Με τον χειρότερο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού να είναι προ των πυλών στην Ελλάδα, τα στοιχεία και οι προβλέψεις για το μέλλον δημιουργούν ένα εφιαλτικό σκηνικό.
Η νότια Ιταλία αναμένει αυτή την εβδομάδα, στην περιοχή των Συρακουσών και της Κατάνια, θερμοκρασίες οι οποίες θα αγγίξουν τους 50 βαθμούς Κελσίου – φυσικά υπό σκιά! Και ο Ματία Γκουσόνι, στέλεχος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της χώρας, δεν μάσησε τα λόγια του αναφορικά με το τι πρέπει να περιμένουμε τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες και κατά πόσο πρόκειται για ένα εφιάλτη ο οποίος θα τελειώσει, αργά ή γρήγορα: «Αυτό θα είναι το πρόσωπο των καλοκαιριών του 21ου αιώνα», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην la Repubblica και διαλύοντας τις όποιες αυταπάτες έχουν απομείνει.
Υπενθυμίζεται πως η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί στο έδαφος της Ευρώπης είναι 48,8 βαθμοί – το 2021, επίσης στην προαναφερθείσα περιοχή της Σικελίας. Παγκοσμίως δε, το ρεκόρ ανήκει στην αποκαλούμενη Κοιλάδα του Θανάτου της Καλιφόρνια, όπου το θερμόμετρό έδειξε 56,7 βαθμούς το μακρινό 1913.
Όλα αυτά, όμως, είναι πιθανό στο κοντινό μέλλον να φαντάζουν ως… πταίσματα, συγκρινόμενα με όσα πρόκειται να ακολουθήσουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ολοένα περισσότερων επιστημόνων. Η κλιματική κρίση και το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, άλλωστε, θα εντείνονται διαρκώς, καθιστώντας τους καύσωνες τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Ένα κανόνα ο οποίος, ακόμη και αν δεν καταρρίπτονται διαρκώς τα ρεκόρ των υψηλότερων θερμοκρασιών, θα μεταφράζεται σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα με το θερμόμετρο να δείχνει «40+» σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης και του πλανήτη. Μετατρέποντας, έτσι, σε εφιάλτη τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και αλλάζοντας αναγκαστικά τις καθημερινές (και ειδικά τις καλοκαιρινές) συνήθειες όλων μας.
Αξίζει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι τα παραπάνω γίνονται και θα γίνουν σε πείσμα όσων ισχυρίζονται ακόμη ότι η κλιματική κρίση δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας ακόμη «μύθος» των απανταχού αριστερών, προοδευτικών και πράσινων ακτιβιστών. Ανάμεσά τους και του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ποτέ δεν έκρυψε τις απόψεις του για το συγκεκριμένο θέμα και έσπευσε να αποσύρει την υπογραφή των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συμφωνία των Παρισίων, που υπογράφηκε το 2015 και αποτελεί ορόσημο στην προσπάθεια για να «σωθεί οτιδήποτε αν σώζεται».
Όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, όλα αυτά μεταφράζονται και σε τεράστιο κόστος σε επίπεδο ανθρώπινων ζωών. Τα στοιχεία και οι προβλέψεις στις σχετικές μελέτες μιλούν από μόνα τους και προκαλούν φρίκη – ειδικά για τους πιο ευάλωτους από τους συνανθρώπους μας.
Οι ανθρώπινες απώλειες προκαλούν σοκ
Το 2023, για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, έχασαν τη ζωή τους στην Ευρώπη λόγω των κυμάτων του καύσωνα 47.690 άνθρωποι. Τη θλιβερή πρωτιά, μάλιστα, στη σχετική λίστα κέρδισε η Ελλάδα, με 393 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους για το συγκεκριμένο έτος.
Καθώς δε τις επόμενες θέσεις στην πρώτη δεκάδα να καταλαμβάνουν η Βουλγαρία (229), η Ιταλία (209), η Ισπανία (175), η Κύπρος (167), η Πορτογαλία (136), η Μάλτα (134), η Κροατία (132), η Ρουμανία (128) και η Αλβανία (120), είναι απολύτως σαφές ότι η νότια Ευρώπη και η περιοχή της Μεσογείου βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης και αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη και, ταυτόχρονα, πιο θανάσιμη απειλή.
Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα που προκύπτει από περυσινή μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με αυτή, κάθε χρόνο πεθαίνουν στον κόσμο περίπου 489.000 άνθρωποι από αίτια που έχουν άμεση σχέση με τις υψηλές θερμοκρασίες, εκ των οποίων πάνω από το ένα τρίτο (36%) ζουν σε 50 χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα, ο ΠΟΥ διαπιστώνει πως 20 από αυτές τις χώρες δεν διαθέτουν σχέδια και υποδομές «επαρκή για να προστατεύσουν όλες τις πληθυσμιακές ομάδες».
Αλλά και φέτος, τα δύο διαδοχικά κύματα καύσωνα που έχουν πλήξει τη (δυτική και νότια κυρίως) Ευρώπη από τις αρχές του καλοκαιριού – από τις 17 ως τις 22 Ιουνίου και από τις 30 Ιουνίου ως τις 2 Ιουλίου – έρχονται να επιβεβαιώσουν τα δυσμενή σενάρια. Συγκεκριμένα, όπως έδειξε μελέτη που διενήργησαν επιστήμονες του Imperial College London και του London School of Hygiene and Tropical Medicine, σε αυτό το διάστημα, σε 12 ευρωπαϊκές πόλεις (ανάμεσά τους και η Αθήνα) έχασαν τη ζωή τους 1.500 περίπου παραπάνω άνθρωποι σε σύγκριση με τον «φυσιολογικό» αριθμό της περιόδου.
Καθώς, λοιπόν, ο πιο ισχυρός καύσωνας του φετινού καλοκαιριού είναι προ των πυλών για τη χώρα μας και, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αναμένεται να κορυφωθεί από τα μέσα και προς το τέλος της εβδομάδας, τα ερωτήματα είναι αμείλικτα: Είμαστε έτοιμοι να ζούμε με τις τραγικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης; Και τι είμαστε διατεθειμένοι να πράξουμε για να τις αντιμετωπίσουμε ή, ακόμη καλύτερα, να τις αποτρέψουμε;
Πηγή: tanea.gr