Στο δικαστικό προσκήνιο επανέρχεται η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών καθώς μετά την επ’ αόριστον αναβολή, για να μεταφραστούν μια σειρά από έγγραφα από την αγγλική στην ελληνική, η εκδίκαση της υπόθεσης προσδιορίστηκε για τις 24 Σεπτεμβρίου στο Β. Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.
Όπως είναι γνωστό στο εδώλιο κάθονται μόνο για πλημμεληματικές πράξεις τέσσερις ιδιώτες, επιχειρηματίες καθώς για όλα τα υπόλοιπα σκέλη η δικογραφία έχει αρχειοθετηθεί προκαλώντας μάλιστα πολλαπλές αντιδράσεις.
Η εκδίκαση της υπόθεσης σε κάθε περίπτωση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα είναι η πρώτη φορά που σε δημόσια διαδικασία μέσα από τις καταθέσεις δεκάδων μαρτύρων θα τεθούν στην κρίση της δικαιοσύνης όλες οι παράμετροι της σοβαρής αυτής υπόθεσης που πέρα από τις ποινικές της διαστάσεις, όπως εύστοχα έχουν παρατηρήσει νομικοί ακουμπά τον πυρήνα της λειτουργίας του κράτους δικαίου και συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία της δημοκρατίας και την προστασία συνταγματικών δικαιωμάτων όπως αυτό της προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών.
Η δίκη αρχικά είχε προσδιοριστεί στις 5 Μαρτίου 2025 αλλά μετά από διακοπή είχε τελικά αναβληθεί προκειμένου, όπως είχε ζητήσει η υπεράσπιση των κατηγορουμένων που δεν μιλούν την ελληνική γλώσσα, να μεταφραστούν μια σειρά από έγγραφα από τα αγγλικά ώστε να μην αποστερηθούν οι εντολείς του το δικαίωμα να γνωρίζουν ακριβώς γιατί δικάζονται. Αίτημα που αξίζει να σημειωθεί ότι τέθηκε για πρώτη φορά στο ακροατήριο. Τότε, το δικαστήριο είχε αναθέσει το μεταφραστικό έργο σε τέσσερις μεταφραστές και αρχικά η εκδίκαση της υπόθεσης είχε διακοπεί, αλλά τελικά αναβλήθηκε καθώς όπως έγινε γνωστό απαιτείτο περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί η μετάφραση των κρίσιμων εγγράφων.
Παρόντες στη δίκη αυτή θα είναι και αυτή τη φορά από τα έδρανα της υποστήριξης της κατηγορίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, οι οποίοι ήταν θύματα των τηλεφωνικών υποκλοπών, ενώ ο κατάλογος περιλαμβάνει περισσότερους από πενήντα μάρτυρες όπως πολιτικά πρόσωπα, ιδιώτες, δημοσιογράφους που με την έρευνα τους ανέδειξαν κρίσιμες πτυχές της υπόθεσης αλλά και τον πρώην πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών Χρήστο Ράμμο, ο οποίος στο πλαίσιο της εκπλήρωσης του θεσμικού του ρόλου είχε ερευνήσει σε βάθος την υπόθεση προκαλώντας μάλιστα αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο.
Πηγή: tanea.gr