Του Δημήτρη Γκάτσιου
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση σηκώνουν τους τόνους της αντιπαράθεσης, με την ανταλλαγή των πολιτικών πυρών να καλύπτει το σύνολο της ατζέντας. Από την οικονομία και την καθημερινότητα, μέχρι τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τα Τέμπη, το σκηνικό οξύνεται, προδιαγράφοντας ένα πολωμένο Φθινόπωρο που θα αποτελέσει το πρελούδιο των προεκλογικών μηνών του 2026.
Θετικές ειδήσεις
Μέσα από ένα μπαράζ θετικών ειδήσεων, με αιχμή τα εθνικά και την οικονομία, η κυβερνητική έδρα επιχειρεί να στρέψει τους προβολείς πέρα από το μέτωπο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που αφήνει τις δικές του δημοσκοπικές ρωγμές στο προφίλ του Μεγάρου Μαξίμου. Η αρχή έγινε με τις ανακοινώσεις και, μάλιστα, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για τη δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Νότιες Κυκλάδες. Τα πάρκα αυτά θα είναι από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, μέσα από ένα κύμα δημόσιων παρεμβάσεων που εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες:
-Θα επιτρέψουν την επιτάχυνση του στόχου της προστασίας του 30% των χωρικών υδάτων έως το 2030.
-Θα συμβάλουν στη διατήρηση των οικοσυστημάτων, στην αποκατάσταση της ισορροπίας και στη θέσπιση ενός νέου προτύπου για τη θαλάσσια προστασία.
“Η καθιέρωση των Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο Πέλαγος γίνεται με αμιγώς περιβαλλοντικά κριτήρια σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας”, είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα ως απάντηση στις αναφορές του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, που επιχειρεί να υψώσει τους τόνους στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική κίνηση αποτελεί απόπειρα μεταβολής του status quo στο Αιγαίο. “Το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρο. Η άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Το γεγονός ότι η Τουρκία εκδίδει ανακοίνωση σε συνέχεια των θαλασσίων πάρκων που ανακοίνωσε η Ελλάδα, είναι μια απάντηση σε αυτούς που μιλάνε για ενδοτική πολιτική της χώρας μας και θα έπρεπε να προβληματίσει κάποιους τζάμπα πατριώτες εντός συνόρων. Η κυβέρνηση θα υλοποιήσει την απόφασή της στο ακέραιο και δεν πρόκειται να μπούμε στη διαδικασία συζήτησης ενός ανύπαρκτου “γκριζαρίσματος”. Δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Οπότε είναι κάτι το οποίο τη χώρα μας δεν πρόκειται να την επηρεάσει, ούτε πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της”, σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη.
Οι έτερες ανακοινώσεις που ήρθαν στο προσκήνιο στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας έχουν ευθεία αναφορά στο μέτωπο της καθημερινότητας των πολιτών. Ένα μέτωπο που οι “γαλάζιοι” θεωρούν ότι η κυβέρνηση διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στο πλαίσιο αυτό, στο προσκήνιο ήρθαν οι ρυθμίσεις που σχετίζονται με το μηδενισμό των τραπεζικών προμηθειών για τις αναλήψεις από τα ATM, οι οποίες περιλαμβάνουν:
-Πλήρη κατάργηση προμηθειών για πελάτες τραπεζών από ΑΤΜ άλλων τραπεζών που είναι μέλη της ΔΙΑΣ.
-Καμία προμήθεια για αναλήψεις από ΑΤΜ παρόχου, με τον οποίο η τράπεζα έχει μετοχική σύνδεση για τους πελάτες της συγκεκριμένης τράπεζας.
-Πλαφόν προμήθειας 1,50 ευρώ για οποιαδήποτε άλλη χρέωση της τράπεζας σε ΑΤΜ, είτε χρεώσεις τρίτων παρόχων. Σήμερα αυτές οι χρεώσεις μπορούν να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν τα πέντε ευρώ.
-Δωρεάν αναλήψεις σε περιοχές με ένα μόνο διαθέσιμο ΑΤΜ είτε για τράπεζες, είτε για παρόχους.
-Δωρεάν ερωτήσεις υπολοίπου και εναρμόνιση παρόχων με τις χρεώσεις των τραπεζών για τα εμβάσματα.
