H Χαλκιδική, μαζί με την Ανατολική Αττική και την Πρέβεζα, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις καταγγελίες για παράνομη κατάληψη αιγιαλού από επιχειρηματίες beach bar.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα το Μega, μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα My Coast περίπου 5.500 καταγγελίες για παραβιάσεις στη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας.
Παραβιάσεις καταγράφονται σε όλη την επικράτεια, με πολλά από τα περιστατικά να αφορούν τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Στο όργιο αυθαιρεσιών περιλαμβάνονται παράνομες κατασκευές σε καταπατημένους αιγιαλούς, οργανωμένα παραλιακά καταστήματα με άδεια… αναψυκτήριου, ακόμα και τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων σε προσατευόμενες περιοχές Natura.
Δεν έχουν ελεγχθεί οι μισές καταγγελίες
Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών οι καταγγελίες είναι μειωμένες σχεδόν κατά το ήμισυ σε σύγκριση με πέρυσι, όταν το ίδιο διάστημα είχαν φτάσει τις 11.000, απόδειξη ότι οι επιχειρήσεις σταδσιακά συμμορφώνονται με τη νομοθεσία.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Όμηρος Τσάπαλος, έχει εξεταστεί περίπου το 50% με 55% των καταγγελιών και σε πολές περιπτώσεις έχουν υποβληθεί πρόστιμα. Τα πρόστιμα φτάνουν κατά περίπτωση ως και τα 60.000 ευρώ, ενώ σε περιπτώσεις υποτροπής, οι επιχειρηματίας που παρανόμησαν επανειλημμένα αποκλείονται απο της ηλεκτρονικές δημοπρασίας ως και για επτά χρόνια.
«Λουκέτο» και άνοιγμα
Το τελευταίο τραγελαφικό περιστατικό αφορά ιδιοκτήτη beach bar στη Σιθωνία Χαλκιδικής, ο οποίος ξανάνοιξε το beach bar του, λίγες ώρες αφότου οι αρχές το σφράγισαν με λουκέτο ως παράνομο.
Ο ιδιοκτήτης και η μητέρα του συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο.
«Εγώ είχα το beach bar εδώ και για κάποιο λόγο κατεβήκανε και μου το έκλεισαν μέσα σεζόν, ότι ήμουνα παράνομος στον αιγιαλό. (…) Με είπαν ότι έκανα καταπάτηση αιγιαλού (…) επειδή δεν είχα μεγάλη έκταση του αιγιαλού νοικιασμένη από την κτηματική», ανέφερε ο επιχειρηματίας.
Δεν πρόλαβα…
Ο ιδιοκτήτης του beach bar στη Χαλκιδική, μιλώντας αποκλειστικά στο Μega λέει ότι σκόπευε να νομιμοποιήσει τη δραστηριότητά του, αλλά… δεν πρόλαβε.
«Εντάξει το σέβομαι, δεν πρόλαβα. Και τους είπα θέλω να μου δώσετε διορία να τα κάνω όλα νόμιμα και δεν μου απάντησαν τίποτα. Κλείσιμο. Όλα σφράγισμα και μην σας ξαναδώ εκεί». Είναι όλα παράνομα. Και δεν έχει κλείσει ούτε ένα. Μόνο εμένα», ανέφερε ο ιδιοκτήτης επιχείρησης.
«Μας κινητοποιήθηκε μια εισαγγελική παραγγελία ο δήμος να σφραγίσει το συγκεκριμένο beach bar και να απομακρύνει από τον αιγιαλό όλες τις παράνομες κατασκευές», δήλωσε ο δήμαρχος της περιοχής.
Το beach bar σφραγίστηκε, ξανά και είναι άγνωστο πότε και πώς θα ανοίξει.
Και σε Natura
Κάτοικοι στον Πλατανιά Χανίων καταγγέλλουν ότι σε προστατευόμενη παραλία Natura, θαλάσσιες χελώνες γεννούν ανάμεσα σε ξαπλώστρες και ομπρέλες, που φθάνουν μέχρι το κύμα.
Εκεί όπου, βάσει νόμου, το 40% πρέπει να παραμένει ελεύθερο για το οικοσύστημα, κυριαρχεί η αυθαιρεσία.
Το Υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για πρόοδο λέγοντας ότι οι παραβάσεις φέτος είναι λιγότερες ωστόσο από τις 5μιση χιλιάδες καταγγελίες στην πλατφόρμα MyCoast έχουν ελεγχθεί οι μισές.
Πηγή: in.gr