Ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, τελικά ταξίδεψε στο Πεκίνο, παρά τις επιφυλάξεις πολλών στις Ηνωμένες Πολιτείες, και εκεί δέχθηκε ένα αρκετά παράξενο ερώτημα: «Αν είστε μια 22χρονη εκδοχή του Τζένσεν [που] μόλις αποφοίτησε σήμερα το 2025 αλλά με την ίδια φιλοδοξία, σε τι θα επικεντρωθείτε;»
«Για τον νεαρό, 20χρονο Τζένσεν, που έχει πλέον αποφοιτήσει, πιθανότατα θα είχε επιλέξει… περισσότερο τις φυσικές επιστήμες παρά τις επιστήμες λογισμικού», είπε ο επικεφαλής της Nvidia, προσθέτοντας ότι στην πραγματικότητα αποφοίτησε δύο χρόνια νωρίτερα από το κολέγιο, σε ηλικία 20 ετών.
Οι φυσικές επιστήμες, σε αντίθεση με τις βιοεπιστήμες, είναι ένας ευρύς κλάδος που επικεντρώνεται στη μελέτη των μη ζωντανών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής, της χημείας, της αστρονομίας και των γεωεπιστημών.
Ο Χουάνγκ έλαβε το πτυχίο του ως ηλεκτρολόγος μηχανικός από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον το 1984 και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στην ηλεκτρολογία από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ το 1992, σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn.
Περίπου ένα χρόνο αργότερα, τον Απρίλιο του 1993, ο Χουάνγκ συνίδρυσε την Nvidia με τους συναδέλφους μηχανικούς Κρις Μαλαχόφσκι και Κέρτις Πρίεμ κατά τη διάρκεια ενός γεύματος σε ένα εστιατόριο Denny’s στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια. Υπό την ηγεσία του Χουάνγκ ως Διευθύνοντος Συμβούλου, η εταιρεία κατασκευής τσιπ έχει πλέον γίνει η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο.
Η Nvidia έγινε επίσης η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που έφτασε την κεφαλαιοποίηση αγοράς των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα.
Το «επόμενο κύμα» της Τεχνητής Νοημοσύνης
Αν και ο Χουάνγκ δεν εξήγησε γιατί λέει ότι θα σπούδαζε τις φυσικές επιστήμες αν ήταν ξανά φοιτητής σήμερα, είναι πολύ αισιόδοξος για τη «Φυσική Τεχνητή Νοημοσύνη» ή αυτό που αποκαλεί «επόμενο κύμα».
Την τελευταία δεκαπενταετία και… κάτι, ο κόσμος έχει περάσει από πολλαπλές φάσεις τεχνητής νοημοσύνης, εξήγησε τον Απρίλιο στο The Hill & Valley Forum στην Ουάσιγκτον.
«Η σύγχρονη Τεχνητή Νοημοσύνη άρχισε να γίνεται γνωστή πριν από περίπου 12 με 14 χρόνια, όταν κυκλοφόρησε το AlexNet και η υπολογιστική όραση σημείωσε τη μεγάλη, γιγάντια ανακάλυψη», δήλωσε ο Χουάνγκ στο φόρουμ.
Το AlexNet ήταν ένα μοντέλο υπολογιστή που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ενός διαγωνισμού του 2012, ο οποίος κατέδειξε την ικανότητα των μηχανών να αναγνωρίζουν εικόνες χρησιμοποιώντας βαθιά μάθηση, συμβάλλοντας στην πυροδότηση της σύγχρονης άνθησης της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό το πρώτο κύμα ονομάζεται «Τεχνητή Νοημοσύνη Αντίληψης», είπε ο Χουάνγκ.
Στη συνέχεια, ήρθε το δεύτερο κύμα που ονομάζεται Δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη, «όπου το μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης έχει μάθει πώς να κατανοεί την έννοια των πληροφοριών αλλά [επίσης] να τις μεταφράζει» σε διαφορετικές γλώσσες, εικόνες, κώδικα και άλλα.
«Βρισκόμαστε τώρα σε αυτήν την εποχή που ονομάζεται «Τεχνητή Νοημοσύνη Συλλογιστικής»… όπου πλέον υπάρχει AI που μπορεί να κατανοήσει, να δημιουργήσει και να λύσει προβλήματα και να αναγνωρίσει συνθήκες που δεν έχουμε ξαναδεί», είπε. Η τεχνητή νοημοσύνη, στην τρέχουσα κατάστασή της, μπορεί να λύσει προβλήματα χρησιμοποιώντας συλλογιστική.
«Η συλλογιστική τεχνητή νοημοσύνη σάς επιτρέπει να παράγετε μια μορφή ψηφιακών ρομπότ. Τα ονομάζουμε “πρακτορική” τεχνητή νοημοσύνη (Agentic AI)», δήλωσε ο Χουάνγκ. Αυτοί οι πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης είναι ουσιαστικά «ρομπότ ψηφιακού εργατικού δυναμικού» ικανά για συλλογισμό, πρόσθεσε. Σήμερα, οι πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης αποτελούν βασικό στόχο πολλών τεχνολογικών εταιρειών, όπως η Microsoft και η Salesforce.
Κοιτώντας μπροστά, το επόμενο κύμα είναι η «Φυσική Τεχνητή Νοημοσύνη», δήλωσε ο Χουάνγκ. «Το επόμενο κύμα απαιτεί να κατανοήσουμε πράγματα όπως οι νόμοι της φυσικής, η τριβή, η αδράνεια, η αιτία και το αποτέλεσμα», είχε δηλώσει τον Απρίλιο ο Χουάνγκ στην Ουάσιγκτον.
Οι ικανότητες φυσικής συλλογιστικής, όπως η έννοια της μονιμότητας των αντικειμένων – ή το γεγονός ότι τα αντικείμενα συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμα κι αν δεν είναι ορατά – θα είναι σημαντικές σε αυτή την επόμενη φάση της τεχνητής νοημοσύνης, είπε.
Το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης
Οι εφαρμογές της φυσικής συλλογιστικής περιλαμβάνουν την πρόβλεψη αποτελεσμάτων, όπως το πού θα κυλήσει μια μπάλα, την κατανόηση της δύναμης που απαιτείται για να πιαστεί ένα αντικείμενο χωρίς να το καταστραφεί και την εξαγωγή συμπερασμάτων για την παρουσία ενός πεζού πίσω από ένα αυτοκίνητο.
«Και όταν παίρνεις αυτή την φυσική Τεχνητή Νοημοσύνη και την τοποθετείς σε ένα φυσικό αντικείμενο που ονομάζεται ρομπότ, τότε έχεις ρομποτική», πρόσθεσε. «Αυτό είναι πραγματικά, πραγματικά σημαντικό για εμάς τώρα, επειδή χτίζουμε εργοστάσια και εγκαταστάσεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες».
«Ελπίζουμε λοιπόν ότι τα επόμενα 10 χρόνια, καθώς θα κατασκευάζουμε αυτή τη νέα γενιά εργοστασίων και μονάδων παραγωγής, θα είναι ρομποτικά και θα μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τη σοβαρή έλλειψη εργατικού δυναμικού που έχουμε σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Χουάνγκ.
Πηγή: ot.gr