύνης. Όμως, είναι δυνατόν το ποδόσφαιρο να σταματήσει να είναι παιχνίδι λαθών;

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