Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στο βορειοανατολικό Ιράν, όπως μεταδίδει το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS). Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 31 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Καρναμπάντ και το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε περίπου 10 χιλιόμετρα.
Η εκτίμηση από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) κάνει λόγο για σεισμική δόνηση 5,2 βαθμών. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή υλικές ζημιές.
#Earthquake (#زلزله) confirmed by seismic data.⚠Preliminary info: M5.2 || 56 km E of #Gorgān (#Iran) || 7 min ago (local time 01:07:49). Follow the thread for the updates👇 pic.twitter.com/fDf0XovZTy
— EMSC (@LastQuake) July 19, 2025
Το Ιράν βρίσκεται σε μια σεισμογενή περιοχή
Τέσσερις τουλάχιστον μεγάλες τεκτονικές πλάκες (Αραβία, Ευρασία, Ινδία και Αφρική) και ένα μικρότερο τεκτονικό μπλοκ (Ανατολία) ευθύνονται για τη σεισμικότητα και την τεκτονική στη Μέση Ανατολή και τη γύρω περιοχή. Η γεωλογική ανάπτυξη της περιοχής είναι συνέπεια μιας σειράς τεκτονικών διεργασιών πλακών πρώτης τάξης που περιλαμβάνουν την καταβύθιση, τα ρήγματα μετασχηματισμού μεγάλης κλίμακας, τη συμπιεστική δημιουργία βουνών και την επέκταση του φλοιού.
Η δημιουργία βουνών στο βόρειο Πακιστάν και το Αφγανιστάν είναι αποτέλεσμα της συμπιεστικής τεκτονικής που σχετίζεται με τη σύγκρουση της πλάκας της Ινδίας που κινείται προς βορρά με ρυθμό 40 mm/yr σε σχέση με την πλάκα της Ευρασίας.
Η ηπειρωτική πάχυνση του βόρειου και δυτικού άκρου της ινδικής υποηπείρου δημιούργησε τα υψηλότερα βουνά στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των οροσειρών των Ιμαλαΐων, του Καρακοράμ, του Παμίρ και του Χίντου Κους.
Η σεισμική δραστηριότητα και τα ρήγματα που παρατηρούνται στην περιοχή αυτή, καθώς και στα γειτονικά τμήματα του Αφγανιστάν και της Ινδίας, οφείλονται στην τεκτονική των πλακών σύγκρουσης, όπως αναφέρει το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ.
Πηγή: in.gr