Καινοτομία: Παραμένει το χάσμα Ελλάδα με ΕΕ – Πού υστερεί –

Καινοτομία: Παραμένει το χάσμα Ελλάδα με ΕΕ – Πού υστερεί

Κάτω από τον μέσο όρο είναι οι επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα της καινοτομίας, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2025, που αποκαλύπτει τις σοβαρές ανισότητες μεταξύ Βορρά και Νότου στην ΕΕ.  Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στην κατηγορία των «μέτριων καινοτόμων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καινοτομία. Η χώρα μας καταγράφει επίδοση 85,3 μονάδων, σημαντικά χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ που διαμορφώνεται στις 112,6 μονάδες, καταλαμβάνοντας μία από τις χαμηλότερες θέσεις στην κατάταξη των κρατών-μελών.

Η έκθεση αξιολογεί μια σειρά δεικτών που σχετίζονται με το οικοσύστημα καινοτομίας κάθε χώρας, όπως οι επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη (R&D), οι συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων, οι αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, η τεχνολογική εξαγωγική δραστηριότητα και η ψηφιακή ωριμότητα του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η Ελλάδα παρουσιάζει υστέρηση σε κρίσιμους τομείς, όπως οι ιδιωτικές επενδύσεις στην R&D, η ένταση καινοτομίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), η συμμετοχή σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι αιτήσεις για πατέντες και σήματα, καθώς και οι εξαγωγές προϊόντων υψηλής και μεσαίας τεχνολογίας. Παράλληλα, περιορισμένη είναι η συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων στην παραγωγή επιστημονικών δημοσιεύσεων υψηλού κύρους ή διεθνών συνεργασιών.

Υπάρχουν και καλά

Ωστόσο, υπάρχουν και θετικά στοιχεία: η Ελλάδα εμφανίζει ικανοποιητική επίδοση στην πρόσβαση του πληθυσμού σε ευρυζωνικά δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, στον αριθμό πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στη γενικότερη ψηφιακή κατάρτιση. Επίσης, καταγράφεται σχετική πρόοδος στην υποστήριξη της καινοτομίας μέσω δημόσιων επιδοτήσεων και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η γενική εικόνα για την ΕΕ αποτυπώνει σημαντικές ανισότητες. Η κατηγορία των «ηγέτιδων χωρών στην καινοτομία» περιλαμβάνει κράτη όπως η Σουηδία (155,5 μον.), η Δανία (152), η Ολλανδία (145,3) και η Φινλανδία (141,1), τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο όρο της Ένωσης. Αντίθετα, χώρες της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Κροατία και η Λιθουανία, παραμένουν στις χαμηλότερες θέσεις, επιβεβαιώνοντας το χάσμα Βορρά-Νότου και Δύσης-Ανατολής στον τομέα της καινοτομίας.

Στην ίδια έκθεση περιλαμβάνονται και συγκριτικά στοιχεία για τις ελληνικές περιφέρειες. Αν και ορισμένες περιοχές, όπως η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία, εμφανίζουν σχετικά καλύτερες επιδόσεις, συνολικά η χώρα παραμένει στην κατηγορία των «μέτριων καινοτόμων», ενώ αρκετές περιφέρειες της περιφέρειας εμφανίζονται ακόμα χαμηλότερα, με χαρακτηριστικά περιορισμένης καινοτομικής δραστηριότητας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι η ενίσχυση των επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία, η προώθηση συνεργειών μεταξύ ΜΜΕ και ερευνητικών ιδρυμάτων, καθώς και η περαιτέρω στήριξη της τεχνολογικής ανάπτυξης αποτελούν κρίσιμες προτεραιότητες για την Ελλάδα προκειμένου να καλύψει το έλλειμμα και να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Συνολικά, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2025, η Ελλάδα παραμένει στην τρίτη κατηγορία της καινοτομίας στην Ευρώπη, με χαμηλές επιδόσεις σε επενδύσεις έρευνας, ανάπτυξης και συνεργασίες ΜΜΕ–ερευνητικών φορέων. Περίπου, στην… ίδια τάξη.

Πηγή: in.gr

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