Το ΠΑΣΟΚ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η στρατηγική της αποδόμησης του Μαξίμου

Η Τουρκία δεν έχει θέση στο νέο σύστημα ασφάλειας που...

του Δημήτρη Γκάτσιου 

Στο μέτωπο της ανάδειξης των κυβερνητικών ευθυνών που σχετίζονται με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και του “αμαρτωλού” παρελθόντος του Οργανισμού γύρω από τις αγροτικές επιδοτήσεις επιμένει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Στο παρά πέντε των έντονων πολιτικών διαξιφισμών που αναμένεται να εξελιχθούν σε σκηνικό Ολομέλειας της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τις προτάσεις περί σύστασης εξεταστικής και προανακριτικής επιτροπής, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πληθαίνει τις δημόσιες τοποθετήσεις του. Μέσα από αυτό το νέο κύμα των παρεμβάσεων, ο κ. Ανδρουλάκης δεν αναδεικνύει μόνο τους στόχους της Χαριλάου Τρικούπη, προκειμένου να “πέσει άπλετο φως σε ένα μείζον ζήτημα με ελληνική και ευρωπαϊκή διάσταση”. Στέκεται σαφέστατα δηκτικός και οξύς εναντίον της κυβερνητικής έδρας και του πρωθυπουργού. Κατηγορεί το Μέγαρο Μαξίμου για “υποκρισία”, υπενθυμίζοντας σειρά απαξιωτικών δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών για τις εξεταστικές επιτροπές, ενώ σε χρόνο παράλληλο η Χαριλάου Τρικούπη θέτει έναν και μόνο όρο, για να συμμετάσχει στην επικείμενη εξεταστική επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.

“Πετάει το γάντι”

Για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, για τον κ. Ανδρουλάκη, η κυβερνητική πλειοψηφία που έχει, όπως σχολιάζουν στελέχη, απαξιώσει πλήρως τον θεσμό της εξεταστικής επιτροπής, τώρα τον χρησιμοποιεί ως… επικοινωνιακό σωσίβιο. Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει να προτάσσει εξακολουθητικά τη δημόσια διατυπωμένη θέση του. Σύμφωνα με αυτή, όποτε έρχεται δικογραφία στη Βουλή (βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος και μέχρι αυτό να αναθεωρηθεί) πρέπει να γίνεται προανακριτική, “ώστε να καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι η Βουλή των Ελλήνων δεν είναι πλυντήριο ποινικών ευθυνών υπουργών της εκάστοτε κυβέρνησης”. 

Ο κ. Ανδρουλάκης, με το βλέμμα στις επόμενες εντός της Ολομέλειας… μάχες, προσκαλεί τους βουλευτές όλων των κομμάτων να υπερψηφίσουν την προανακριτική επιτροπή, πετώντας, ταυτόχρονα, το γάντι στον πρωθυπουργό. Όπως επισημαίνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Μητσοτάκης, “που βρίσκεται αντιμέτωπος με ακόμα ένα μεγάλο φάλτσο της εξαετούς γαλάζιας διακυβέρνησης”, πρέπει να επιδείξει πολιτική τόλμη και να υπερψηφίσει την προανακριτική που προτείνει η Χαριλάου Τρικούπη, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό στη Δικαιοσύνη να διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες που καταγράφονται μέσα στη δικογραφία. “Τι απαντούν; Δεν επιτρέπουμε στη Δικαιοσύνη να κάνει την οποιαδήποτε έρευνα, αλλά κάνουμε εξεταστική επιτροπή για να κάνουμε εμείς μια δική μας έρευνα, πέραν από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη, από το 1998. Ας πάει και από… τον Καποδίστρια”, ήταν το καυστικό σχόλιο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Μπαράζ επιθέσεων

Όσο ο χρόνος προς τη μητέρα των μαχών στο Κοινοβούλιο για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ πλησιάζει, η Χαριλάου Τρικούπη επιλέγει να ανεβάζει τα ντεσιμπέλ της κριτικής προς την Ηρώδου Αττικού 19 και τη Νέα Δημοκρατία. Για τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το κυβερνητικό οικοσύστημα:

– Έκανε πλάτες στο καθετοποιημένο “γαλάζιο” κύκλωμα ελεγκτών, διοικούντων του ΟΠΕΚΕΠΕ και αγροτοσυνδικαλιστών του κυβερνώντος κόμματος, που λυμαίνονταν τους ευρωπαϊκούς πόρους.

