Καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τη χερσαία επίθεση στην περιοχή Ντέιρ αλ Μπάλαχ, στην κεντρική Γάζα, ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι και «τα τελευταία στηρίγματα που κρατούν τους ανθρώπους ζωντανούς στον θύλακα, καταρρέουν».
Από τα ξημερώματα της Τρίτης τέσσερις άνθρωποι πέθαναν από πείνα, ανάμεσά τους δύο μωρά – το ένα μόλις 40 ημερών, ενώ το τελευταίο 24ωρο οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 15 από την ίδια αιτία. Άλλοι 35 σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις εκ των οποίων οι οκτώ σε σημεία διανομής της διαβόητης ανθρωπιστικής βοήθειας που ελέγχει το Ισραήλ.
«Κάθε μέρα πηγαίνω στην αγορά, περπατάω μεγάλες αποστάσεις και περιπλανιέμαι, αλλά δεν μπορώ να βρω αλεύρι. Και αν το βρω, η τιμή του είναι τόσο υψηλή που απλά δεν μπορώ να το αντέξω οικονομικά»
Γιατροί και υγειονομικοί λιποθυμούν από την πείνα, δήλωσε ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρίνι. Την ίδια τύχη μοιράζονται και οι εργαζόμενοι του ΟΗΕ σε ανθρωπιστικούς τομείς.

Ο Μοχάμεντ Κέστα, Παλαιστίνιος δημοσιογράφος δημοσίευσε δύο φωτογραφίες του ίδιου. Μία πριν τον πόλεμο και μία τώρα
Η δραματική ανακοίνωση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα. Για πρώτη φορά στην πολύχρονη ιστορία του δικτύου, εργαζόμενος δημοσιογράφος κινδυνεύει να πεθάνει από την πείνα.
Καθημερινός αγώνας για το ψωμί
Η καθημερινότητα για τους Παλαιστίνιους είναι μία αδιάκοπη προσπάθεια να βρουν φαγητό και νερό την ώρα που προσπαθούν να γλιτώσουν από τις βόμβες.
Ο Atta Deifallah, ο οποίος πρέπει να φροντίσει για τη διατροφή 11 ατόμων, δήλωσε στο Al Jazeera ότι το να βρει αλεύρι «έχει γίνει ένας τεράστιος αγώνας».
«Κάθε μέρα πηγαίνω στην αγορά, περπατάω μεγάλες αποστάσεις και περιπλανιέμαι, αλλά δεν μπορώ να βρω αλεύρι. Και αν το βρω, η τιμή του είναι τόσο υψηλή που απλά δεν μπορώ να το αντέξω οικονομικά.
Συνηθίζαμε να πηγαίνουμε στα λεγόμενα σημεία διανομής βοήθειας, αλλά ουσιαστικά είναι παγίδες θανάτου».
Η UNRWA εκτιμά ότι τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στα σημεία διανομής φαγητού από τα τέλη Μαΐου. Σε κάποιες περιπτώσεις πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μόλις μία ημέρα σε επιχειρήσεις σφαγής των πεινασμένων.


Ο Αμπντουλάχ 5 ετών και η Χαμπίμπα τριών μηνών είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ο μεγαλύτερος αδερφός του έχει πεθάνει καθώς δεν μπόρεσε να ανακάμψει από ασθένεια
Η Hratche Koundarjian από τη μη κυβερνητική οργάνωση War Child, που οργανώνει με δεκάδες ακόμα οργανώσεις κινητοποίηση σήμερα στο Λονδίνο, ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι περίπου «το 94% των παιδιών στη Γάζα περιμένουν να πεθάνουν. Σχεδόν τα μισά ελπίζουν στον θάνατο. Κανονικά σε μία σύγκρουση, θα βλέπαμε το 20% των παιδιών να βιώνουν κάποιο επίπεδο τραύματος. Στη Γάζα είναι κάθε παιδί».
Ελλάδα και Κύπρος υπογράφουν το κείμενο που ζητά κατάπαυση πυρός
Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα σε συνδυασμό με την κατάρρευση των συνομιλιών καθώς το Ισραήλ επιμένει να μην δεσμεύεται σε μόνιμο τερματισμό του πολέμου και απόσυρσή του από τον παλαιστινιακό θύλακα, οδήγησε 25 χώρες του λεγόμενου μπλοκ της «Δύσης», συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, της Γαλλίας , του Καναδά και με την υπογραφή ανώτερου αξιωματούχου της Ε.Ε., να καταδικάσουν «την απάνθρωπη σφαγή» στα σημεία βοήθειας και να ζητήσουν τον άμεσο τερματισμό του πολέμου.
Σε μία σπάνια δήλωση ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λάμι, είπε στο BBC ότι αισθάνεται «αποτροπιασμό» και «αηδία» από τις σκηνές που έρχονται από τη Γάζα, όπως και ο «βρετανικός λαός».
«Αυτές δεν είναι λέξεις που χρησιμοποιούνται συνήθως από έναν υπουργό Εξωτερικών που προσπαθεί να είναι διπλωματικός, αλλά όταν βλέπεις αθώα παιδιά να απλώνουν το χέρι τους για φαγητό και τα βλέπεις να σκοτώνονται με τον τρόπο που είδαμε τις τελευταίες ημέρες, φυσικά η Βρετανία πρέπει να το καταγγείλει», είπε ο ίδιος ενώ η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει έντονες επικρίσεις ότι είναι συνένοχη στα εγκλήματα της Γάζας καθώς δεν έχει αναστείλει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ.


