Τα δύο νέα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα σε Νότιες Κυκλάδες και Ιόνιο τίθενται από σήμερα και έως τις 22 Σεπτεμβρίου σε δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και φορείς να υποβάλουν τα σχόλια και τις προτάσεις τους. Το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα αξιολογήσει στη συνέχεια τα σχόλια για τις αναγκαίες προσαρμογές.
Προς το παρόν, η Αθήνα περιμένει το πως και το πότε θα υπάρξει αντίδραση της Τουρκίας, καθώς πέραν της περιβαλλοντικής διάστασης των πάρκων, υπάρχει και η γεωπολιτική. Εξάλλου η Αγκυρα είχε κινητοποιηθεί, αντιδρώντας και μόνο στην προαναγγελία των πάρκων από την ελληνική κυβέρνηση.
Ήδη στο πάρκο του Αιγαίου (Νότιες Κυκλαδες) υπάρχει η ζώνη Κίναρος – Λέβιθα, την οποία η Τουρκία θεωρεί γκρίζα ζώνη. Ήταν τέλος του 2024, όταν μετά από επίσκεψη του υπουργού Αμυνας Νίκου Δένδια σε Ψέριμο, Κίναρο και Λέβιθα, τουρκικά μέσα προκαλούσαν, μιλώντας για «τουρκικά νησιά» και κατηγορώντας την Ελλάδα για «παραβιαση της Συνθήκης της Λωζάνης».
Από την Αθήνα μιλούν για χωροθέτηση με αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία – σύνταξη και κατάθεση στο ΣτΕ του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος – μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα είναι δίκτυα διασυνδεδεμένων προστατευόμενων περιοχών. Η δημιουργία τους προσφέρει σημαντικά πρόσθετα πλεονεκτήματα σε σχέση με τις μέχρι σήμερα μεμονωμένες προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000, κυρίως λόγω της ολιστικής οικολογικής, διοικητικής και κοινωνικοοικονομικής προσέγγισης. Σκοπός τους είναι η διατήρηση της μοναδικής βιοποικιλότητας, η προστασία και η αποκατάσταση των οικοτόπων και η προώθηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το θαλάσσιο περιβάλλον.
Πηγή: tanea.gr