Οι αμερικανικοί τεχνολογικοί γίγαντες Meta, X και LinkedIn άσκησαν έφεση κατά μιας άνευ προηγουμένου αξίωσης για καταβολή ΦΠΑ από την Ιταλία, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη φορολογική πολιτική σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών, δήλωσαν τη Δευτέρα στο Reuters τέσσερις πηγές με άμεση γνώση του θέματος.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία διακανονισμού μετά την άσκηση φορολογικών υποθέσεων κατά εταιρειών τεχνολογίας, με αποτέλεσμα την έναρξη μιας πλήρους δικαστικής φορολογικής δίκης.
Η Ιταλία διεκδικεί 887,6 εκατομμύρια ευρώ από την Meta, 12,5 εκατομμύρια ευρώ από την X και περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ από το LinkedIn
Σύμφωνα με τις πηγές, αυτό συνέβη επειδή η υπόθεση ξεπέρασε τη συμφωνία για ένα ποσό διακανονισμού και επιδίωξε να θεσπίσει μια ευρύτερη προσέγγιση που θα επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο τα κοινωνικά δίκτυα παρέχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες τους.
Οι ιταλικές φορολογικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι δωρεάν εγγραφές χρηστών στις πλατφόρμες X, LinkedIn και Meta θα πρέπει να θεωρούνται φορολογητέες συναλλαγές, καθώς συνεπάγονται την ανταλλαγή ενός λογαριασμού μέλους σε αντάλλαγμα για τα προσωπικά δεδομένα ενός χρήστη.
Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο δεδομένων των ευρύτερων εμπορικών εντάσεων μεταξύ της ΕΕ και της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Η Ιταλία διεκδικεί 887,6 εκατομμύρια ευρώ από την Meta, 12,5 εκατομμύρια ευρώ από την X και περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ από το LinkedIn.
Η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram, το κοινωνικό δίκτυο X του μεγιστάνα Ίλον Μασκ και το LinkedIn της Microsoft υπέβαλαν τις εφέσεις τους σε πρωτοβάθμιο φορολογικό δικαστήριο μετά τα μέσα Ιουλίου, όταν έληξε η προθεσμία για την απάντηση σε μια ειδοποίηση φορολογικής εκτίμησης που εξέδωσε η Ιταλική Υπηρεσία Εσόδων τον Μάρτιο.
O κίνδυνος γενίκευσης του ΦΠΑ
Σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς που συμβουλεύτηκε το Reuters, η ιταλική προσέγγιση θα μπορούσε να επηρεάσει σχεδόν όλες τις εταιρείες, από αεροπορικές μέχρι σούπερ μάρκετ και εκδότες, οι οποίες συνδέουν την πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες στους ιστότοπούς τους με την αποδοχή των cookies δημιουργίας προφίλ από τους χρήστες.
Θα μπορούσε επίσης τελικά να επεκταθεί σε ολόκληρη την ΕΕ όπου ο ΦΠΑ είναι ένας εναρμονισμένος φόρος.
Σε δήλωσή του στο Reuters, εκπρόσωπος της Meta είπε ότι είχε συνεργαστεί «πλήρως με τις αρχές σχετικά με τις υποχρεώσεις μας βάσει της ενωσιακής και τοπικής νομοθεσίας». Πρόσθεσε ότι η εταιρεία «διαφωνεί έντονα με την ιδέα ότι η παροχή πρόσβασης σε διαδικτυακές πλατφόρμες στους χρήστες θα πρέπει να υπόκειται σε ΦΠΑ». Το LinkedIn από τη μεριά του σημείωσε ότι «δεν έχει τίποτα να δηλώσει κάτι αυτή τη στιγμή», ενώ το X δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό από το Reuters.
Η Ρώμη φαίνεται να ζητά γνώμη από την ΕΕ
Είναι αβέβαιο εάν θα προχωρήσει μια πλήρης δίκη για το θέμα, η οποία περιλαμβάνει τρία επίπεδα κρίσης και διαρκεί κατά μέσο όρο 10 χρόνια.
Μετά από συζητήσεις με τις τρεις εταιρείες, η Ιταλία προετοιμάζεται ως επόμενο βήμα να ζητήσει συμβουλευτική γνώμη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφεραν οι πηγές.
Η Ιταλική Υπηρεσία Εσόδων θα πρέπει να προετοιμάσει συγκεκριμένες ερωτήσεις, τις οποίες το Υπουργείο Οικονομικών θα στείλει στη συνέχεια στην Επιτροπή ΦΠΑ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο.
Η Ρώμη στοχεύει να υποβάλει τις ερωτήσεις της για τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου, προκειμένου να λάβει τα σχόλια της ΕΕ εγκαίρως για την επόμενη συνάντηση την άνοιξη του 2026.
Η Επιτροπή ΦΠΑ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μια ανεξάρτητη συμβουλευτική ομάδα. Ενώ η αξιολόγησή της δεν θα είναι δεσμευτική, ένα «Όχι» θα μπορούσε να ωθήσει την Ιταλία να σταματήσει την υπόθεση και τελικά να αποσύρει την ποινική έρευνα από τους Ιταλούς εισαγγελείς, σύμφωνα με τις πηγές.
Η διαμάχη αυτή είναι μία από τις πολλές μεταξύ ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και μεγάλων αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών.
Στις 11 Ιουλίου, το Reuters ανέφερε αποκλειστικά ότι η Meta δεν θα τροποποιήσει περαιτέρω το μοντέλο πληρωμής ή συναίνεσης, παρά τον κίνδυνο προστίμων από την ΕΕ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times στις 17 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καθυστερήσει μία από τις έρευνές της σχετικά με την πλατφόρμα X του Mασκ για παραβίαση των κανόνων ψηφιακής διαφάνειας, ενώ επιδιώκει να ολοκληρώσει τις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ.
Πηγή: ot.gr