Κινητοποίηση δεκάδων ανθρωπιστικών οργανώσεων στο Λονδίνο
Σήμερα η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα προσχώρησαν επίσης στο κείμενο που καταδικάζει το Ισραήλ και ζητά εκεχειρία, σύμφωνα με το BBC, συμφωνώντας τελικά με τη θέση των περισσότερων κρατών της Ε.Ε.
Η Γερμανία από την άλλη επιμένει όπως φαίνεται να μην υπογράφει το κείμενο στέλνοντας το μήνυμα ότι το Τελ Αβίβ συνεχίζει να απολαμβάνει την αμέριστη στήριξή της ακόμα και τώρα που η διεθνής πίεση αυξάνεται.
Η αντίδραση του Ισραήλ στην ανακοίνωση των 27 κρατών ήταν ίδια με τις απαντήσεις που δίνει σχεδόν δύο χρόνια τώρα σε όποιον τολμά απλώς ακόμα και να επισημάνει τα εγκλήματα πολέμου που συντελούνται στη Γάζα.
«Δεν αρέσει στον πρόεδρο»
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ υποστήριξε ότι η κοινή δήλωση των ΥΠΕΞ «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα» και ότι θα στείλει λάθος μήνυμα στη Χαμάς.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η διοίκηση Τραμπ εμφανίζεται δυσαρεστημένη με το Ισραήλ αλλά χωρίς να προχωρά σε οποιαδήποτε δημόσια καταδίκη.
Δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών ανέφεραν ότι ο Τραμπ ήταν εκνευρισμένος με τον Νετανιάχου για τις επιθέσεις στη Συρία – που έγιναν παρά την εξομάλυνση των σχέσεων που προωθεί η Ουάσιγκτον με την καινούρια ηγεσία της αραβικής χώρας – και με την ισραηλινή επίθεση σε εκκλησία.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους ρωτήθηκε σχετικά για τις δολοφονίες των πεινασμένων στη Γάζα και για το εάν ο πρόεδρος Τραμπ είναι «ικανοποιημένος» από τον τρόπο με τον οποίο διανέμεται η βοήθεια.
«Ο πρόεδρος είναι ο μόνος λόγος που διανέμεται βοήθεια στη Γάζα», είπε. «Θέλει να δει η βοήθεια να διανέμεται με ειρηνικό τρόπο, χωρίς να χάνονται ζωές», πρόσθεσε και διαβεβαίωσε… ότι στον πρόεδρο «δεν αρέσει να βλέπει εικόνες με πεινασμένες γυναίκες και παιδιά».
Φρόντισε όμως να υπογραμμίσει ότι εξίσου στον πρόεδρο δεν αρέσει να δει την ανθρωπιστική βοήθεια να «καταλήγει στα χέρια τρομοκρατών» και εκτίμησε ότι και τα δύο μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα.
Δράση και όχι μόνο λόγια
Η εκπρόσωπος Τύπου δεν απάντησε όταν ρωτήθηκε αν ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Νετανιάχου για να του επισημάνει κάτι με τις δολοφονίες των αμάχων και δήλωσε για μια ακόμα φορά ότι η διευθέτηση της σύγκρουσης με διαπραγματεύσεις παραμένει «κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση».
Η αύξηση της διεθνούς πίεσης στο Ισραήλ σε ρητορικό επίπεδο δεν φαίνεται να λειτουργεί αποτρεπτικά για τον στρατό στο πεδίο της μάχης. Αντιθέτως το Ισραήλ, όπως έχει κάνει πολλές φορές μέχρι τώρα όταν αισθάνεται στρυμωγμένο, προχωρά επιδεικτικά σε νέες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.
Τώρα ήταν η σειρά του ΠΟΥ να δεχτεί επίθεση. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του οργανισμού, Τέντρος Γκεμπρεγέσους, το Ισραήλ χτύπησε την βασική αποθήκη του στην κεντρική Γάζα, συνέλαβε, έγδυσε και εξευτέλισε εργαζόμενους του ΠΟΥ και μέλη των οικογενειών τους, ενώ συνεχίζει να κρατά έναν από αυτούς αιχμάλωτο.
«Θέλουμε οι πολιτικοί μας να περάσουν από τα λόγια στην πράξη και να διασφαλίσουν ότι θα εφαρμοστεί πραγματικά κάτι απτό για να σταματήσει αυτή η βία», δήλωσε στο Al Jazeera η Φιόνα Σμιθ από την οργάνωση Oxfam που επίσης συμμετέχει στη σημερινή κινητοποίηση στο Λονδίνο με βασικό σύνθημα «Κόκκινη γραμμή για τη Γάζα».
Πηγή: in.gr