«Σε κλοιό καύσωνα όλη η χώρα για έξι μέρες»: είναι τόσο η ανησυχητική η κατάσταση όσο περιγράφεται;
Οι επιστήμονες απαντούν καταφατικά μιλώντας για αυτόν πολυήμερο καύσωνα που θα πλήξει όλα τα Βαλκάνια και όσον αφορά τη χώρα μας, θα ξεκινήσει να επελαύνει από τη Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία, την Αργολίδα και στη συνέχεια θα κάνει την εμφάνισή του σε Αττική, Έβρο, Κιλκίς, Σέρρες και Πέλλα.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΜΥ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο: «Το ερχόμενο Σάββατο, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει λίγο τις απογευματινές ώρες, όμως επί της ουσίας και το Σάββατο ημέρα καύσωνα θεωρείται. Η “ανάσα” θα έρθει την επόμενη Κυριακή».
«Οι μεγάλες πόλεις λόγω του φαινομένου της “αστικής θερμικής νησίδας” θα βρεθούν στο επίκεντρο αυτού του καύσωνα» συμπληρώνει ο διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.
Ο ίδιος σημειώνει πως η ειδοποιός διαφορά του τωρινού καύσωνα δεν είναι μόνο οι υψηλές θερμοκρασίες που θα φτάσουν τοπικά έως και τους 45 βαθμούς Κελσίου. «Αυτές είναι τιμές που τις έχουμε ξαναδεί» λέει ο κ. Λαγουβάρδος.
«Το ανησυχητικό είναι πως την τελευταία πενταετία, αρχής γενομένης από το 2021 και έπειτα το 2023, το 2024 και το 2025, στην Ελλάδα έχουμε καύσωνες μεγάλους σε διάρκεια. Επεισόδια καύσωνα είχαμε και στο παρελθόν, η διάρκεια τους δεν ξεπερνούσε όμως τις τρεις ή τέσσερις μέρες. Πέρυσι τον Ιούλιο, είχαμε 16 ημέρες καύσωνα, το 2023, 15 μέρες, το 2021 είχαμε δύο δεκαήμερα με καύσωνα. Οι επιστήμονες πιθαναλογούσαμε πως δεδομένου του ότι είχαμε καύσωνες το 2023 και το 2024, φέτος θα είχαμε ένα διάλλειμα. Αυτό όμως δεν συνέβη. Πρόκειται για κατάσταση που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή. Και είναι κάτι που βλέπουμε να ισχύει σε όλη τη Μεσόγειο, όχι μόνο στην Ελλάδα».
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο οι επιστήμονες εκτιμούν πως ο φετινός Ιούλιος θα είναι μέσα στους τρεις πιο ζεστούς των τελευταίων 100 ετών. «Είμαστε στο δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι με πολύ ζεστούς Ιουλίους ενώ έχουν προηγηθεί ζεστοί Ιούνιοι», σημειώνει ο ίδιος.
Σε αυτό το δεύτερο στη σειρά κύμα καύσωνα (την περασμένη εβδομάδα ζήσαμε την πρώτη φάση του καύσωνα στην πιο ήπια του μορφή, ενώ τώρα εισερχόμαστε στη δεύτερη φάση με ένα δύσκολο εξαήμερο), οι συνθήκες θα είναι επιβαρυντικές, πολλαπλασιαστικά μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, για το σύνολο του πληθυσμού.-«Η μοναδική πιο “ξεκούραστη” μέρα ήταν το περασμένο Σάββατο».
Οι τροπικές νύχτες της Αθήνας
Η Αθήνα θα βρεθεί στο επίκεντρο αυτού του καύσωνα κι ας μην «ξεκινήσει» αμέσως με 40άρια.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, σήμερα Δευτέρα 21/7 στο κέντρο της Αθήνας η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 38 βαθμοί Κελσίου, την Τρίτη 39 βαθμοί, τη Τετάρτη 40. Την Πέμπτη το θερμόμετρο στο κέντρο της Αθήνας θα δείχνει 41 έως και 42 βαθμούς Κελσίου, την Παρασκευή 41 βαθμούς, το Σάββατο 39.
Η πολύ δύσκολη θέση της Αθήνας οφείλεται σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο σε αυτό το φαινόμενο που στη Δυτική Ευρώπη ονομάζουν «τροπικές νύχτες», αποτέλεσμα του μηχανισμού της αστικής θερμικής νησίδας.
«Στο εξωτερικό ονομάζουν έτσι τις νύχτες που το θερμόμετρο ανεβαίνει πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου» αναφέρει ο κ. Γιαννόπουλος, προσθέτοντας πως: «Στην Αθήνα από την Τρίτη κι έπειτα δεν θα έχουμε απλώς τροπικές νύχτες αλλά υπέρ τροπικές νύχτες με το θερμόμετρο να δείχνει σταθερά πάνω από 28 βαθμούς Κελσίου. Την Πέμπτη το βράδυ στις 21.00, στον Πειραιά, η θερμοκρασία θα είναι 35 βαθμοί Κελσίου. Οι για πολλές μέρες συνεχόμενα υψηλές θερμοκρασίες είναι αυτό που θα κουράσει πολύ τους Αθηναίους».
Ο κ. Γιαννόπουλος φέρνει ως παράδειγμα, την Κόνιτσα, όπου η θερμοκρασία το μεσημέρι της Πέμπτης θα φτάσει στους 40 βαθμούς Κελσίου, όμως το βράδυ θα πέσει στους 22.
HEAT-ALARM για ακραία επιβάρυνση με το «καλημέρα σας»
Για μια δύσκολη κατάσταση, με τους δείκτες επικινδυνότητας θερμικής επιβάρυνσης του HEAT- ALARM, να κινούνται από σήμερα από την «υψηλή θερμική επιβάρυνση» μέχρι την «ακραία θερμική επιβάρυνση», κάνει λόγο και ο Χρήστος Γιάνναρος, επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού έργου HEAT-ALARM.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Αθήνα μέχρι την Τετάρτη (23/7) ο δείκτης δεν θα βρίσκεται στην «ακραία θερμική επιβάρυνση».
«Αυτό οφείλεται στη θαλάσσια αύρα» σημειώνει ο συνεργάτης του MΕΤΕΟ και εξηγεί: «Οταν η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ στεριάς και θάλασσας μεγαλώνει, σχηματίζεται έντονη αύρα, η οποία καταφέρνει να διεισδύσει μέχρι και το κέντρο της πόλης. Παρόλα αυτά, το φαινόμενο της “αστικής θερμικής νησίδας” ανακόπτει σε έναν βαθμό την ανακουφιστική παρουσία της αύρας».
Λόγω της παράλληλης απουσίας των ανέμων, η επιβάρυνση των πολιτών θα είναι σημαντική και στα νησιά-Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Βόρειο Αιγαίο. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Γιάνναρο, από τον καύσωνα πρέπει να προστατευτούν όλες οι κοινωνικές ομάδες και όχι μόνο οι ευάλωτοι. «Η φυσική δραστηριότητα είναι απαγορευτική για όλους κατά τις μεσημεριανές ώρες», αναφέρει ο ίδιος.
Μεγάλη προσοχή και φροντίδα χρειάζονται εκτός από τους ηλικιωμένους και τα παιδιά. «Το θερμορυθμιστικό σύστημα δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί πλήρως στα παιδιά και έτσι αντανακλαστικά όπως η αίσθηση της δίψας δεν είναι ακόμα όσο ανεπτυγμένα θα έπρεπε» καταλήγει ο κ. Γιάνναρος.
Πηγή: in.gr