Ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν για πρώτη φορά στην πόλη Ντέιρ αλ Μπαλάχ στην κεντρική Γάζα, προκαλώντας νέο κύμα εκτοπισμού αμάχων. Τοπικοί δημοσιογράφοι δήλωσαν ότι τα τανκς εισήλθαν σε νότιες και ανατολικές περιοχές της πόλης, τη Δευτέρα, εν μέσω σφοδρών αεροπορικών επιδρομών και πλήγματος πυροβολικού, μία ημέρα αφότου το Ισραήλ διέταξε τους κατοίκους σε αρκετές περιοχές να φύγουν.
Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από το Ισραήλ. Η Ντέιρ αλ-Μπάλα είναι μία από τις λίγες περιοχές της Γάζας όπου το Ισραήλ δεν έχει πραγματοποιήσει μεγάλη χερσαία επιχείρηση κατά τη διάρκεια του 21μηνου πολέμου του με τη Χαμάς. Το Ηνωμένο Βασίλειο προσχώρησε σε 24 άλλα έθνη για να καταδικάσει τη δολοφονία εκατοντάδων Παλαιστινίων σε σημεία παροχής επισιτιστικής βοήθειας. «Ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να τελειώσει τώρα», ανέφεραν. «Ο πόνος των αμάχων έχει φτάσει σε νέα βάθη».
Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι η εντολή εκκένωσης της Ντέιρ αλ-Μπάλα επηρέασε δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους και επέφερε «άλλο ένα καταστροφικό πλήγμα» στις ανθρωπιστικές προσπάθειες. Οι γειτονιές περιλαμβάνουν δεκάδες καταυλισμούς για εκτοπισμένες οικογένειες, καθώς και αποθήκες βοήθειας, κλινικές υγείας και κρίσιμες υποδομές ύδρευσης.Τοπικοί δημοσιογράφοι δήλωσαν στο BBC ότι ισραηλινά άρματα μάχης και άλλα στρατιωτικά οχήματα εισέβαλαν τη Δευτέρα στην ανατολική Ντέιρ αλ Μπάλα από την κατεύθυνση του περάσματος Κισουφίμ και υπό την κάλυψη βαρέως πυροβολικού και αεροπορικών επιδρομών. Δεκάδες βλήματα έπληξαν τις περιοχές Abu al-Ajin και Hikr al-Jami, είπαν.
Νυχτερινά πλάνα που μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν εκρήξεις και τον ήχο πυροβολισμών. Τοπικοί γιατροί δήλωσαν ότι αρκετοί άνθρωποι εκεί είχαν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς. Μια εκπρόσωπος της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Medical Aid for Palestinians (MAP), η οποία λειτουργεί κλινική στην Ντέιρ αλ Μπαλάχ, χαρακτήρισε την κατάσταση «εξαιρετικά κρίσιμη».
«Οι βομβαρδισμοί λαμβάνουν χώρα γύρω από το γραφείο μας και τα στρατιωτικά οχήματα βρίσκονται μόλις 400 μέτρα μακριά από τους συναδέλφους μας και τις οικογένειές τους, οι οποίοι υπέστησαν μια οδυνηρή νύχτα μετά τη μετεγκατάστασή τους εκεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Mai Elawawda. «Ένας συνάδελφος μοιράστηκε ότι η περιοχή είναι γεμάτη από βομβαρδισμούς και χτυπήματα με τετρακόπτερα και υπάρχει αυξανόμενος φόβος τόσο για την παραμονή όσο και για την προσπάθεια αποχώρησης».
Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός διέταξε την άμεση εκκένωση έξι οικοδομικών τετραγώνων στο νότιο τμήμα της Ντέιρ αλ-Μπάλα, προειδοποιώντας ότι θα επιχειρήσει «με μεγάλη δύναμη για να καταστρέψει τις δυνατότητες του εχθρού και την τρομοκρατική υποδομή». Η Leila Ezzat al-Shana και η οικογένειά της -συμπεριλαμβανομένων των δύο μικρών παιδιών της και της ανάπηρης κουνιάδας της, της οποίας το πόδι έχει ακρωτηριαστεί- δήλωσαν στο BBC ότι διέφυγαν από τον αστικό καταυλισμό προσφύγων Bureij, περίπου 5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Deir al-Balah, στον κοντινό καταυλισμό Nuseirat τη Δευτέρα.
