Τα Labubu κυκλοφορούν κυρίως σε «τυφλά κουτιά» (blind boxes), όπου κανείς δεν ξέρει ποιο σχέδιο θα του τύχει. Αυτό ενεργοποιεί τον μηχανισμό της ανταμοιβής στον εγκέφαλο, με τρόπο παρόμοιο με τα social media: ντοπαμίνη, προσμονή, ενθουσιασμός.
Η σπανιότητα ενός Labubu αυξάνει την αξία του στα μάτια του κατόχου. Όσο πιο δύσκολο να αποκτηθεί, τόσο πιο επιθυμητό γίνεται. Αυτή η τακτική “gamification” (παιχνιδοποίησης) ενισχύει την εμμονή γύρω από τη συλλογή.
Η άνοδος της “kidult” κουλτούρας
Μπορεί να φαίνεται παιδικό, αλλά χιλιάδες ενήλικες συλλέγουν Labubu, βρίσκοντας μέσα από αυτά παρηγοριά, δημιουργικότητα και συναισθηματική αποφόρτιση. Η κουλτούρα του “kidult” (ενήλικες που αγαπούν παιδικά ή νοσταλγικά αντικείμενα) αυξάνεται παγκοσμίως.
Για πολλούς, είναι ένας τρόπος να επανασυνδεθούν με την παιδική τους αθωότητα ή να εκφράσουν πτυχές της προσωπικότητάς τους που στην καθημερινότητα δεν βρίσκουν διέξοδο.
Το Labubu είναι μικρό σε μέγεθος, αλλά τεράστιο σε νόημα. Συνδυάζει τη συναισθηματική αξία με το πολιτισμικό συμβολισμό και την προσωπική έκφραση. Είναι ένα σύγχρονο αντικείμενο-καθρέφτης που μας βοηθά να συνδεθούμε με τον εαυτό μας και με τους άλλους. Δεν είναι απλώς μια viral μόδα είναι αντανάκλαση των αναγκών της εποχής.
Πηγή: govastileto.gr