Ανεξέλεγκτη δράση Νετανιάχου στη Μ. Ανατολή – «Με ανησυχία» παρακολουθεί τις κινήσεις του ο Τραμπ

Ανεξέλεγκτη δράση Νετανιάχου στη Μ. Ανατολή – «Με ανησυχία» παρακολουθεί τις κινήσεις του ο Τραμπ

Την προηγούμενη εβδομάδα το Ισραήλ εξαπέλυσε συντονισμένα πλήγματα στη Συρία, στην περιοχή της Σουέιντα, για να προστατέψει τους Δρούζους που κατοικούν στον συριακό θύλακα, ενώ στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζει να προκαλεί «ασφυξία» μη επιτρέποντας την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, οδηγώντας σε σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Οι ενέργειες αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του προς τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, καλώντας τον να δώσει εξηγήσεις και να μετριάσει την ένταση.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ: ο Αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικά και στις δύο περιπτώσεις με τον Νετανιάχου, προκειμένου να «διορθώσει» την κατάσταση. Το χτύπημα την περασμένη Πέμπτη σε καθολική εκκλησία στη Γάζα προκάλεσε άμεση αντίδραση από τον Τραμπ, ο οποίος απαίτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να αναγνωρίσει δημόσια ότι επρόκειτο για λάθος.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Παρόμοια ήταν και η αντίδρασή του στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Δαμασκό, που σημειώθηκαν ενώ η Ουάσιγκτον προσπαθεί να στηρίξει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Συρίας υπό την ηγεσία του νέου προέδρου Αχμέντ Αλ Σάρα.

Η Λέβιτ στην ενημέρωση των δημοσιογράφων την Δευτέρα δήλωσε: «Ο πρόεδρος έχει μια καλή σχέση με τον Μπενιαμίν  Νετανιάχου και διατηρεί συχνή επικοινωνία μαζί του. Αλλά αιφνιδιάστηκε τόσο από τον βομβαρδισμό στη Συρία όσο και από αυτόν στην εκκλησία στη Γάζα».

Οι σχέσεις των δύο ηγετών είναι διαχρονικά ισχυρές, πηγές  όμως που γνωρίζουν τη δυναμική μεταξύ τους ανέφεραν στο CNN ότι υπάρχει υποβόσκουσα ένταση και αμοιβαία δυσπιστία. Ο Τραμπ και ο Νετανιάχου, αν και στενοί σύμμαχοι σε στρατηγικό επίπεδο, δεν διατηρούν προσωπικά στενή σχέση, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις επαφές τους.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Ωστόσο, η συνεργασία τους ενισχύθηκε πρόσφατα με τη συμμετοχή των ΗΠΑ στην ισραηλινή αεροπορική εκστρατεία κατά του Ιράν το φετινό καλοκαίρι.  Κατά την τετραήμερη επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον στις αρχές Ιουλίου, ο Τραμπ εξέφρασε την προσδοκία ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η οποία θα συνοδευόταν από την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς και  θα υπάρξει σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα. Ο Νετανιάχου έφυγε από την Αμερικανική πρωτεύουσα χωρίς να έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Επίσης  Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να παρακολουθεί με «αυξανόμενη ανησυχία» τις εξελίξεις, ιδιαίτερα μετά τον θάνατο τριών ανθρώπων κατά τον βομβαρδισμό της εκκλησίας στη Γάζα. «Το μήνυμα του προέδρου για αυτή τη σύγκρουση είναι σαφές. Θέλει να σταματήσει η αιματοχυσία», είπε η Λέβιτ, σημειώνοντας ότι η διοίκηση Τραμπ προσπαθεί να επιτρέψει την είσοδο περισσότερης βοήθειας στη Γάζα.

Ακόμη και το Ισραήλ έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από 25 δυτικές χώρες ότι παρεμποδίζει την είσοδο της βοήθειας ή τη χρησιμοποιεί για πολιτική πίεση, η Λέβιτ υπερασπίστηκε τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης: «Ο πρόεδρος είναι ο λόγος που διανέμεται καθόλου βοήθεια στη Γάζα. Θέλει να το δει αυτό να γίνεται με ειρηνικό τρόπο, χωρίς άλλες απώλειες ζωών», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος σημείωσε ότι: «Είναι μια πολύ δύσκολη και περίπλοκη κατάσταση που κληρονόμησε ο πρόεδρος λόγω της αδυναμίας της προηγούμενης κυβέρνησης. Και νομίζω ότι πρέπει να επικροτηθεί. Ο πρόεδρος θέλει να δει ειρήνη και ήταν αρκετά σαφής σε αυτό».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });

Βαθαίνει η κρίση στη Γάζα

Περίπου 33 άνθρωποι, ανάμεσά τους 12 παιδιά, πέθαναν από υποσιτισμό τις τελευταίες 48 ώρες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα. Η είδηση γίνεται γνωστή την ώρα που ο επικεφαλής του ΟΗΕ λέει ότι οι «τελευταίες γραμμές ζωής» της Γάζας διαλύονται, με τις ανθρωπιστικές συνθήκες να καταρρέουν με «επιταχυνόμενο» ρυθμό κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ισραήλ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τον ισραηλινό στρατό να «σταματήσει» να σκοτώνει αμάχους που αναζητούν βοήθεια

Ο ισραηλινός στρατός «πρέπει να σταματήσει» να σκοτώνει Παλαιστίνιους αμάχους που συγκεντρώνονται σε σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, δήλωσε σήμερα η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Κάγια Κάλας.