«(Το Bureij) ήταν ένα πραγματικά επικίνδυνο μέρος. Δόξα τω Θεώ, επιβιώσαμε από την κακή καταστροφή και τις κακές εκρήξεις, οι οποίες ήταν τόσο κοντά», είπε. “Είδαμε τα τανκς μπροστά μας. Υπήρχαν τόσοι πολλοί ελεύθεροι σκοπευτές που πυροβολούσαν παντού. Οι πυροβολισμοί μπήκαν στο σπίτι μπροστά μου… Είναι θαύμα να μένεις ζωντανός». Πρόσθεσε όμως ότι είναι τόσο γεμάτο που δεν υπάρχει χώρος για να στήσει κανείς σκηνή. «Δεν υπάρχει μεταφορικό μέσο. Οι άνθρωποι χάνουν το μυαλό τους και πέφτουν στο έδαφος λόγω της έλλειψης τροφής».
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) ανέφερε το βράδυ της Κυριακής ότι εκατοντάδες οικογένειες έχουν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους ως απάντηση. Είπε ότι η εντολή εκκένωσης κάλυπτε περίπου 5,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Ντέιρ αλ-Μπάλα, που εκτείνονται σε τέσσερις γειτονιές στις οποίες ζούσαν μεταξύ 50.000 και 80.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 30.000 που βρίσκουν καταφύγιο σε 57 καταυλισμούς για εκτοπισμένες οικογένειες.
Το OCHA δήλωσε ότι το προσωπικό του ΟΗΕ παραμένει στη Ντέιρ αλ-Μπάλα, κατανεμημένο σε δεκάδες εγκαταστάσεις, οι συντεταγμένες των οποίων είχαν κοινοποιηθεί στο Ισραήλ, και τόνισε ότι πρέπει να προστατευθεί. Στις πληγείσες περιοχές στεγάζονται πολλές αποθήκες βοήθειας, τέσσερις πρωτοβάθμιες κλινικές υγείας, τέσσερα ιατρικά σημεία, μια μονάδα αφαλάτωσης νερού, τρεις πηγές νερού, μια δεξαμενή νερού, ένας χώρος απόρριψης στερεών αποβλήτων και ένα αντλιοστάσιο λυμάτων, πρόσθεσε. «Οποιαδήποτε ζημιά σε αυτές τις υποδομές θα έχει απειλητικές για τη ζωή συνέπειες», ανέφερε.
Το OCHA δήλωσε ότι η διαταγή θα περιορίσει επίσης την ικανότητα των Ηνωμένων Εθνών και των εταίρων του να κινούνται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα εντός της Γάζας, «πνίγοντας την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια όταν αυτή χρειάζεται περισσότερο». Η Ιατρική Βοήθεια για τους Παλαιστίνιους δήλωσε ότι τα γραφεία και οι ξενώνες πολλών ανθρωπιστικών οργανώσεων «διατάχθηκαν να εκκενωθούν αμέσως από τον ισραηλινό στρατό. Εννέα κλινικές, συμπεριλαμβανομένης της Πολυκλινικής Αλληλεγγύης της MAP – η οποία από μόνη της φρόντιζε περίπου 320 ασθενείς την ημέρα – είχαν κλείσει, πρόσθεσε. Πέντε καταφύγια και μια κοινοτική κουζίνα είχαν επίσης κλείσει.
Ο ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις μετέφεραν βασικά τμήματα των επιχειρήσεών τους στην Ντέιρ αλ Μπαλάχ μετά την είσοδο των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων στη νότια πόλη Ράφα πριν από περισσότερο από ένα χρόνο. Ισραηλινές πηγές λένε ότι η πιθανή παρουσία ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς είναι ένας λόγος για τον οποίο η Ντέιρ αλ Μπάλα είχε μέχρι στιγμής ξεφύγει από τις μάχες. Τουλάχιστον 20 από τους 50 ομήρους που βρίσκονται ακόμη σε αιχμαλωσία πιστεύεται ότι είναι ακόμη ζωντανοί. Δεν είναι σαφές τι μπορεί να άλλαξε τη σκέψη του στρατού.
