Του Δημήτρη Γκάτσιου
Πολιτικός “καύσωνας” διαρκείας στη Βουλή, με αφορμή τις υποθέσεις των Τεμπών και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μέσα σε διάστημα οκτώ ημερών κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης δίνουν επαναλαμβανόμενα…ραντεβού στην Ολομέλεια, με την καταγεγραμμένη ατμόσφαιρα, όπως αυτή ορίζεται από την ανταλλαγή σφοδρών πυρών και αιτιάσεων, να δείχνει προς την κατεύθυνση της τελικής σύγκρουσης, πριν το Κοινοβούλιο περάσει σε…momentum θερινών διακοπών. Πρώτος σταθμός, η αυριανή συζήτηση για την παραπομπή του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, στο Δικαστικό Συμβούλιο για τα Τέμπη. Θα ακολουθήσουν (στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας) οι δύο μεγάλες συζητήσεις για την υπόθεση των “αμαρτωλών” επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αρχικά, για την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η οποία έχει ως σημείο αναφοράς τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής που θα θέσει στο…μικροσκόπιο την σχεδόν τριαντάχρονη πορεία του Οργανισμού. Και αμέσως μετά για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Πεδίο ανταλλαγής πυρών
Το κλίμα στην αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια για το πόρισμα της προανακριτικής για τον κ. Καραμανλή αναμένεται ιδιαίτερα συγκρουσιακό. Το πόρισμα ζητεί την παραπομπή του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών στο Δικαστικό Συμβούλιο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν δείξει ήδη τις προθέσεις τους για τους τόνους που θα επιλέξουν απέναντι στην κυβέρνηση. Και οι προθέσεις αυτές που σχετίζονται με τη συνεχή εκτόξευση κατηγοριών προς το Μέγαρο Μαξίμου για “αντισυνταγματικές και αντιθεσμικές μεθοδεύσεις” και για “κουκούλωμα” σημάδεψαν την τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής. Όταν ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά αποχώρησαν, εξαπολύοντας σφοδρά πυρά εναντίον της κυβέρνησης.
Πριν τις ολιγοήμερες διακοπές του Αυγούστου, η νέα σκληρή αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης θα έχει ως επίκεντρο τον ΟΠΕΚΕΠΕ. “Η εξεταστική επιτροπή σε επίπεδο κάθαρσης, εφόσον για πρώτη φορά λειτουργήσει σωστά και αυτό είναι στο χέρι του πολιτικού συστήματος, είναι η μόνη απάντηση. Η αντιπολίτευση λέει να κάνουμε προανακριτική για να δούμε εάν έχουν ποινικές ευθύνες ο Βορίδης και ο Αυγενάκης. Εμείς έχουμε απαντήσει πως δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο. Εμείς λέμε ελάτε να κάνουμε εξεταστική, χωρίς να φέρετε τώρα κάποια πρόταση, για να δούμε και για αυτούς τους δύο πρώην υπουργούς εάν πραγματικά υπάρχουν στοιχεία. Γιατί μέχρι τώρα δεν βλέπουμε ποινικά στοιχεία”, ανέφερε (Σκάι) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. “Η εξεταστική θα φωτίσει και τη δική μας την περίοδο. Θα έρθουν οι διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ των ημερών μας και θα πιεστούν, όπως πρέπει και από τα υπόλοιπα κόμματα να απαντήσουν. Θα φωτιστεί και αυτή, θα φωτιστούν και όλοι οι περίοδοι. Άρα, η λογική των κομμάτων μόνο σε μία συγκεκριμένη περίοδο και σε δύο πρώην υπουργούς, μήπως είναι η ανάποδη συγκάλυψη;”, σχολίασε ο κ. Μαρινάκης, με την κυβέρνηση να προσκαλεί την αντιπολίτευση να υπερψηφίσει την πρόταση για εξεταστική επιτροπή, επισημαίνοντας πως, εφόσον προκύψουν ισχυρά στοιχεία ποινικών ευθυνών, τότε θα προχωρήσει στη σύσταση προανακριτικής.
Από την πλευρά της, η Χαριλάου Τρικούπη διακρίνει…δύο μέτρα και δύο σταθμά στις κυβερνητικές επιλογές. “Είναι αντιφατικό στην υπόθεση των Τεμπών να λένε ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα και να θέλουν την προανακριτική, βεβαίως με fast track διαδικασίες, και εδώ να λένε ότι δε βλέπουν τίποτα. Γιατί αρνούνται την ευκαιρία να λάμψει η αλήθεια; Ενώ διατυμπανίζουν την κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, συγχρόνως αρνούνται την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική, υποστηρίζοντας πως θέλουν εξεταστική επιτροπή από το 1998. Ο κ. Μητσοτάκης που έλεγε σε συνέντευξή του, με αφορμή τα Τέμπη, ότι οι εξεταστικές δεν βγάζουν κανένα αποτέλεσμα, τώρα προτείνει τη σύσταση μίας”, σχολιάζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Όσον αφορά στη δρομολογούμενη ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για σοβαρά ερωτήματα. “Ελεγκτής και ελεγχόμενος θα βρίσκονται υπό την ίδια σκέπη. Εμείς δε θα δεχθούμε τη δομική κατάργηση του Οργανισμού με τροπολογία της τελευταίας στιγμής. Δεδομένου ότι στο άρθρο 252 του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνονται τεχνικές παράμετροι πρόσβασης της ΑΑΔΕ σε δεδομένα του ΟΠΕΚΕΠΕ”, είναι το σήμα που εκπέμπεται.
Πηγή: capital.gr