– Ενέκρινε το ξεμπλοκάρισμα “αμαρτωλών” ΑΦΜ κάθε φορά που κάποιος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ έβαζε το μαχαίρι στο κόκαλο.

– Κάνει δώρο την παραγραφή στον κ. Βορίδη και την αμνήστευση στον κ. Αυγενάκη, πετώντας στο καλάθι των αχρήστων τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

“Η Νέα Δημοκρατία φοβάται την έρευνα, φοβάται την προανακριτική επιτροπή και γι’ αυτό επιλέγει ανενδοίαστα το… ξέπλυμα των ποινικών ευθυνών των υπουργών της”, είναι το σήμα που εκπέμπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Το μέτωπο

Σε χρόνο παράλληλο και σε φόντο… κεντροαριστεράς, οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται πως έρχονται για να μεγαλώσουν την ήδη καταγεγραμμένη απόσταση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής του Νίκου Ανδρουλάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ του Σωκράτη Φάμελλου. 

Η Κουμουνδούρου εγκαλεί τη Χαριλάου Τρικούπη, ότι και σε αυτή την περίπτωση (των αγροτικών επιδοτήσεων και του ΟΠΕΚΕΠΕ) επέλεξε να ακολουθήσει τον αποκαλούμενο και μοναχικό δρόμο. “Το μισό υπουργικό συμβούλιο αναφέρεται στη δικογραφία. Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λάθος. Έπρεπε να επιλέξει να κάνουμε όλοι μαζί μία πρόταση, γιατί απέναντι στη διαφθορά και απέναντι στη δεξιά οι απαντήσεις πρέπει να είναι συνολικές. Όταν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή διερευνά την κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν έχει το περιθώριο ο κ. Ανδρουλάκης να κάνει συμψηφισμούς”, σημείωσε (Σκάι) ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. “Ακούω να λένε ότι κάνω συμψηφισμούς, επειδή αναφέρω για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ τη διάσταση από το 2017. Δεν βάλαμε στο κείμενό μας κανέναν υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει κάποιος στη δικογραφία, θέλω να είμαι δίκαιος. Αλλά η στρέβλωση να δηλώνονται και να παίρνονται επιδοτήσεις χωρίς ζώα, ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ. Τον ακούσατε να πει κουβέντα τον κ. Τσίπρα;”, επισήμανε (Action 24) ο κ. Ανδρουλάκης. Από τη Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, σπεύδουν να υπενθυμίσουν πως:

– Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν έχει καταθέσει ποτέ πρόταση που να σχετίζεται με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής μαζί με άλλον πολιτικό σχηματισμό.

– Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν είναι πολιτική, αλλά διαθέτει ξεκάθαρα νομικά χαρακτηριστικά. 

Τα… νέα τζαρτζαρίσματα, πάντως, ανάμεσα στη Χαριλάου Τρικούπη και την Κουμουνδούρου μπορούν, κάλλιστα, να διαβαστούν υπό το πρίσμα των επερχόμενων δημοσκοπήσεων. Η ανάγκη να υπάρξει ώθηση στην πρόθεση ψήφου θεωρείται δεδομένη και για τα δύο κόμματα. Για το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να επαναφέρει σταδιακά στο προσκήνιο το αφήγημα περί ύπαρξης ενός εναλλακτικού πόλου διακυβέρνησης. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ξεφύγει από το περιβάλλον του μονοψήφιου ποσοστού, που είναι παγιωμένο εδώ και μήνες. 
 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