Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Η Αθήνα γνωρίζει μία από τις πιο δυναμικές τουριστικές χρονιές των τελευταίων ετών, με την τουριστική κίνηση να καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο και να επεκτείνεται σε όλο τον χρόνο. Οι εικόνες από το κέντρο της πρωτεύουσας είναι ενδεικτικές: γεμάτες πλατείες, πολυάριθμα γκρουπ τουριστών στην Ακρόπολη, ουρές σε μουσεία και πολυκοσμία σε καφέ και εστιατόρια. Με τους πρώτους έξι μήνες του 2024 να έχουν ήδη κλείσει θετικά, οι προσδοκίες για την υπόλοιπη χρονιά είναι υψηλές. Επίσης, οι κρατήσεις για συνέδρια για το φθινόπωρο κινούνται ήδη σε καλά επίπεδα, ενώ τα επαγγελματικά ταξίδια (MICE) αρχίζουν να επιστρέφουν δυναμικά.
Όπως σημειώνουν στο Capital επιχειρηματίες του χώρου, η Αθήνα έχει “κεφαλαιοποιήσει” τη φήμη της ως ασφαλούς και δυναμικού προορισμού. Είναι χαρακτηριστικό πως στο πεντάμηνο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών καταγράφηκαν 2,8 εκατ. διεθνείς αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση 7,5%. Οι πληροφορίες λένε πως οι πληρότητες στα ξενοδοχεία ξεπερνούν το 80%, ενώ τα καταλύματα Airbnb παρουσιάζουν επίσης υψηλή πληρότητα, με τις κρατήσεις για τους θερινούς μήνες να αγγίζουν ήδη το 80% σε ορισμένες περιοχές του κέντρου.
Πώς πάνε οι τιμές
Πηγές της αγοράς έλεγαν πως οι τιμές στα ακριβά καταλύματα στο κέντρο της Αθήνας έχουν χτυπήσει ταβάνι, έχοντας σε πολλές περιπτώσεις διπλασιαστεί σε σύγκριση με αυτές πριν από τον κορονοϊό. Η αμερικανική αγορά εξακολουθεί να είναι η πρώτη για τα πολυτελή ξενοδοχεία και, παρά τις γεωπολιτικές εξελίξεις, η κίνηση παραμένει υψηλή.
Σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων Αττικής, το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων στην Αθήνα διαμορφώθηκε στο 67,3%, ποσοστό σχεδόν σταθερό σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024, σημειώνοντας ήπια αύξηση της τάξης του 1,6%. Πιο θετικά ήταν τα στοιχεία σε ό,τι αφορά τη Μέση Τιμή Δωματίου (ADR), η οποία ανήλθε στα 136,24 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 5,6% συγκριτικά με το περσινό πρώτο τετράμηνο. Αντίστοιχα, το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) ανήλθε σε 91,67 ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο 7,4% σε ετήσια βάση.
Αν και ο Απρίλιος του 2025 αποτέλεσε τον καλύτερο μήνα του τετραμήνου από πλευράς απόδοσης, παρουσίασε υποχώρηση τόσο στη μέση πληρότητα όσο και στο RevPAR σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024. Συγκεκριμένα, η πληρότητα διαμορφώθηκε στο 78,4%, έναντι 83,1% τον Απρίλιο του 2024, ενώ το RevPAR μειώθηκε ελαφρώς, στα 128,33 ευρώ, από 130,01 ευρώ πέρσι. Ωστόσο θετική εικόνα παρουσίασε η Μέση Τιμή Δωματίου, η οποία κατέγραψε αύξηση 4,6%, φτάνοντας τα 163,68 ευρώ, έναντι 156,52 ευρώ τον Απρίλιο του προηγούμενου έτους.
Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, οι επιδόσεις της Αθήνας κατά το α’ τετράμηνο του 2025 κινούνται σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Η ελληνική πρωτεύουσα ακολουθεί στενά τις τάσεις αγορών όπως η Ρώμη, η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη και η Κωνσταντινούπολη. Η Μαδρίτη κατέγραψε οριακή αύξηση πληρότητας κατά 0,1%, ενώ η Βαρκελώνη εμφάνισε μικρή πτώση της τάξης του -0,7%. Αντίθετα, η Ρώμη σημείωσε αύξηση 0,9% και η Κωνσταντινούπολη παρουσίασε την πιο έντονη άνοδο, με 3,3% σε σχέση με το περσινό τετράμηνο.