Νωρίτερα η Βρετανία και άλλες 24 χώρες έκαναν σήμερα έκκληση για άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και επέκριναν το μοντέλο διανομής βοήθειας της ισραηλινής κυβέρνησης μετά τον θάνατο εκατοντάδων Παλαιστινίων κοντά σε εγκαταστάσεις διανομής τροφίμων. Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Δανία και άλλες χώρες αναφέρουν ότι περισσότεροι από 800 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ενώ αναζητούσαν βοήθεια και καταδίκασαν τη «στάγδην παροχή βοήθειας και την απάνθρωπη δολοφονία αμάχων».
Η πλειονότητα όσων σκοτώθηκαν βρίσκονταν κοντά σε εγκαταστάσεις του Ανθρωπιστικού Ιδρύματος για τη Γάζα (GHF), που υποστηρίχθηκε απο τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ προκειμένου να αναλάβει τη διανομή βοήθειας στη Γάζα από ένα δίκτυο που λειτουργούσε υπό τα Ηνωμένα Έθνη. Σε κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών 25 χωρών αναφέρουν:«Το μοντέλο διανομής βοήθειας της ισραηλινής κυβέρνησης είναι επικίνδυνο, τροφοδοτεί την αστάθεια και στερεί την ανθρώπινη αξιοπρέπεια από τους κατοίκους της Γάζας». Η έκκληση για τερματισμό του πολέμου και του τρόπου με τον οποίο το Ισραήλ διανέμει βοήθεια προέρχεται από αρκετές χώρες που είναι σύμμαχοι του Ισραήλ και του πιο σημαντικού υποστηρικτή του, των ΗΠΑ.
Παράλληλα ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Τόμας Μπάρακ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αίτημα του Λιβάνου να εγγυηθούν οι ΗΠΑ ότι θα σταματήσουν τα ισραηλινά πλήγματα στο λιβανέζικο έδαφος δήλωσε πως η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να «εξαναγκάσει» το Ισραήλ να κάνει οτιδήποτε. Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ πρότειναν σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Λιβάνου έναν «οδικό χάρτη» για τον πλήρη αφοπλισμό της Χεζμπολάχ μέσα σε τέσσερις μήνες, σε αντάλλαγμα για τον τερματισμό των ισραηλινών πληγμάτων και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων που παραμένουν ακόμη σε θέσεις στον νότιο Λίβανο.
Η Βηρυτός ζήτησε από την Ουάσινγκτον να λειτουργήσει ως «εγγυήτρια» για να διασφαλιστεί ότι το Ισραήλ θα αποσύρει πλήρως τις δυνάμεις του και θα σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον μελών της Χεζμπολάχ, εφόσον η ένοπλη οργάνωση αρχίσει να καταθέτει τα όπλα. Όταν ρωτήθηκε για αυτές τις εγγυήσεις, μετά τη συνάντησή του με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Ναουάφ Σαλάμ, ο Μπάρακ είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν καμιά δουλειά να προσπαθούν να αναγκάσουν το Ισραήλ να κάνει το οτιδήποτε». Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν πιέζουν τον Λίβανο για τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ, ούτε εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν κυρώσεις σε Λιβανέζους αξιωματούχους εάν δεν αφοπλιστεί η οργάνωση. «Δεν υπάρχουν συνέπειες, δεν υπάρχει απειλή, δεν υπάρχει μαστίγιο», είπε.
Ο Μπάρακ είναι εδώ και χρόνια στενός σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον διόρισε πρεσβευτή στην Τουρκία και ειδικό απεσταλμένο για τη Συρία. Αυτό ήταν το τρίτο ταξίδι του στον Λίβανο μέσα σε έναν μήνα για να συζητήσει τον οδικό χάρτη ο οποίος περιλαμβάνει από τον αφοπλισμό των μη κρατικών ένοπλων ομάδων, μέχρι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και βελτίωση των σχέσεων της χώρας με τη γειτονική Συρία.
Πηγή: tanea.gr