“Με καθαρή πολιτική βούληση, με αποφασιστικότητα, με κοινωνική συνείδηση, προχωρούμε σε μια σαφή, τολμηρή και αναγκαία παρέμβαση στο ζήτημα των τραπεζικών χρεώσεων. Η κυβέρνηση είναι παρούσα με σταθερούς κανόνες, με καθαρές αποφάσεις, με ουσιαστική προστασία για όλους”, σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, με την κυβερνητική έδρα, σε παράλληλο χρόνο, να επικοινωνεί τα θετικά σήματα για την πορεία της οικονομίας, στο δρόμο προς το ορόσημο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. “Από τα στοιχεία καταγράφονται άλματα στις επενδύσεις, στις εισπράξεις από τον τουρισμό και στις εξαγωγές. Η οικονομία μας αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτική σε μία περίοδο αβεβαιότητας για το μέλλον του παγκόσμιου εμπορίου και τη δασμολογική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ”, σημειώνουν παράγοντες της κυβέρνησης. “Το ποσό για τη ΔΕΘ το έχει προαναγγείλει ο κ. Πιερρακάκης. Είναι 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Είναι ο δημοσιονομικός χώρος που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση, για να μπορέσει να το δώσει πίσω στην κοινωνία, στους πολίτες, το 2026. Τα λεφτά αυτά δεν προέρχονται από αύξηση φορολογικών συντελεστών, ούτε ένας δεν έχει αυξηθεί, αντιθέτως έχουν καταργηθεί ή και μειωθεί 72 άμεσοι και έμμεσοι φόροι. Προέρχονται από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη της οικονομίας. Το ποια θα είναι τα μέτρα, μένει να αποφασιστεί, μετά τις εισηγήσεις του οικονομικού επιτελείου στον πρωθυπουργό. Σίγουρα η κατεύθυνση είναι να στηριχθεί η μεσαία τάξη, με ακόμα περισσότερες φοροελαφρύνσεις και πολύ περισσότερο η μέση ελληνική οικογένεια”, τόνισε, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Μαρινάκης.
Αντιμέτωπη με σφοδρή κριτική
Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και, κυρίως, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής συνεχίζουν να κινούνται σε μία πορεία αποδόμησης του Μεγάρου Μαξίμου, που έχει ως σημείο αναφοράς (τουλάχιστον τις επόμενες ημέρες) το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στα κυβερνητικά πυρά προς τη Χαριλάου Τρικούπη που περιλαμβάνουν αιτιάσεις για “τοξικότητα και λαϊκισμό”, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντά με αναφορές για “σόου αναξιοπιστίας” από την πλευρά της Ηρώδου Αττικού 19, με την κόντρα να είναι εστιασμένη στις προτάσεις για εξεταστική και προανακριτική επιτροπή. “Ψηφίζω όποια εξεταστική θέλουν, αρκεί να ψηφίσουν την προανακριτική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ”, σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ότι σε άλλη περίπτωση παραγράφεται η έρευνα για τον κ. Βορίδη και αμνηστεύεται ο κ. Αυγενάκης για τα ποινικά αδικήματα που περιγράφονται στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. “Για πολλοστή φορά η κυβέρνηση δεν επιτρέπει στη δικαιοσύνη να διερευνηθούν οι υπουργοί της.
Εμείς δεν δικάζουμε…Δεν πρέπει συνεχώς να πετάμε τη μπάλα στο βαθύ παρελθόν για να μην την πληρώσει κανείς. Κάποια στιγμή θα πρέπει κάποιοι να πληρώσουν, όχι τυφλά ούτε σε επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης”, σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με τη Χαριλάου Τρικούπη να επισημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει το ένα δισεκατομμύριο. “Ο πρωτογενής τομέας θα μπει σε μνημόνιο και θα φέρουν στο χείλος του γκρεμού τους τίμιους κτηνοτρόφους, γιατί τα επιπλέον χρήματα τα έπαιρναν από τα δικαιώματα τους”, ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, με το διπλό…ραντεβού της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ να μετατρέπεται σε…μητέρα των μαχών, πριν τις ολιγοήμερες πολιτικές διακοπές του Αυγούστου.
Πηγή: capital.gr