«Έχω δηλώσει σαφώς ότι ο ισραηλινός στρατός πρέπει να σταματήσει να σκοτώνει ανθρώπους σε σημεία διανομής» ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε στο X έπειτα από επικοινωνία με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ.

Το να σκοτώνεις αμάχους που αναζητούν βοήθεια “είναι κάτι που δεν δικαιολογείται”, επέμεινε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πριν από δύο εβδομάδες ότι κατέληξε σε συμφωνία με το Ισραήλ για βελτίωση των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. “Το Ισραήλ τήρησε ορισμένες δεσμεύσεις, όπως είπα ήδη την περασμένη εβδομάδα, αλλά είναι σαφές πως μένουν ακόμη πολλά να γίνουν”, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ, ο Ανουάρ ελ Ανούνι, υπογραμμίζοντας πως η Κάλας “διατηρεί την πίεση” στο Ισραήλ.

Η Κάλας διευκρίνισε στο X ότι είπε σήμερα στον Ισραηλινό υπουργό πως «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι» εφόσον το Ισραήλ δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του.

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσίασε στα τέλη Ιουνίου στους «27», αναφέρει πως το Ισραήλ παραβίασε το άρθρο 2 της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ στο πεδίο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατά συνέπεια, η Κάλας ετοίμασε έναν κατάλογο πιθανών επιλογών για τους «27»: αναστολή ολόκληρης της συμφωνίας, απαγόρευση εξαγωγών που προέρχονται από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, αναθεώρηση της πολιτικής χορήγησης βίζας ή ακόμη αναστολή του εμπορικού τμήματος της συμφωνίας σύνδεσης.

Η απόφαση απαιτεί ομοφωνία των 27 χωρών μελών ή ενισχυμένη πλειοψηφία αν πρόκειται για το εμπορικό τμήμα της συμφωνίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, που είναι πολύ διχασμένοι για το θέμα, προτίμησαν να αναβάλουν για αργότερα κάθε απόφαση κατά τη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες στις 15 Ιουλίου.

Αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου στα τέλη Αυγούστου σε μια άτυπη σύνοδο στην Κοπεγχάγη, την πρωτεύουσα της Δανίας που ανέλαβε την 1η Ιουλίου την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

ΟΗΕ: Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Ντέιρ αλ-Μπαλάχ απειλούν με μαζικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου

Σοβαρές ανησυχίες για τις τελευταίες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπαλάχ της κεντρικής Γάζας εξέφρασε την Τρίτη ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, o Φόλκερ Τουρκ, προειδοποιώντας ότι αυτές «θα οδηγούν πάντα σε περαιτέρω θανάτους αμάχων».

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και αυτόπτες μάρτυρες, ισραηλινά άρματα μάχης εισήλθαν για πρώτη φορά στην πόλη τη Δευτέρα, σηματοδοτώντας νέα φάση στην 21μηνη σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Οι πρόσφατες επιθέσεις έχουν προσθέσει ακόμη περισσότερη δυστυχία στα δεινά των πεινασμένων Παλαιστινίων. Φαινόταν ότι ο εφιάλτης δεν θα μπορούσε να γίνει χειρότερος  και όμως γίνεται», δήλωσε ο Τουρκ.

Επισήμανε πως, δεδομένης της συγκέντρωσης αμάχων στην περιοχή και των μεθόδων που χρησιμοποιούνται από το Ισραήλ, οι κίνδυνοι για παράνομες δολοφονίες και άλλες σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου είναι «εξαιρετικά μεγάλοι».

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι, ως δύναμη κατοχής, το Ισραήλ έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει την παροχή τροφίμων, ιατρικών εφοδίων και βασικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό, ενώ κάλεσε σε άνευ όρων πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αντί για νέους γύρους στρατιωτικών επιχειρήσεων, απαιτείται άμεσος τερματισμός των δολοφονιών, των καταστροφών και των μαζικών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου», τόνισε, προσθέτοντας πως «όλο και περισσότερες χώρες συμμερίζονται αυτή την έκκληση για να τερματιστεί ο εφιάλτης».

Κλιμάκωση και στη Συρία

Παράλληλα με την κατάσταση στη Γάζα, αυξάνεται η ανησυχία και για τις εξελίξεις στη Συρία: Οκτώ άνδρες από την ίδια οικογένεια, ανάμεσά τους και ένας πολίτης των ΗΠΑ από την Οκλαχόμα, σκοτώθηκαν σε εκτέλεση κατά τη διάρκεια θρησκευτικών συγκρούσεων.

Αιματοχυσία στο Σουέιντα: Από τις 13 Ιουλίου, περισσότεροι από 550 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 800 έχουν τραυματιστεί στις μάχες μεταξύ Δρούζων και Βεδουίνων στη Nότια Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SNHR). Στα θύματα περιλαμβάνονται γυναίκες, παιδιά, ιατρικό προσωπικό και δημοσιογράφοι.

Με πληροφορίες από το CNN



Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