Οι θάνατοι που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, ιδιαίτερα τις ημέρες του καύσωνα, αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Τις ημέρες του καύσωνα του Ιουνίου, που έπληξε όλη την Ευρώπη, καταγράφηκαν 2.300 επιπλέον θάνατοι, οι οποίοι συνδέονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με έκθεση του World Weather Attribution, σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις την περίοδο 23 Ιουνίου-2 Ιουλίου πέθαναν 1.500 επιπλέον άνθρωποι λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας έως 4 βαθμούς. Εξ αυτών στην Αθήνα 175. Η έκθεση αποδίδει αυτούς τους επιπλέον του κανονικού θανάτους στην κλιματική αλλαγή και στις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες.
Από την άλλη πλευρά, η έρευνα του Ινστιτούτου Grantham για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον του βρετανικού πανεπιστημίου Imperial, επισημαίνει ότι από αυτούς τους θανάτους στην Αθήνα, οι 96 σχετίζονται με αιτίες συνδεόμενες με την κλιματική κρίση.
Τα στοιχεία για τις συνέπειες των υψηλών θερμοκρασιών στην υγεία, που πολλές φορές μπορεί να είναι και ο θάνατος, είναι αναμφισβήτητα και εξόχως ανησυχητικά. Σύμφωνα με τον ειδικευμένο στις λοιμώξεις, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Παππάς, το 75% των θανάτων την περίοδο 23 Ιουνίου-2 Ιουλίου αφορούσε άτομα άνω των 75 ετών. Μιλώντας στο Πρακτορείο FM, χαρακτήρισε τον αριθμό των νεκρών τρομακτικό. Και πρόσθεσε ότι είναι ενδεικτικός του τι μπορεί να συμβεί και στο μέλλον.
Τι λέει η έκθεση του Imperial
Όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ του in.gr, η έρευνα του βρετανικού πανεπιστημίου επικεντρώθηκε σε 12 μεγάλα αστικά κέντρα της Ευρώπης. Πόλεις που εκπροσωπούν διαφορετικές γεωγραφικές ζώνες και στις οποίες οι αρχές εξέδωσαν προειδοποιητικές ανακοινώσεις για την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών τις ημέρες του καύσωνα. Δηλαδή Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη, Βουδαπέστη, Ζάγκρεμπ, Αθήνα, Ρώμη, Μιλάνο, Σάσαρι, Βαρκελώνη, Μαδρίτη και Λισαβόνα. Στόχος ήταν να γίνει μια πρώτη άμεση εκτίμηση της θνησιμότητας που συνδέεται με τα θερμικά φαινόμενα.
Τριπλασιασμός των νεκρών
Η έρευνα συνδέει άμεσα μεγάλο ποσοστό των συνολικά 2.300 θανάτων στις 12 αυτές πόλεις με την κλιματική αλλαγή, που συνδέεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Και διαπιστώνει ότι ο αριθμός των νεκρών τριπλασιάστηκε λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων.
Όπως επισημαίνεται, περίπου 1.500 από τους 2.300 εκτιμώμενους θανάτους από καύσωνα, ή το 65%, είναι αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1-4°C.
Αν δούμε τις πόλεις μία-μία, οι αριθμοί μπορεί να τρομάξουν. Στο Μιλάνο, στον ιταλικό βορρά, η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για 317 από τους εκτιμώμενους θανάτους λόγω υπερβολικής ζέστης. Στη Βαρκελώνη για 286 και στο Παρίσι για 235. Στο Λονδίνο οι θάνατοι που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή είναι 171 και στη Ρώμη 164.
Στην Αθήνα εκτιμάται ότι οι νεκροί, λόγω των συνεπειών των θερμοκρασιών, ήταν 96, στη Βουδαπέστη 47. Στο Ζάγκρεμπ, στην Κροατία 31, στη Φρανκφούρτη και τη Λισαβόνα από 21 και 6 στο Σάσαρι.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο αριθμός των θανάτων από τη ζέστη ξεπέρασε αυτούς από άλλες φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες της Βαλένθια το 2024 (224 θάνατοι) και οι πλημμύρες του 2021 στη βορειοδυτική Ευρώπη (243 θάνατοι).
Κυρίως ηλικιωμένοι τα θύματα
Και στην περίπτωση του καύσωνα, τα πιο ευάλωτα άτομα ήταν οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Το 88% των θανάτων ήταν άτομα ηλικίας 65 ετών.
Γιώργος Παππάς: Πρέπει να προετοιμαστούμε
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιώργος Παππάς, εξηγώντας τα στοιχεία από την έρευνα του World Weather Attribution, επισήμανε την ανάγκη να προετοιμαστούμε όλοι, σε ατομικό και σε επίπεδο κοινωνίας, λόγω της συχνότητα των φαινομένων αυτών.
Επισήμανε ότι «1.500 επιπλέον θάνατοι» σημαίνει ότι κάθε χρόνο κάποιοι άνθρωποι πεθαίνουν αυτό το διάστημα εξαιτίας της επίδρασης που έχει η υψηλή θερμοκρασία στον θάνατο τους.
«Φέτος, σε αυτές τις 12 πόλεις σημειώθηκαν 65% περισσότεροι του αναμενόμενου θάνατοι, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που επέφερε παρατεταμένο και εντονότερο καύσωνα. Στην Αθήνα, το αντίστοιχο ποσοστό, με βάση το γράφημα της έκθεσης, είναι 55%», είπε.
Κακή πρόγνωση για το μέλλον
Εστιάζοντας σε δέκα ημέρες καύσωνα από τις 23 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου, οι ερευνητές εκτίμησαν ότι η κλιματική αλλαγή, με τη χρήση ορυκτών καυσίμων να έχει αυξήσει τις θερμοκρασίες του καύσωνα έως και 4°C στις πόλεις.
Και προειδοποιούν ότι οι θερμοκρασίες του καύσωνα θα συνεχίσουν να αυξάνονται και ο αριθμός των μελλοντικών θανάτων είναι πιθανό να είναι υψηλότερος. Εκτός αν ο κόσμος να σταματήσει σε μεγάλο βαθμό την καύση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα και να φτάσει σε μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Πηγή: in.gr