Οι νέες επενδύσεις
Η ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας καταγράφει νέο κύμα επενδυτικής δραστηριότητας, με σειρά από αξιοσημείωτα deals και διαγωνισμούς για μετατροπή εμβληματικών ακινήτων σε πολυτελή ξενοδοχεία. Με την τουριστική ζήτηση στην πρωτεύουσα να παραμένει ισχυρή, μεγάλοι όμιλοι και επενδυτές “ποντάρουν” στην αναγέννηση ιστορικών κτιρίων στο κέντρο της πόλης.
Ένα από τα πιο πρόσφατα deals αφορά την εκμίσθωση εξαώροφου διατηρητέου ακινήτου στην οδό Ακαδημίας 31, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), στην εταιρεία Empiria Group (πρώην “Κανάβα Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε.”), που ανήκει στους Αντώνη Ηλιόπουλο και Κάλια Κωνσταντινίδου.
Το κτίριο, συνολικής επιφάνειας 2.750 τ.μ. (2.404 τ.μ. ωφέλιμη), μισθώθηκε για 35 έτη με δυνατότητα παράτασης 15 ετών, έναντι ετήσιου μισθώματος 800.000 ευρώ. Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο, το ακίνητο θα μετατραπεί σε πολυτελές boutique ξενοδοχείο 42 σουιτών (εκ των οποίων δύο executive), με συνολική επένδυση που ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ. Το νέο ξενοδοχείο αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2027.
Ιστορικά ακίνητα στην καρδιά της Αθήνας έχουν επίσης προσελκύσει το ενδιαφέρον της ξενοδοχειακής αγοράς σε διαγωνισμούς του ΕΦΚΑ: ένα από αυτά είναι το πρώην Μέγαρο ΤΣΜΕΔΕ στην οδό Κολοκοτρώνη. Το διατηρητέο κτίριο (4.213 τ.μ.) χτίστηκε το 1938 και μέχρι το 2015 στέγαζε γραφεία. Η μίσθωση θα έχει διάρκεια 30 ετών, με δυνατότητα επέκτασης για 10 ακόμα χρόνια, ενώ προβλέπεται και σημαντική επένδυση για την ανακαίνιση του ακινήτου. Συγκρότημα δύο διατηρητέων ακινήτων στην οδό Βουλής 6, χαρακτηρισμένων ως έργα τέχνης, προσφέρεται επίσης προς εκμίσθωση, με ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα 10.700 ευρώ, όπως αναφερόταν στον τελευταίο διαγωνισμό.
Πριν από έναν μήνα έκανε ντεμπούτο το “Athens Capital Suites”, η νέα μονάδα της ΛΑΜΨΑ Α.Ε. Πρόκειται για 19 πολυτελείς σουίτες υπό το σήμα MGallery Collection του γαλλικού ομίλου Accor. Η επένδυση, που εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 4 εκατομμύρια ευρώ, υλοποιήθηκε σε διατηρητέο ακίνητο που ανήκει στον ΕΦΚΑ και που ύστερα από διαγωνισμό παραχωρήθηκε στον όμιλο ΛΑΜΨΑ. Η εταιρεία έχει δικαίωμα προτίμησης και στον διαγωνισμό του ΕΦΚΑ για την εκμίσθωση οικοπέδου στην οδό Κριεζώτου 8-10 στο Σύνταγμα, ως χώρου στάθμευσης.
Πρόσφατα άνοιξε και το Adia Aluma Athens Curio Collection by Hilton, το πολυτελές πεντάστερο ξενοδοχείο ιδιοκτησίας του ισραηλινού ομίλου Isrotel Group, που σηματοδοτεί την πρώτη επένδυση στην ελληνική αγορά.
Στην κορυφή των ξενοδοχειακών επενδύσεων βρίσκεται και η ριζική ανακαίνιση του πρώην Hilton Athens, που οδεύει προς την ολοκλήρωσή του. Το νέο ξενοδοχείο Conrad Athens, υπό την ΤΕΜΕΣ Α.Ε., αποτελεί στρατηγική επένδυση ύψους άνω των 340 εκατ. ευρώ. Θα περιλαμβάνει 278 δωμάτια και σουίτες, μία υπερπολυτελή mega suite 400 τ.μ., καθώς και 55 branded residences (18 υπό την Conrad και 37 υπό τη Waldorf Astoria).
Πηγή: capital.gr